- Το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι είναι γεγονός.
- Η παρέα The Whisky Friends εμφιάλωσε 311 φιάλες μετά από πενταετή προσπάθεια.
- Ιστορική στιγμή για την ελληνική απόσταξη αποτελεί η εμφιάλωση του πρώτου ελληνικού single malt ουίσκι, το οποίο είναι πλέον επίσημο και αναγνωρισμένο, με όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις της Πολιτείας.
Το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι είναι γεγονός. Η παρέα The Whisky Friends εμφιάλωσε 311 φιάλες μετά από πενταετή προσπάθεια.
Ιστορική στιγμή για την ελληνική απόσταξη αποτελεί η εμφιάλωση του πρώτου ελληνικού single malt ουίσκι, το οποίο είναι πλέον επίσημο και αναγνωρισμένο, με όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις της Πολιτείας. Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία βρίσκεται το μη κερδοσκοπικό σωματείο The Whisky Friends, μια παρέα εννέα φίλων που τους ένωσε η αγάπη τους για το ουίσκι και η κοινή τους επιθυμία να δημιουργήσουν κάτι αυθεντικά ελληνικό.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου, Στέλιος Περιστέρης, η ιδέα γεννήθηκε το 2019, όταν η φιλία και οι κοινές γευσιγνωσίες οδήγησαν στο ερώτημα: «Γιατί να μην υπάρχει ελληνικό ουίσκι;». Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια πενταετής πορεία, γεμάτη τεχνικές, νομικές και παραγωγικές προκλήσεις.
Οι The Whisky Friends αποτελούνται από τους Στέλιο Περιστέρη, Τάκη Παπαζήση, Φάνη Σαλάτα, Κίμωνα Πολυκράτη, Γιάννη Χριστοφορίδη, Ντίνο Οικονομόπουλο, Τάκη Διάκο, Φραγκίσκο Σιγάλα και Τάσο Ρουμπείδη. Όπως εξήγησε ο Γιάννης Χριστοφορίδης, η ομάδα μελέτησε ενδελεχώς τη νομοθεσία, επισκέφθηκε αποστακτήρια στη Σκωτία και, με τη βοήθεια νομικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εγχείρημα μπορούσε να υλοποιηθεί νόμιμα και με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Η αναζήτηση συνεργατών ξεκίνησε το 2020 και, παρά τις δυσκολίες, η ομάδα βρήκε στήριξη στον ζυθοποιό Αυγουστίνο Ευριπιώτη και στον αποσταγματοποιό Ανέστη Ζαμανόπουλο, ο οποίος τους έφερε σε επαφή με το πατρινό αποστακτήριο CHRIS και τον Γιώργο Σταθόπουλο, που ανέλαβε την παραγωγή. Η απόσταξη πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου 2021.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Περιστέρη, ένα από τα βασικά τεχνικά ζητήματα ήταν οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας, που οδήγησαν σε αύξηση του αλκοολικού βαθμού κατά την παλαίωση, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη βόρεια Ευρώπη. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με προσεκτική προσθήκη νερού, έπειτα από δοκιμές.
Μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής τριετούς παλαίωσης και έναν επιπλέον χρόνο αναμονής για την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, το προϊόν αναγνωρίστηκε επισήμως ως ουίσκι τον Ιούλιο του 2025. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εμφιαλώθηκαν 311 φιάλες, οι οποίες, όπως τονίζουν οι δημιουργοί του, δεν προορίζονται για εμπορική εκμετάλλευση, αλλά αποτελούν «ένα προϊόν από φίλους για φίλους».
Το εγχείρημα βασίστηκε αποκλειστικά σε ελληνικές πρώτες ύλες: το κριθάρι προήλθε από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας, ενώ το νερό από την πηγή «Θεοτόκος» στον Ταΰγετο. Η απόσταξη πραγματοποιήθηκε με παραδοσιακή μέθοδο, διατηρώντας τον χειροποίητο χαρακτήρα του προϊόντος.




