Connect with us

Eπικαιρότητα

Βόμβα-ΑΠΘ: Ανοίγουν στόματα μετά την καταγγελία- Πάνω από 100 οι μαρτυρίες

Published

on

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η καταγγελία πρώην φοιτήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο για τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχθεί από καθηγητή, ο οποίος πλέον είναι συνταξιούχος και διαμένει στο εξωτερικό.

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση είναι δύο καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, καθώς πάνω από 100 είναι οι καταγγελίες για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στις οποίες εμπλέκονται.

Τις επιβεβαιώνει μάλιστα και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν εάν υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Δεν θέλουμε ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, πάνω 100 καταγγέλλουσες. Μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης» είπε.

Η ίδια είπε ότι βρήκε τοίχο όταν προσπάθησε να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και πως οι αποκαλύψεις είναι από το 1984. Επιτέλους σπάει ένα απόστημα είπε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά της πρώην φοιτήτριας του Γεωλογικού Τμήματος για καθηγητή της σχολής της φαίνεται ότι ήταν αρκετή για να προκαλέσει τσουνάμι καταγγελιών. Και αυτό γιατί τουλάχιστον 10 γυναίκες που φοίτησαν στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό του ΑΠΘ έσπασαν τη σιωπή τους και ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του τμήματός τους.

Οι σοκαριστικές καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία ζήτησε οι έρευνες να φτάσουν έως το τέλος.

«Μήπως έφτασε η ώρα εμείς οι μεγαλοκοπέλες, πρώην φοιτήτριες του Ιστορικού, να εξομολογηθούμε για έναν πολύ γνωστό καθηγητή που μας καλούσε στο γραφείο του δήθεν για να μιλήσουμε για το βαθμό, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τι θα ακολουθούσε; Αλλά μετά μόλις αρχίσαμε να το συζητάμε, διαπιστώσαμε πως ήμασταν πολλές; Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα;» ανέφερε στο Facebook η πρώην φοιτήτρια.

Το post της προκάλεσε την αντίδραση πολλών γυναικών, με μια από αυτές να περιγράφει:

«Κοπέλα μου, είμαι μαζί σου. Γνωρίζω πολύ καλά τι έγινε σ’ αυτό το γραφείο, επειδή ακριβώς τα έχω ζήσει. Μάλιστα ο εν λόγω καθηγητής στα χρόνια μου (2011 – 2016) είχε πάρει και εκπαιδευτική άδεια ενός έτους κάποια στιγμή για να καταλαγιάσουν οι φήμες. Βέβαια τότε δεν καταλάβαινα ότι πρόκειται για πέσιμο αλλά νόμιζα ότι ήταν η ιδέα μου και ότι απλώς ήταν ευγενικός. Χαίρομαι πλέον που δεν διδάσκει».

Μία άλλη φοιτήτρια απαντώντας στην ανάρτηση περιγράφει: «Ανατρίχιασα και μόνο στην ανάρτηση, πόσο μάλλον με το φως που έριξε σε κάποια καταραχνιασμένη γωνία του μυαλού μου. Το έζησα… χρόνια πριν, πρωτοετής… στον ίδιο όροφο… μαζί με την κάθε Σοφία της σχολής… Έκανα πολύ καιρό να συνέλθω στα 18 μου από το σοκ της σεξουαλικής παρενόχλησης, η πρυτανεία δεν προστατεύει. Όσο για τον 4 όροφο, δεν ξανανέβηκα ποτέ. Κι αν ρωτάτε αν πέρασα το μάθημα επιλογής μετά… έγραφα 10 με έκοβε με 4, καλώντας με να πάω στο γραφείο να τα βρούμε. Το έδωσα χρόνια μετά με άλλη καθηγήτρια».

Παράλληλα, μία άλλη γυναίκα περιγράφει τον τρόπο προσέγγισης του καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. «Το πέσιμο γινόταν με το γάντι ( γιατί ήταν ένας “καθωσπρέπει” κύριος και δεν ήξερες πώς να αντιδράσεις… Αν τα έλεγες μετά μπορούσε να σε χαρακτηρίσουν τρελή και υπερβολική, ούτε η ίδια ήξερες αν παρεξηγείς τα λεγόμενά του, αλλά έπρεπε πάνω από όλα να είσαι ευγενική… Το γεγονός ότι γινόταν από ένα τόσο “αθώο” και “ευγενικό” καθηγητή, το έκανε ακόμα πιο αφοπλιστικό… Η αηδία και το σοκ όμως που ένιωθες ήταν αληθινά… και έφευγε σοκαρισμένη, αηδιασμένη, μπερδεμένη, φοβισμένη και τρέχοντας… Αυτό θα προσπαθήσω να το διδάξω στα κορίτσια μου… Δεν είναι η ευγένεια πάνω από όλα… Με λίγη ατυχία μπορεί να σου στοιχίσει ακριβά».

Η επόμενη καταγγελία έχει να κάνει με τον τρόμο που βίωναν φοιτήτριες οι οποίες έπρεπε να μπουν στο γραφείο του. «Ο κανόνας ήταν να μην μπεις ποτέ μόνη στο γραφείο του. Θυμάμαι μια κοπέλα τόσο φοβισμένη που μας παρακαλούσε να την περιμένουμε να βγει και να μη φύγουμε. Ζητούσε να του πάμε φάρμακα για αποστολή σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη κι αν τολμούσες να πεις κάτι για τη συμπεριφορά του η απάντηση ήταν ότι εσύ είσαι προβληματική που αμφισβητείς έτσι έναν τόσο καλό άνθρωπο. Κι ότι αυτός δεν βάζει τίποτα πονηρό με το μυαλό του, απλώς είναι πολύ καλός για τον κόσμο».

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον Εισαγγελέα ποινικής δίωξης για προκαταρκτική εξέταση από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό, προκειμένου να κινηθεί η ποινική διαδικασία, ενώ στην υπόθεση θα περιληφθεί και η αναφορά του Πρυτανη του ΑΠΘ.