Γιγαντιαίο πλοίο κόλλησε στη διώρυγα του Σουέζ – Γίνονται προσπάθειες αποκόλλησης

Γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παρασύρθηκε απÏŒ ριπή ανέμου και προσάραξε μέσα στη ΔιÏŽρυγα του Σουέζ, κλείνοντας μια απÏŒ τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κÏŒσμο. Το γύρο του κÏŒσμου κάνουν φωτογραφίες του MV Ever Given, ενÏŒς ΤαÏŠβανέζικου φορτηγού μήκους 400 μέτρων, πλάτους 59 και 200.000 τÏŒνων, το οποίο έχει προσαράξει, βρίσκεται κάθετα μέσα στη ΔιÏŽρυγα κι […]

ExOtiF6WEAI4JgT

Γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παρασύρθηκε από ριπή ανέμου και προσάραξε μέσα στη Διώρυγα του Σουέζ, κλείνοντας μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο.

Το γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες του MV Ever Given, ενός Ταϊβανέζικου φορτηγού μήκους 400 μέτρων, πλάτους 59 και 200.000 τόνων, το οποίο έχει προσαράξει, βρίσκεται κάθετα μέσα στη Διώρυγα κι εμποδίζει οποιαδήποτε διέλευση.

Η Evergreen Marine Corp., στην οποία ανήκει το σκάφος, ανέφερε πως «πιθανόν το πλοίο χτυπήθηκε από ριπή ανέμου» και προσάραξε. Η εταιρεία «συζητά με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής που διαχειρίζεται τη διώρυγα, για να προσφερθεί βοήθεια στο πλοίο το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, εξαιτίας του συμβάντος πάνω από 100 πλοία έχουν σχηματίσει τεράστια ουρά καθώς περιμένουν για να περάσουν τη Διώρυγα του Σουέζ.

«Είχαμε ένα περιστατικό προσάραξης», συνόψισε μιλώντας στο Μπλούμπεργκ ο Αλόκ Ρόι, διευθυντής της BSM Hong Kong, που διαχειρίζεται το Ever Given.

«Ένα πλοίο μπροστά μας προσάραξε ενώ πέρναγε τη Διώρυγα και τώρα έχει αποκλείσει τη διέλευση», έγραψε. «Φαίνεται πως μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε εδώ λιγάκι», συμπλήρωσε.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων Vessel Finder, το Ever Given έχει προορισμό το Ρότερνταμ.

«Ρυμουλκά προσπαθούν να επαναφέρουν το σκάφος σε κανονική πλεύση», ανέφερε μέσω Twitter η Leth Agencies, εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες σε ναυτιλιακές εταιρείες τα σκάφη των οποίων χρησιμοποιούν τη Διώρυγα.

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για το περιστατικό μέχρι στιγμής.

Από τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία εγκαινιάστηκε το 1869, διέρχεται περίπου το 10% των εμπορικών πλοίων που εκτελούν δρομολόγια διεθνώς.

Σχεδόν 19.000 πλοία τη χρησιμοποίησαν πέρυσι, κατά την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ.

Το κανάλι αποτελεί σημαντική πηγή προσόδων για την Αίγυπτο: το 2020 εισέφερε 5,61 δισεκ. δολάρια.

Ο αρχηγός του κράτους Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανήγγειλε το 2015 έργο ανάπτυξης της Διώρυγας με σκοπό τη μείωση του χρόνου αναμονής και τον διπλασιασμό των πλοίων που διέρχονται από αυτή ως το 2023.

Ξεκίνησε η επιχείρηση αποκόλλησης

Οκτώ ρυμουλκά και μονάδες διάσωσης της Αιγυπτιακής Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ επιχείρησαν για την αποκόλληση του Ever Given.

Το πλοίο παραμένει καθηλωμένο και οι επιχειρήσεις για την αποκόλλησή του συνεχίζονται, σύμφωνα με την ναυτιλιακή εταιρεία GAC.

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ανακριβή πληροφορία επίσης προερχόμενη από το GAC, σύμφωνα με την οποία το πλοίο είχε εν μέρει αποκολληθεί και ότι η ναυσιπλοΐα στην Διώρυγα επρόκειτο να αποκατασταθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη Σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *