Οι διακοπές της φτώχειας: Οι Έλληνες αποχωρούν από τα νησιά
Στις ελληνικές παραλίες αυτή την περίοδο, οι εικόνες θυμίζουν άλλες εποχές. Με πλαστικά τάπερ και ομπρέλες από το σπίτι, χιλιάδες Έλληνες επιλέγουν ολιγόωρες εκδρομές αντί για πολυήμερες διακοπές, καθώς το κόστος της διαμονής έχει γίνει απαγορευτικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, η οικονομική πίεση χτυπά όλο και περισσότερους: τα εισιτήρια, τα ενοίκια, οι λογαριασμοί, όλα ανεβαίνουν, ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι.
Η Διαμαντούλα Βασιλείου, με το εισιτήριο του λεωφορείου στο χέρι, κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα για μια τετράωρη απόδραση στην παραλία Αυλάκι, μία ώρα βόρεια της Αθήνας. «Ερχόμαστε εδώ γιατί δεν υπάρχουν χρήματα», λέει, εξηγώντας πως οι ημερήσιες εξορμήσεις έχουν αντικαταστήσει τις εβδομαδιαίες διακοπές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή η τουριστική βιομηχανία της χώρας ακμάζει, τα κρυστάλλινα νερά της Ελλάδας γεμίζουν τα social media, αλλά πολλοί Έλληνες μένουν στο περιθώριο, θύματα της ακρίβειας και της ανισότητας. Σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν μπόρεσαν πέρυσι να αντέξουν οικονομικά μία εβδομάδα διακοπών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία.
Τα πολυτελή θέρετρα έχουν εκτοπίσει τα οικονομικά καταλύματα και τα κάμπινγκ που κάποτε έκαναν προσιτές περιοχές όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Πάρος για ελληνικές οικογένειες. Οι επιχειρήσεις πλέον στοχεύουν κυρίως σε ξένους επισκέπτες, στερώντας από ντόπιους εργαζόμενους τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές.
Ο Ιωσήφ Σολανάκης, εργαζόμενος σε τουριστικό χώρο στην Αθήνα, περιγράφει την πραγματικότητα: «Τα χρήματα που βγάζω το καλοκαίρι πρέπει να με κρατήσουν και τους μήνες που δεν υπάρχει πολλή δουλειά. Τη θάλασσα τη χαίρομαι μόνο όταν μπορώ να ξεκλέψω λίγες ώρες».
Η φτώχεια στις διακοπές εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Η ανησυχία για την «φτώχεια στις διακοπές», όπως ονομάστηκε από τα συνδικάτα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Στην Ιταλία, λουόμενοι διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες τιμές σε ξαπλώστρες και ομπρέλες, με κόστος που φτάνει έως και τα 80 ευρώ την ημέρα, ενώ σε πολυτελείς προορισμούς μπορεί να ξεπεράσει πολλές εκατοντάδες ευρώ.
Στην Ελλάδα, οι πολίτες παίρνουν μαζί τις δικές τους ομπρέλες, κουβαλούν σπιτικό φαγητό σε τάπερ και χρησιμοποιούν λεωφορεία αντί για πλοία ή αεροπλάνα. Ένα εξαήμερο ταξίδι σε νησί για τετραμελή οικογένεια κοστίζει περίπου 3.500 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός μετά βίας ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ελλάδας: «Με τα υπόλοιπα πρέπει να ζήσεις – και αυτό είναι φτώχεια».
Ο Νίκος Μαργαρίτης, συνταξιούχος, προσθέτει: «Κάποιος που έχει εργαστεί 35 ή 40 χρόνια θα έπρεπε να λαμβάνει περισσότερη στήριξη. Έχω δουλέψει 42 χρόνια. Δεν αξίζω κάτι καλύτερο; Το αξίζω».