Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε «τεράστιες κυρώσεις» στη ρωσική ενέργεια και ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν, λέγοντας ότι «δεν ένιωθε πως θα πήγαινε εκεί που πρέπει να πάμε».
Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε χθες να ξεσπάσει η οργή του έναντι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοινώνοντας νέες «τεράστιες» κυρώσεις κατά ρωσικών ενεργειακών ομίλων, όπως η Rosneft και η Lukoil. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ακύρωσε τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Βουδαπέστη, καθώς «δεν ένιωθε ότι θα οδηγούσε εκεί που πρέπει να πάμε».
«Κάθε φορά που μιλάω με τον Βλαντίμιρ, κάνουμε καλές συζητήσεις, όμως κατόπιν δεν πάνε πουθενά», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι νέες κυρώσεις αποσκοπούν να αναγκάσουν τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι «τεράστιες» κυρώσεις και η ευθυγράμμιση με την ΕΕ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις στοχεύουν τη ρωσική ενεργειακή βιομηχανία, κατηγορώντας τη Μόσχα για «έλλειψη σοβαρής δέσμευσης στην ειρήνη».
Η Ουάσιγκτον, πάντως, δεν κλείνει εντελώς την πόρτα στον διάλογο. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο τόνισε πως οι ΗΠΑ «ενδιαφέρονται πάντα για διάλογο αν υπάρχει πιθανότητα ειρήνης στην Ουκρανία».
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε συμφωνία για ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και μέτρα κατά των λεγόμενων «πλοίων φαντασμάτων» που παρακάμπτουν τις κυρώσεις.
Νέα συμφωνία Ουκρανίας – Σουηδίας για Gripen
Παράλληλα, η Ουκρανία υπέγραψε επιστολή προθέσεων με τη Σουηδία για την αγορά 100 έως 150 μαχητικών αεροσκαφών Gripen E τελευταίας γενιάς, ενισχύοντας την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, υπογράμμισε πως η πίεση της Δύσης μπορεί να «αλλάξει τους υπολογισμούς του Πούτιν» και να τον οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.