Connect with us

Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Εμπορικός Σύλλογος Κερατσινίου : Απόφαση – «λαιμητόμος» για την ύπαρξη των επιχειρήσεών μας

Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, η εφαρμογή του click away (δηλαδή της λιανικής πώλησης με τη διαδικασία της αγοράς με την προαγορά και την παραλαβή σε εξωτερικό χώρο) με το οποίο θα λειτουργήσει η αγορά κατά την εορταστική περίοδο, από την ερχόμενη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Published

on

Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, η εφαρμογή του click away (δηλαδή της λιανικής πώλησης με τη διαδικασία της αγοράς με την προαγορά και την παραλαβή σε εξωτερικό χώρο) με το οποίο θα λειτουργήσει η αγορά κατά την εορταστική περίοδο, από την ερχόμενη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης από Δευτέρα θα είναι ανοικτά κομμωτήρια, κουρεία, βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ. Τα κομμωτήρια και κουρεία λειτουργήσουν με ραντεβού και διευρυμένο ωράριο, από τις 7 έως τις 9 και θα επιτρέπονται 4 εργαζόμενοι ανά επιχείρηση. Για τον τρόπο λειτουργίας του click away, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης, όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του. Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η λειτουργία του click away αφορά μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν είσοδο έξοδο σε δρόμο. «Η Κυβέρνηση μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψει το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και αυτή την περίοδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, ενώ αναφερόμενος στη διαδικασία του click away, τόνισε: «Δεν υποκρινόμαστε ότι μπορεί να ισοφαρίσει τη ζημιά και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν υπό αυτό το καθεστώς θα αντιμετωπιστούν ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν τα οφελήματα». Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό μαγαζί ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στη δυνατότητα του click away, επιτρέπεται και η τηλεφωνική παραγγελία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε όσα εξήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης, καθώς ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί βαρύτατα λόγω της πανδημίας.

Με ανακοίνωσή του ζητά την απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων μέσω της μεθόδου click away και την επαναλειτουργία τους με τήρηση των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου:

“Εκφράζοντας την έντονη αγανάκτηση όλων των μελών του εμπορικού κόσμου του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας , εκφράζοντας την αγανάκτηση των οικογενειών μας ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, αντιδρούμε στη σημερινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την παράταση της μη λειτυοργίας των καταστημάτων μας, μέχρι τουλάχιστον τις 7 Ιανουαρίου 2021 (καθ΄ όλη την περίοδο των εορτών). Η συγκεκριμένη απόφαση – «λαιμητόμος» για την ύπαρξη των επιχειρήσεών μας και το μέλλον των οικογενειών μας , δημιουργεί σε όλους μας δικαιολογημένη πικρία, θλίψη και ανησυχία. Πικρία, γιατί ο κλάδος του λιανεμπορίου απέδειξε έμπρακτα όλο το διάστημα από το πρώτο lockdown μέχρι και σήμερα, ότι, σεβόμενος το μέγιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας, αποδέχτηκε, στήριξε και τήρησε ευλαβικά και μία προς μία τις κυβερνητικές αποφάσεις και τα μέτρα για τον ανωτέρω σκοπό, παρά την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που τα μέτρα αυτά δημιούργησαν στις επιχειρήσεις μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και σήμερα με την εξαγγελία των νέων μέτρων, διαπιστώσαμε, δυστυχώς, ότι η συμπεριφορά απέναντι στο λιανικό εμπόριο αποδεικνύεται άδικη, αφού στην πράξη λειτούργησε ο χώρος της επιχειρηματικότητας με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτό γεννά δικαιολογημένη θλίψη αφού το λιανεμπόριο και μόνον καταδικάζεται στη μη λειτουργία του. Όλα τα παραπάνω μας δημιουργούν εύλογη ανησυχία για το μέλλον των επιχειρήσεών μας, των οικογενειών μας, καθώς και του προσωπικού που απασχολείται στις επιχειρήσεις μας. Ζητούμε από το σύνολο των θεσμικών φορέων που συμμετέχουμε ως ΕΣΚΔ, να συντονίσουμε τις παρεμβάσεις μας προς την Κυβέρνηση, ζητώντας την άμεση ανάκληση της σημερινής απόφασης , τουλάχιστον όπως αυτή παρουσιάστηκε από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Η απόφαση αυτή αγνοεί επιδεικτικά την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή, ένα τεράστιο ποσοστό μικρομεσαίων (ΜΜΕ) και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου μας στερείται υποδομών και δυνατότητας να υπηρετήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις , ώστε να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με το click away. Κατά συνέπεια, κινδυνεύει να χαθεί η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων , κατά την οποία τα καταστήματά μας προσπαθούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις όλου του χρόνου. Σεβόμενοι το αγαθό της κοινωνικής υγείας ζητούμε την αντικατάσταση της σημερινής απόφασης του click away, με την άμεση λειτουργία των καταστημάτων. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα καταστήματά μας τηρώντας τους αυστηρότερους κανόνες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.”

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com