Breaking
Δε. Δεκ 9th, 2024

Δήμος Πειραιά: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για όσους αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας στο πρώην στρατόπεδο Παπαδογιωργή

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποίησαν σήμερα, ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Παπαδογιωργή στα Καμίνια, με αφορμή τη συμπλήρωση 56 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Κατά την διάρκεια της επταετούς δικτατορίας, στο Στρατόπεδο Παπαδογιωργή ήταν η έδρα του 952ου Λόχου της ΕΣΑ (Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία), όπου κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν και υπέστησαν βασανιστήρια πολίτες που είχαν αντιδικτατορική δράση.

Να σημειωθεί ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, με ομόφωνη απόφαση του και μετά από αίτημα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενέκρινε την παραχώρηση ενός από τα κτίρια εντός του Στρατοπέδου, ώστε να στεγαστούν γραφεία του Συνδέσμου.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Γραμματέας Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 κ. Νίκος Μανιός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και Επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» κ. Νίκος Μπελαβίλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και εκπρόσωπος του δημοτικού συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά» κ. Αλέξανδρος Κοτέας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και Επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Λιμάνι» κ. Θανάσης Διαβολάκης.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωση του, τόνισε:

«Είναι μια ημέρα τιμής και μνήμης για το Δημοτικό Συμβούλιο, για την πόλη μας. Μια μαύρη επέτειος καθώς συμπληρώνονται 56 χρόνια από την 21η Απριλίου του 1967, όταν και κατελύθη η Δημοκρατία με το πραξικόπημα.

Το Στρατόπεδο Παπαδογιωργή στα Καμίνια αποτέλεσε χώρο βασανιστηρίων. Μετά από αίτημα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, παραχωρήσαμε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ένα κτήριο εντός του Στρατοπέδου από αυτά όπου οι άνθρωποι αυτοί βασανίστηκαν.

Η δημιουργία γραφείων του ΣΦΕΑ 1967-1974 εδώ στον Πειραιά, θεωρώ ότι θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο να γίνει γνωστή και να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η ιστορικότητα αυτού του χώρου. Ίσως με τη δημοσιοποίηση του θέματος, υπάρξουν και νέες μαρτυρίες ανθρώπων που «βρέθηκαν» εδώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και δεν έχουν μιλήσει έως τώρα.

Από την πλευρά μας, έχουμε σχεδιάσει γι’ αυτό το πανέμορφο πάρκο, έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων, μια συνολική ανάπλαση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε εδώ μια γειτονιά αλληλεγγύης, ένα ολοκληρωμένο κέντρο φροντίδας για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της πόλης μας, με κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, με παιδική βιβλιοθήκη, με δομές στήριξης για άνεργες μητέρες και μία σειρά άλλων λειτουργιών σε μία περιοχή όπως τα Καμίνια, που κοινωνικά χρειάζεται, θεωρούμε, μία τέτοια δομή».

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974, κ. Νίκος Μανιός, δήλωσε:

«Πενήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από εκείνη την αποφράδα ημέρα που τα τανκς κυκλοφορούσαν στην γειτονιά μου, στη Λεωφόρο Κηφισίας και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Και εκείνη η αδυναμία να περάσουμε τον δρόμο που τον περνάγαμε κάθε ημέρα ήταν ένα σκληρό μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα απ’ ότι περιμέναμε, γιατί περιμέναμε μία εκτροπή. Βέβαια, ήμουν 20 χρονών τότε,

πράγμα που σήμαινε ότι ήξερα πολύ καλά τι γίνεται. Είχα την εμπειρία από την δράση μου στο κίνημα των νυχτερινών σχολείων, όπου ήμουν μέλος και στη Νεολαία της ΕΔΑ, οπότε πολύ σύντομα βρήκα τον δρόμο μου, να αγωνιστώ ενάντια στη δικτατορία.

Δεν έχει σημασία τι απέγινα, αν πήγαμε φυλακή ή αν δεν πήγαμε φυλακή. Εκείνο που μένει είναι ένα αίσθημα δικαίου, όχι δικαίωσης, ότι, όταν έπρεπε, έκανες ότι μπορούσε κανείς να κάνει.

Αυτό είναι το μήνυμα για τους νέους, που μπροστά τους έχουν πολύ πιο δύσκολες εποχές απ’ ότι νομίζουν. Να κάνουν, όταν θα έρθει η ώρα, και κάθε μέρα έρχεται η ώρα, πιο πολλά απ’ όσα μπορούν».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους», κ. Νίκος Μπελαβίλας, δήλωσε:

«Η μνήμη που πρέπει να μείνει ζωντανή. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά που μας κάνει περήφανους και η προσπάθεια να αναπλαστεί επιτέλους ο χώρος ως ένα σημαντικό πάρκο για τα Καμίνια και τον Πειραιά, είναι τα σημαντικά μηνύματα της σημερινής ημέρας.

Η 21η Απριλίου, με 56 χρόνια πίσω, έχει μείνει σαν μία σκοτεινή ανάμνηση. Η παρούσα γενιά οφείλει να την κρατήσει ζωντανή για να μην μας ξανασυμβεί οτιδήποτε που έχει σχέση με την κατάλυση της δημοκρατίας, με την κατάλυση της ελευθερίας των ανθρώπων, με την επιστροφή του φασισμού».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή

Συσπείρωση Πειραιά» κ. Αλέξανδρος Κοτέας, επεσήμανε:

«Σήμερα, 56 χρόνια μετά την 21 η Απριλίου 1967, τιμούμε τον ηρωικό

αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας στον ιστορικό χώρο του Στρατοπέδου Παπαδογιωργή στα Καμίνια, που στέγαζε τον 952 ο Λόχο του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Τιμούμε τους δεκάδες κομμουνιστές, άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που βασανίστηκαν με φρικτές μεθόδους, παλεύοντας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στον τόπο μας.

Η χούντα των συνταγματαρχών δεν υπήρξε αποτέλεσμα διαπάλης μεταξύ δημοκρατικών και αντιδημοκρατικών δυνάμεων όπως υποστηρίζουν σήμερα όσοι επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Αντίθετα, ήταν αποτέλεσμα οξυμένων ενδοαστικών αντιθέσεων και της προσπάθειας «εκσυγχρονισμού» του αστικού πολιτικού συστήματος. Για τον λόγο αυτόν το δικτατορικό καθεστώς αποτέλεσε συνέχεια του μετεμφυλιακού αστικού κράτους, στηρίζοντας οικονομικά ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους, δένοντας τη χώρα μας στο άρμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Το αστικό κράτος σήμερα έχει συνέχεια, «δίνοντας τα όλα» για το κεφάλαιο, ενώ δε διστάζει μέσω διάφορων κέντρων και παράκεντρων να αξιοποιεί φασιστικές δυνάμεις.

Στις σημερινές ζοφερές συνθήκες που ζει ο λαός μας, ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη σημερινή ημέρα είναι να συνεχιστεί η ταξική πάλη με ορίζοντα την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Λιμάνι», κ. Θανάσης Διαβολάκης, δήλωσε:

«Μία πολύ σημαντική εκδήλωση σήμερα, σε αυτόν τον χώρο, του Στρατοπέδου Παπαδογιωργή για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, για την ανάδειξη της μνήμης των αγώνων που έχουν δώσει εδώ στον Πειραιά, οι σημερινές και οι παλαιότερες γενιές. Βεβαίως, τις παλαιότερες γενιές τιμάμε σήμερα και ιδιαίτερα τη γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα που έδωσε τα μέγιστα με θυσίες στον αγώνα ενάντια στη Χούντα.

Χρειαζόμαστε την ιστορική μνήμη σήμερα. Σήμερα που γίνεται προσπάθεια να ξεχάσουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν και ότι αυτός ο χώρος έχει ιστορία αγώνων και θυσιών για την δημοκρατία, την ελευθερία και το ψωμί. Αυτούς τους αγώνες καλούμαστε σήμερα να συνεχίσουμε, για να διεκδικήσουμε μία καλύτερη ζωή όπως έκαναν και οι άνθρωποι οι οποίοι αγωνίστηκαν εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών Σπύρος Χαλβατζής και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, μέλος του πληρώματος του Αντιτορπιλικού «Βέλος», κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας κα Νόνη Δούνια, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κ. Νίκος Μπίστης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος  Αλλαγής, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Πειραιά και Νήσων κ. Στάθης Οικονόμου, εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ανδρέας Ζαζόπουλος, εκ μέρους του ΜέΡΑ25, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Χαραλαμπάκης, οι βουλευτές κ.κ. Θεόδωρος Δρίτσας, Τρύφων Αλεξιάδης, κα Φωτεινή Μπακαδήμα, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Νίκαιας –  Αγίου Ιωάννη Ρέντη και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά κ. Στέλιος Λογοθέτης, πρώην Βουλευτές, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά & Νήσων κ. Ανδρέας Βροντάκης, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Α΄ Πειραιά & Νήσων κa Κατερίνα Λογοθέτη, Β΄ Πειραιά  κa Εύη Καρακώστα, μέλη του ΣΦΕΑ 1967-1974 η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Παλούμπη – Αναγνωστοπούλου κ.α.

Από τον Δήμο Πειραιά παρευρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρύδης, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Χαρουτιούν Μαρκαριάν και κα Αλεξάνδρα – Γερασιμούλα Τουμαζάτου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Βάνα Μελά και κ. Γρηγόρης Μόφορης, οι Πρόεδροι της Α΄ και Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Νικήτας Γκόλφης και κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος αντίστοιχα, κοινοτικοί σύμβουλοι, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, οι Σύμβουλοι του Δημάρχου Πειραιά, Νίκος Γέμελος και Μάκης Αγγελετάκης.

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *