Connect with us

Eπικαιρότητα

Κορωνοϊός: Η σημερινή ενημέρωση Μαγιορκίνη-Χαρδαλιά

Published

on

“Δυναμική εκθετικής αύξησης” καταγράφει η πανδημία στη χώρα μας, όπως ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως καταγράφονται 3.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας.

Όπως είπε ο καθηγητής, η Αττική παρουσίασε ήπια επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ξεπερνώντας τις 500 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ωστόσο, συνέχισε, αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζουμε να βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 6 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική.

Συνολικά 2.448 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Δεκατέσσερις ήταν οι νεκροί, ενώ 196 ασθενείς χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη.

Τα κρούσματα στην Αττική ανήλθαν σε 493, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε 683.

Για εκτεταμμένη επιβάρυνση και σε άλλες λιγότερο πυκνές και μη αστικές περιοχές της χώρας έκανε λόγο ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως εκεί καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις σε πανελλαδική κλίμακα.

Ως προς τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, ο καθηγητής ανέφερε πως οι νέοι 19-39 εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση φτάντοντας τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40-65 που και αυτή πλησίασε τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Ηλικίες 1-18, μεγάλο μέρος των οποίων ανήκουν στις λεγόμενες σχολικές ηλικίες, διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα με λιγότερες από 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας όμως πως παραμένει ανησυχητική η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και άνω, οι οποίες ξεπέρασαν τις 150 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τη διευκρίνηση των μέτρων που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από αύριο σε όλη την Επικράτεια.

Σχετικά με τις μετακινήσεις ανέφερε:

“Καθ’όλο το 24ωρο υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν μόνο κάποιες εξαιρέσεις”, εννοώντας τις μετακινήσεις μέσω sms για τους προβλεπόμενους λόγους.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για λελογισμένη αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας. “Ειδικά για τις βραδινές ώρες συνιστούμε στους πολίτες να μετακινούνται μόνο αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο”, τόνισε.

Όπως ανέφερε, το πρόστιμο για μετακίνηση για ψευδείς λόγους ή για μετακίνηση χωρίς SMS το πρόστιμο ανέρχεται στα 300 ευρώ.

– Για την μετακίνηση των εργαζομένων χρειάζεται το σχετικό έγγραφο από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, είτε βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου.

– Οι νεοσύλλεκτοι της επόμενης εβδομάδας θα μπορούν να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Όλοι θα υποβληθούν σε rapid test. Η επιστροφή των γονέων θα γίνει με σχετική βεβαίωση από το στρατόπεδο.

– Η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα δεν εμπίπτει στους λόγους εξαίρεσης στις μετακινήσεις.

– Όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα και από τα χερσαία σύνορα και αεροπορικώς πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες από τη λήψη του σχετικού δείγματος

– Από αύριο για επίσκεψη σε κομμωτήριο, θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 2 στα sms

– Στη Σάμο δεν ισχύει η αποστολή sms για τις μετακινήσεις

Rapid test σε όλο το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ακόμα ότι εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests θα γίνονται σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων: “Θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων”, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Εορτασμός Επετείου του Πολυτεχνείου

“Το 2020 δεν γιορτάσαμε τίποτα από όλα αυτά που μας ενώνουν. Δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, την 28η Οκτωβρίου, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Το ίδιο θα κάνουμε και με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση”, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα τιμηθεί με κατάθεση στεφάνου κατά μόνας από τα κόμματα.

Έξοδος από τα αστικά κέντρα

“Μας προβληματίζει η σημερινή κινητικότητα. Τις επόμενες μέρες οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: “Όσοι μετακινούνται εκτός νομού, να συμπεριφέρονται ως δυνάμει φορείς του ιού”.

“Σήμερα βλέπουμε έξαρση σε όλη την Ελλάδα. Για όσους έφυγαν από την Αθήνα, συνιστούμε όπου πάνε να μείνουν σπίτι και να μην ανακατευτούν με άλλα νοικοκυριά”, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com