Ανδρουλάκης: «Το πάρτι των τραπεζών πρέπει να σταματήσει»

Must read

Σύνοψη από e-peiraias:
  • Την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή ενός κόσμου χωρίς κανόνες υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.
  • Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ και Ιράν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς κανόνες.
  • «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.

Την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή ενός κόσμου χωρίς κανόνες υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ και Ιράν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς κανόνες.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να πάμε σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες, σε έναν κόσμο ζούγκλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ανησυχία για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι, παρά το γεγονός ότι όλοι καταδικάζουν το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις κινήσεις αποσταθεροποίησης στην περιοχή, η διεθνής πολιτική πρέπει να βασίζεται στον ρεαλισμό.

Όπως υπογράμμισε, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για το πού μπορεί να οδηγήσει μια τέτοια σύγκρουση.

«Ποιο θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου μιας πολύ μεγάλης χώρας; Και για την Ελλάδα που βρίσκεται κοντά στην περιοχή, και για την Κύπρο και για την Ευρώπη που ήδη έχει δεχθεί πολλές επιπτώσεις, ανθρωπιστικές και οικονομικές, αλλά πάνω απ’ όλα για τον λαό του Ιράν», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να υπερασπίζονται τον ρόλο των διεθνών οργανισμών και των κανόνων που διέπουν τη διεθνή κοινότητα.


Στήριξη στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στην ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Κύπρο, η οποία βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στην εμπόλεμη ζώνη.

Όπως ανέφερε, όλα τα κράτη της Ευρώπης οφείλουν να στηρίξουν μια ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται δίπλα σε μια περιοχή έντασης.


Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση απέναντι στο Ισραήλ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που έχει κρατήσει τα τελευταία χρόνια απέναντι στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Όπως είπε, η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει ένα όριο που είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας.

Υποστήριξε ότι η απόλυτη και κάθετη ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σε ορισμένα ζητήματα αποτελεί λανθασμένη επιλογή.


Ενεργειακή ασφάλεια και εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην ενεργειακή πολιτική της χώρας και στην ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας.

Όπως σημείωσε, η μεγάλη εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί κινδύνους για τη χώρα, ιδιαίτερα σε περιόδους διεθνών κρίσεων.

Τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα από μικρούς παραγωγούς, ενώ υποστήριξε ότι ορισμένες σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες θα μπορούσαν να παραμείνουν σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει εκ νέου τροπολογία στη Βουλή για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών.

Όπως ανέφερε, οι τράπεζες τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν καταγράψει κέρδη 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα μερίσματα φτάνουν τα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ με χαμηλή φορολόγηση.

«Αυτό το πάρτι πρέπει να σταματήσει», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι τα κέρδη αυτά προκύπτουν κυρίως από τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ δανείων και καταθέσεων, αλλά και από τις υψηλές τραπεζικές χρεώσεις.


Καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την καταγγελία του κόμματος για απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένες εταιρείες για την καμπάνια ενημέρωσης των αποδήμων.

Όπως είπε, υπήρξε απευθείας ανάθεση ύψους 297.000 ευρώ για τον επικοινωνιακό σχεδιασμό, ενώ δόθηκαν επιπλέον 2,6 εκατομμύρια ευρώ στην ίδια εταιρεία.

«Ποιον κοροϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης; Καθημερινά έχουμε τέτοιες περιπτώσεις», σχολίασε, κάνοντας λόγο για εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς.


Αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, υποστηρίζοντας ότι παρακολουθούνταν ακόμη και αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως σημείωσε, δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση στο ερώτημα για το ποιοι βρίσκονταν πίσω από το δίκτυο παρακολουθήσεων και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την προστασία των θεσμών.


Στόχος η πολιτική αλλαγή

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο επόμενος νικητής των εκλογών πρέπει να είναι εκείνος που θα φέρει πολιτική αλλαγή με ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους πολίτες.

«Παραμένει ο κεντρικός μας στόχος: ακόμη και με μία ψήφο πρώτο το ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξει πολιτική αλλαγή, προοδευτικό σχέδιο και καλύτερες ημέρες για τη χώρα», ανέφερε.

- Advertisement -spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Latest article