Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: «Άκου τα σημάδια, δες τον κίνδυνο» (Video)

trafficking

Η εμπορία ανθρώπων (trafficking) αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κόσμο. Μια σύγχρονη μορφή δουλείας, η οποία μπορεί να πάρει πολλές μορφές: σεξουαλική εκμετάλλευση, εργασιακή εκμετάλλευση, αναγκαστική επαιτεία… Πάντα με θύματα χωρίς επιλογές και κοινούς παρονομαστές τον εξαναγκασμό, την εξαπάτηση, την απειλή και τη βία, με σκοπό το κέρδος.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ 2017 και 2018, υπήρχαν πάνω από 14.000 καταγεγραμμένα θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πραγματικό αριθμό να υπολογίζεται σημαντικά υψηλότερος, καθώς πολλά θύματα δεν καταγράφονται. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) όλων των θυμάτων στην Ε.Ε. και το 92% των θυμάτων εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ σχεδόν ένα στα τέσσερα θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι παιδί.

Η 30η Ιουλίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (World Day against Trafficking in Persons), αποτελεί μια αφορμή να εστιάσουμε στα «αόρατα» θύματα του trafficking και στα δικαιώματά τους και να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για την προστασία τους.

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. «Άκου τα σημάδια, δες τον κίνδυνο»

Το trafficking συχνά εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Κι όμως, είναι ένα έγκλημα πολύ καλά κρυμμένο. Ωστόσο, τα σημάδια είναι εκεί, αρκεί να τα αναγνωρίσουμε.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, το ΚΜΟΠ  δημιούργησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης γύρω από το φαινόμενο και την ανάγκη δράσης για την καταπολέμησή του, σε συνεργασία με τo Meteorites Agency και τη Stefi Productions. Στόχος της καμπάνιας με τίτλο «Άκου τα σημάδια, δες τον κίνδυνο» είναι να κάνει ορατά τα «αθέατα» θύματα trafficking και τις αληθινές ιστορίες τους.

Η καμπάνια του ΚΜΟΠ ενάντια στο trafficking εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ACTIVATE, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης, εντοπισμού και υποστήριξης κατά της εμπορίας ανθρώπων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Δείτε τα βίντεο που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας:

Δείτε τα βίντεο που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας:

  • Andrei | Μια ιστορία αλληλεγγύης:

  • Alyona | Μια ιστορία φιλοδοξίας:

Το σενάριο των βίντεο βασίστηκε σε αληθινές υποθέσεις που καταγράφηκαν από το ΚΜΟΠ στο εγχειρίδιο ACTIVATE για δικηγόρους.

Δράσεις ενάντια στο trafficking

Το ΚΜΟΠ, έχοντας ως στόχο του την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων σε κάθε της μορφή, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που εστιάζουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών που εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν με θύματα trafficking, στην ψυχολογική υποστήριξη και εργασιακή συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα εμπορίας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το φαινόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2021 ο οργανισμός εκπαίδευσε 128 δικηγόρους και επαγγελματίες που εργάζονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προκειμένου να τους βοηθήσουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια του trafficking και να αντιδρούν κατάλληλα για να υποστηρίξουν τα θύματα. Προσέφερε επίσης συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης σε 20 γυναίκες – θύματα trafficking με σκοπό να διευκολύνει την επιτυχή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, το ΚΜΟΠ συνεργάζεται με το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ) για την υλοποίηση κοινών δράσεων σε τομείς όπως η πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, η έγκαιρη ανίχνευση, η προστασία και αρωγή των θυμάτων και η διασφάλιση της απονομής δικαιοσύνης και της τιμωρίας των δραστών.

Μάθετε για τα προγράμματα που υλοποιεί το ΚΜΟΠ για την καταπολέμηση του trafficking ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο kmop@kmop.org ή στο 210 3637547.

Προσθήκη Σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *