Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση “ταΐζει” την αισχροκέρδεια με τους φόρους των πολιτών»

Screenshot_9

«Η κυβέρνηση τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο αισχροκέρδειας. Η αγορά ενέργειας λειτουργεί ανεξέλεγκτη. Ο μηχανισμός που θέσπισε, έναν χρόνο μετά, αφήνει τεράστια περιθώρια κέρδους στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηλεκτροπαραγωγή, μόνο τον Σεπτέμβριο, είχε 500 εκατομμύρια υπερκέρδη», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “OPEN”.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, «η κυβέρνηση “ταΐζει” τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας με τους φόρους των πολιτών που καταλήγουν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, ενώ οι λογαριασμοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι πολίτες πλήρωσαν 7 δισ. περισσότερα σε φόρους στο 8μηνο, σε σχέση με πέρυσι. Αυτά τα φορολογικά έσοδα -στα οποία “πατάει” η κυβέρνηση και επαίρεται για καλή επίδοση της οικονομίας- είναι χρήματα που έφυγαν από τις τσέπες των πολιτών, κυρίως μέσω του ΦΠΑ».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, «είναι η χώρα με τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη, πρώτη στις αυξήσεις του ρεύματος στις επιχειρήσεις, τρίτη στις αυξήσεις του ρεύματος στα νοικοκυριά. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται δύο κατώτατους μισθούς τον χρόνο για να πληρώσουν το ρεύμα εξαιτίας των αυξήσεων».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, τέλος, ότι χρειάζεται «παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με πλαφόν στην τιμή, που σημαίνει κόστος παραγωγής συν ποσοστό κέρδους 5% και τίποτα άλλο. Αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, το έχουν κάνει η Πορτογαλία και η Ισπανία και έχουν πολύ χαμηλότερη τιμή χονδρικής ηλεκτρικού σε σχέση με την Ελλάδα. Πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών που σωρεύτηκαν επί έναν χρόνο και δεν έχουν φορολογηθεί, για να μπορέσουν να γίνουν μειώσεις σε έμμεσους φόρους όπως στον ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ΕΦΚ στα καύσιμα».

Προσθήκη Σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *