Connect with us

Eπικαιρότητα

Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων: Τι θα εισηγηθούν

Published

on

Στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης αντί για την Παρασκευή συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τόσο η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε πολλά από τα οποία εντοπίζονται μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η ασφυκτική εικόνα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής,όσο και η επιτακτική ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα έχουν δημιουργήσει ανησυχία και οδηγούν Κυβέρνηση και επιστήμονες στη λήψη περαιτέρω μέτρων,τα οποία θα ανακοινωθούν το απόγευμα και πρόκειται να εφαρμοστούν από αύριο στις 06:00.

Στο ΣΚΑΙ μίλησε το πρωί της Τετάρτης η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6, ήτοι να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. 

Όπως εξήγησε όποια μέτρα αποφασιστούν, θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη, καθώς δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης. Υπογράμμισε ακόμη ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιτροπή,καθώς άλλοι επιστήμονες εισηγούνται σκληρό lockdown και άλλοι πιο στοχευμένα μέτρα.

Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επιβολή αυστηρού lockdown, σε ολόκληρη την χώρα,μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής τονίζουν πως το lockdown του περσινού Μαρτίου απέδωσε όσο κανένα άλλο στην συνέχεια και εάν εφαρμοστεί θα δώσει αποτελέσματα.

Ένα τέτοιο lockdown θα επέβαλε σε όλη της χώρα τα μέτρα που εφαρμόζονται αυτή την στιγμή στην Αττική και στις άλλες περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» στο σύνολο της επικράτειας. Παράλληλα προβλέπει και αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι μετακινήσεις και οι διεπαφές.

Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, στο ενδεχόμενο αυτό, είναι η κόπωση των πολιτών μετά από έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων κι έτσι φαίνεται να απομακρυνόμαστε από το συγκεκριμένο σενάριο.

Όπως φαίνεται πρόκειται να καταργηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα και να επεκταθεί έως τις 21:00 όλες τις ημέρες.

Όπως εκτιμάται, μπορεί το μέτρο να εφαρμόστηκε, ωστόσο παρατηρήθηκε συνωστισμός όλες τις υπόλοιπες ώρες, σε σούπερ μάρκετ, πάρκα και παραλίες, ενώ φαίνεται πως συνδέεται και με τις κρυφές συναθροίσεις με πολίτες να χρησιμοποιούν τον κωδικό 4 στα SMS στο 13033.

Ως πρόταση φέρεται να υπάρχει ακόμα και η απαγόρευση κάθε κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με τις μόνες επιτρεπόμενες να είναι το σούπερ μάρκετ, η σύντομη βόλτα με κατοικίδιο και το φαρμακείο/επίσκεψη σε ιατρό-νοσοκομείο.

Αλλαγές θα εφαρμοστούν όπως φαίνεται και στον κωδικό 6 στο 13033, όπου, έχει παρατηρηθεί πολίτες από τη μία μεριά της Αττικής να μεταβαίνουν στην άλλη για να πραγματοποιήσουν την βόλτα τους προκαλώντας συνωστισμό σε παραλιακές περιοχές, πάρκα, πλατείες, εμπορικούς δρόμους κ.α. Έτσι, εάν δεν υιοθετηθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, υπάρχει το ενδεχόμενο να συνδεθεί ο κωδικός 6 στο SMS 13033 μόνο με μετακινήσεις που γίνονται με τα πόδια, δηλαδή σε μία χιλιομετρική απόσταση από την οικία των πολιτών.Πρόκειται, δηλαδή για έναν έμμεσο τρόπο απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων.