Connect with us

Αθλητισμός

Ιωνικός ετών 55

Published

on

Το καμάρι της Νίκαιας έκλεισε τα 55 χρόνια ζωής.

Η Νίκαια, γνωστή και ως Κοκκινιά, έχει αναδείξει αρκετούς μεγάλους ποδοσφαιριστές. Μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’60, δραστηριοποιούταν πολλά ποδοσφαιρικά σωματεία στην περιοχή, ανεξάρτητα ή και επίσημα, τα οποία σταδιακά άρχισαν να μειώνονται λόγω των συγχωνεύσεων. Η Α.Ε. Νίκαιας μάλιστα, μία από τις διακεκριμένες ομάδες, συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα της νεοσύστατης Α΄ Εθνικής Κατηγορίας το 1959-60, χωρίς όμως συνέχεια. Κατόπιν αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, μαζί με τον συντοπίτη Άρη Πειραιώς, που αναφέρεται και ως Άρης Νικαίας. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες έφευγαν από τα σωματεία της Νίκαιας για τις μεγάλες ομάδες του Π.Ο.Κ., κυρίως τον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα οι ομάδες της Κοκκινιάς να μένουν μακριά από σημαντικές διακρίσεις.

Τον Ιούλιο του 1965 συγχωνεύτηκαν οι ιστορικές ομάδες της περιοχής, «Α.Ε. Νικαίας» που αποτελούσε την ιστορική συνέχεια της ισχυρής προπολεμικής ομάδας Άμυνας Κοκκινιάς με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 33 και «Α.Π.Σ. Άρης Πειραιώς» με Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 27 και από αυτή τη συγχώνευση προέκυψε ο «Αθλητικός Όμιλος Ιωνικός Νικαίας». Ο Ιωνικός Νικαίας, υιοθέτησε τα χρώματα της Α.Ε. Νικαίας μπλε και λευκό και το έμβλημα και τα στοιχεία καταστατικού του Άρη. Εντάχθηκε αμέσως στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά και της Ε.Π.Ο. και έχει Αριθμό Μητρώου Ε.Π.Ο. 27

Στην Γ΄ Εθνική κατηγορία αγωνίστηκε ακολούθως 6 συνεχείς χρονιές, από την περίοδο 2013-14 μέχρι και την περίοδο 2018-19. Την περίοδο 2013-14 τερμάτισε στην 3η θέση του 5ου ομίλου χάνοντας στις λεπτομέρειες την άνοδο. Την επόμενη σεζόν (2014-15) η αξιόλογη πορεία της ομάδας συνεχίστηκε, όπου αν και έκανε πορεία πρωταθλητισμού στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος, μερικά αρνητικά αποτελέσματα προκάλεσαν την πτώση της στο βαθμολογικό πίνακα με αποτέλεσμα να τερματίσει ξανά στην 3η θέση με 44 βαθμούς και έτσι να χάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες. Η χρονιά που ακολούθησε (2015-16) ήταν μεταβατική. Κάνοντας μια άξια λόγου πορεία ο Ιωνικός κατάφερε να τερματίσει στην έβδομη θέση του 4ου ομίλου με 49 βαθμούς. Στην επόμενη σεζόν 2016-17, η ομάδα της Νίκαιας διατηρούσε την άνοδο κατά το μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος, έπειτα όμως από ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα τερμάτισε στην δεύτερη θέση του 4ου ομίλου με 63 βαθμούς πίσω από τον Εργοτέλη, χάνοντας την πολυπόθητη άνοδο μόλις για 1 βαθμό. Την χρονιά 2017-18 που ακολούθησε, τα διοικητικά και τα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν προκάλεσαν αστάθεια στην ομάδα με αποτέλεσμα να κυνηγάει την παραμονή της στην κατηγορία ως και την τελευταία αγωνιστική. Τελικώς, ο Ιωνικός κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση του 6ου ομίλου με 29 βαθμούς πίσω από τον Α.Σ. Ρόδος γλιτώνοντας για 1 βαθμό τον υποβιβασμό και την συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα μετά από 40 χρόνια. Αντίθετα, την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2018-19) ο Ιωνικός τερμάτισε στη 2η θέση του 5ου Ομίλου και ως δευτεραθλητής προκρίθηκε στο μπαράζ ανόδου. Στο μπαράζ ανόδου συνάντησε τον Αιολικό Μυτιλήνης, όπου στον πρώτο αγώνα απέσπασε την ισοπαλία με 2-2 στην Μυτιλήνη και στον επαναληπτικό αγώνα εντός έδρας στο κατάμεστο γήπεδο της Νεάπολης στη Νίκαια επικράτησε με 2-0 και κατέκτησε την ιστορική επάνοδο στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα της Football League. Όμως ο Ιωνικός δεν σταμάτησε εδώ . Την επόμενη χρονιά στην Football League τερμάτισε στην δεύτερη θέση με αποτέλεσμα να προβιβαστεί στην Σούπερ Λίγκα 2 πετυχαίνοντας back to back στις ανόδους για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Με αφορμή τα 55 χρόνια ζωής η Διοίκηση του Ιωνικού έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο γιος, το καμάρι της Κοκκινιάς, ο ΙΩΝΙΚΟΣ μας συμπλήρωσε 55 χρόνια ζωής!

Γεννήθηκε μέσα από την Προσφυγιά. Την Σμύρνη, τις Αλησμόνητες Πατρίδες. Από πρόσφυγες που στέγασαν τα όνειρα τους, την αγάπη τους εδώ, στην Κοκκινιά, στη Νίκαια.

Ο ΙΩΝΙΚΟΣ μας, στα 55 χρόνια ζωής του, μιλά μέσα από την μεγάλη Ιστορία του για το ήθος, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια. Μιλά για τις αξίες της ζωής και τις δυσκολίες…
Και ένα ταξίδι προσφυγιάς με οδηγό το μεγάλο Αστέρι. Το οποίο πέρασε δυσκολίες, κακουχίες, προβλήματα αλλά ποτέ δεν έσβησε.

Και στα 55 του χρόνια, μοιάζει πιο φωτεινό από ποτέ και έτοιμο για την μεγάλη επιστροφή στη φυσική του θέση, εκεί που ανήκει.

Χρόνια πολλά, ΙΩΝΙΚΑΡΑ!
_______________________