11.4 C
Athens

Συνελήφθη στη Ροδόπη 55χρονος Έλληνας για απόπειρα δολιοφθοράς σε γερμανικά πολεμικά πλοία

Must read

Σύνοψη από e-peiraias:
  • Στον οικισμό Κοπτερό της Ροδόπης συνελήφθη 55χρονος Έλληνας πολίτης, ο οποίος κατηγορείται από τις γερμανικές Αρχές για εμπλοκή σε απόπειρα δολιοφθοράς κατά πολεμικών πλοίων του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αμβούργο.
  • Σε βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, στο πλαίσιο έρευνας που συντονίστηκε από τη Eurojust.
  • Ο συλληφθείς, μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας, εργαζόταν στο ναυπηγείο του Αμβούργου, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2025.

Στον οικισμό Κοπτερό της Ροδόπης συνελήφθη 55χρονος Έλληνας πολίτης, ο οποίος κατηγορείται από τις γερμανικές Αρχές για εμπλοκή σε απόπειρα δολιοφθοράς κατά πολεμικών πλοίων του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αμβούργο. Σε βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, στο πλαίσιο έρευνας που συντονίστηκε από τη Eurojust.

Ο συλληφθείς, μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας, εργαζόταν στο ναυπηγείο του Αμβούργου, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2025. Κατά την έρευνα στο σπίτι του κατασχέθηκαν έξι κινητά τηλέφωνα, τρία USB, μία κάρτα SIM, ένας σκληρός δίσκος και 19 βιβλιάρια τραπέζης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 55χρονος φέρεται να δρούσε από κοινού με ακόμη ένα άτομο, ρουμανικής υπηκοότητας, με τον οποίο εργάζονταν στο ίδιο ναυπηγείο. Οι δύο άνδρες φέρονται να προκάλεσαν φθορές σε πλοία που προορίζονταν για το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Bild, στην κορβέτα Emden είχαν ρίξει περισσότερα από 20 κιλά λειαντικού χαλικιού στον κινητήρα, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε σωληνώσεις παροχής πόσιμου νερού, αφαίρεσαν καπάκια από δεξαμενές καυσίμων και απενεργοποίησαν διακόπτες ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό λίγο πριν από την πρώτη αναχώρηση του πλοίου, στα μέσα Ιανουαρίου 2025, με προορισμό το Κίελο.

Ζήτημα εθνικής ασφάλειας για τη Γερμανία

Η Γερμανική Εισαγγελία επισημαίνει ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή σημαντικές καθυστερήσεις, επηρεάζοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και θέτοντας ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ύπαρξης εντολέων, ενώ η ανάλυση των κατασχεθέντων στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπογραμμίζεται πάντως ότι μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας ισχύει η αρχή του τεκμηρίου αθωότητας.

Η ανακοίνωση της Eurojust

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Eurojust επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία των γερμανικών, ελληνικών και ρουμανικών Αρχών οδήγησε στη σύλληψη δύο υπόπτων για απόπειρα δολιοφθοράς σε γερμανικό αμυντικό εξοπλισμό, με επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Γερμανία. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κατοικίες των υπόπτων και στις τρεις χώρες, με κατάσχεση αποδεικτικών στοιχείων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Η κορβέτα «Emden» και το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Η κορβέτα «Emden» καθέλκυστηκε τον Μάιο του 2024 στο ναυπηγείο Blohm + Voss και πραγματοποίησε την πρώτη εκτεταμένη δοκιμαστική πλεύση της τον Ιανουάριο του 2025. Ανήκει στις πέντε κορβέτες κλάσης 130 που παραγγέλθηκαν το 2017, στο πλαίσιο εξοπλιστικού προγράμματος συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

- Advertisement -spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Latest article