Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Ας αποφασίσουμε, λαϊκισμό ή ορθολογισμό

82680455_178281650238117_2157834407514210304_n

Γράφει ο Χρήστος Σγαρδέλης

Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στη πόλη μας σχετικά με τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις, τα εργοστάσια και τα νεκροταφεία ήρθε η ώρα να καταθέσω κάποιες δικές μου σκέψεις.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν γράφω για να είμαι αρεστός, γράφω αυτά που πιστεύω. Είμαι κατά του λαϊκισμού και υπέρμαχος του ορθολογισμού.

Ας πάρουμε όμως ένα ένα τα πράγματα:

  • Ρυπογόνες εγκαταστάσεις – Oil One: Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν περίμενα τις μετρήσεις του αστεροσκοπείου ή του Δημόκριτου για να βγάλω συμπεράσματα. Η πόλη, ειδικά σε Χαραυγή-Ευγένεια αλλά και στα Ταμπούρια και κάποιες φορές στην Αμφιάλη βρωμάει. Δεν τίθεται κανένα θέμα, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό. Εργοστάσιο-sevezo μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή πρέπει να φύγει….χθες!!!
  • Εργοστάσιο σκουπιδιών: Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα σκουπίδια ΜΑΣ, πριν αρχίσουμε, στην κυριολεξία να τα τρώμε. Προσωπικά λέω ναι στο εργοστάσιο εφόσον δεν έχει καύση (που ο σχεδιασμός της περιφέρειας δεν προβλέπει καύση), εφόσον αφορά τους Δήμους της Α και Β Πειραιά και εφόσον έχουμε κάποια ανταποδοτικά. Δεν είμαι υπέρ της άποψης να φύγει από το σπίτι μου και να πάει στου γείτονα.Κάποια στιγμή όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και εφόσον αποδεδειγμένα, όπως παραδέχονται κάποιοι που αντιδρούν, το εργοστάσιο ή δεν ρυπαίνει ή ρυπαίνει πολύ λιγότερο.
  • Νεκροταφεία. Θεωρώ ανεπίτρεπτο να είμαστε ο μόνος Δήμος με δυο νεκροταφεία εν λειτουργία. Νεκροταφείο Σχιστού και Νεκροταφείο Ανάστασης. Σέβομαι ότι κάποιοι έχουν οικογενειακούς τάφους. Οφείλει η πολιτεία να μεριμνήσει και να τους μεταφέρει στο Σχιστό. Όσον αφορά τα ταφικά μνημεία μπορούν να μείνουν εκεί και ο υπόλοιπος χώρος να αποδοθεί στον λαό του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Άλλωστε όταν έκλεισε το νεκροταφείο της Ανάστασης η συμφωνία ήταν να μετατραπεί σε χώρο άθλησης.
  • Cosco. Η Cosco, αυτή τη στιγμή αποδίδει το 3% του τζίρου της στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Πέραμα και Σαλαμίνα. Στον Δήμο μας αντιστοιχεί περίπου σε 1 εκατομμύριο., ενώ όσο αυξάνονται τα κέρδη της θα αυξάνεται και το ποσό. Και αυτό, τα ανταποδοτικά δλδ, μπορούν να τεθούν και πάλι προς συζήτηση, θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε περισσότερα).Ταυτόχρονα εργάζονται περίπου 1000-1500 άτομα, πολλοί εξ αυτών από την περιοχή μας. Η επέκταση της Cosco για μένα είναι άκρως επιτακτική, καθώς μιλάμε για περιοχές με τεράστια ποσοστά ανεργίας, ενώ η εταιρεία και για τα δεδομένα προσφέρει πολύ υψηλές αποδοχές και διπλή ασφαλιστική κάλυψη (ΙΚΑ και Metropolitan). Μια ενδεχόμενη επέκταση θα φέρει τουλάχιστον 2000 θέσεις εργασίας επιπλέον. Είμαι αντίθετος όμως στο να φτιάξει η Cosco νέα Ναυπηγεία. Ναυπηγεία έχουμε. Στα Ναυπηγεία αυτή τη στιγμή του Περάματος στεγάζονται δεκάδες Ελληνικές εταιρείες που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους.

Το θετικό για μ’ ένα που κυκλοφορώ, ας το πω λαϊκά, στην πιάτσα, είναι ότι πολύ νέοι αφουγκράζονται την γνώμη μου. Οι νέοι θέλουν δουλειές, οι νέοι θέλουν νέες σύγχρονες μορφές αποκομιδής των απορριμάτων, θέλουν την ανακύκλωση.

Το αρνητικό είναι ο λαϊκισμός που προσφέρουν οι δημοτικές παρατάξεις στον βωμό της “επαναστατικότητας”, του “θέλουμε περισσότερο πράσινο” (είδαμε όπου έχει πολύ πράσινο τι έχει συμβεί, πχ Πάρκο Τρίτση, ναρκομανείς, γκέτο ρομά κλπ), θέλουμε άλλου είδους επιχειρείν (33 χρόνια που ζω μόνο αυξάνεται σ’ αυτή την πόλη μόνο το επιχειρείν δε βλέπω).

Πολλοί θα διαφωνήσουν. Είναι της άποψης να υπάρχει ανεργία να έχουμε να αγωνιζόμαστε για κάτι, άλλοι θα διαφωνήσουν γιατί όντως είναι της λογικής “λίγες δουλειές, πολλά συσσίτια και επιδόματα”.

Υ.Γ. Επαναστάτης ήταν ο Χρήστος ο Φωτίου που έδιωξε την χαβούζα. Δυο κινητοποιήσεις δήμαρχε και οι της αντιπολίτευσης δε σας κάνουν επαναστατικούς. Αν θέλετε πραγματικά να φύγει η Oil One βγείτε πόρτα πόρτα και σηκώστε τον κόσμο από τον καναπέ. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Υ.Γ.2 Η μέθοδος ΟΧΙ σε όλα και αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει αλλά και ανταποδοτικά δε θα πάρουμε από πουθενά

Προσθήκη Σχολίου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *