Αλ.Γκανά: “Ξεκινά η διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας “

Η διαδικασία της σύνδεσης παιδιÏŽν με υποψήφιους γονείς μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΑναδοχÏŽν και ΥιοθεσιÏŽν, ξεκινά σήμερα Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020. Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιÏŒ για την εφαρμογή ενÏŒς διαφανούς συστήματος αναδοχής και υιοθεσίας στη χÏŽρα. Μέσα  σε λίγους μήνες έγιναν  ÏŒλα τα απαραίτητα βήματα για τη σύνδεση υποψήφιων γονιÏŽν και παιδιÏŽν […]

655ca5_cd6205849429486c87ad3630e4c123c8_mv2_d_1596_1920_s_2

Η διαδικασία της σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών, ξεκινά σήμερα Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020.

Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό για την εφαρμογή ενός διαφανούς συστήματος αναδοχής και υιοθεσίας στη χώρα. Μέσα  σε λίγους μήνες έγιναν  όλα τα απαραίτητα βήματα για τη σύνδεση υποψήφιων γονιών και παιδιών με τρόπο αποτελεσματικό και ισότιμο.  Έτσι μετά:

* την ολοκλήρωση της καταγραφής των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας,

* την εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα παιδικής προστασίας,

* την εκπαίδευση των Κοινωνικών Λειτουργών του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ)

* και την έναρξη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων,το Υπουργείο απέστειλε οδηγίες σε όλους τους φορείς παιδικής προστασίας της χώρας. 

Η διαδικασία της σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών, ξεκινά σήμερα Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020.

  • Η διαδικασία ξεκινά με την πρόταση σύνδεσης των δύο μητρώων – του παιδιού και του υποψηφίων γονέων – από το Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο διενεργεί συνδέσεις μεταξύ των βάσεων δεδομένων κάθε 24 ώρες. 
  • Κάθε φορά που προκύπτει πρόταση σύνδεσης, ενημερώνονται αρχικά οι κοινωνικοί λειτουργοί του παιδιού και των υποψήφιων γονέων προκειμένου να επεξεργαστούν την πρόταση σύνδεσης.
  • Ακολουθεί συνάντηση και επικοινωνία μεταξύ των κοινωνικών λειτουργών και των υποψηφίων γονέων.

Σε περίπτωση συμφωνίας και των δύο μερών ξεκινά η περίοδος προσαρμογής κατά την οποία, το παιδί προς αναδοχή ή υιοθεσία συναντά τους υποψήφιους γονείς υπό την εποπτεία του κοινωνικού του λειτουργού. Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου προσαρμογής, το παιδί τοποθετείται στην οικογένεια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αρχική διασύνδεση των μητρώων, όλα τα υπόλοιπα στάδια πραγματοποιούνται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς- του παιδιού και των υποψηφίων γονέων- και ότι σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του ανηλίκου, κατά τρόπο που να συνάδει με την ηλικία και την ωριμότητά του.

Το όραμα ήταν και παραμένει παιδοκεντρικό: στόχος είναι η οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών που ζουν σε μονάδες παιδικής προστασίας μέσα από τη σύνδεση τους με υποψήφιους γονείς οι οποίοι ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ευθύνες του κάθε παιδιού.

Αλεξάνδρα Γκανά

Σχόλια

  • Vaso |

    ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ.ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • Προσθήκη Σχολίου

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *