Connect with us

Γνώμες

Μπιμπίλας: «Είμαστε ένας κλάδος για πέταμα. Μας θεωρούν χομπίστες»

Published

on

Ο Σπύρος Μπιμπίλας μίλησε αποκλειστικά στο e-peiraias.gr και τον Παναγιώτη Μαυρούτσο για το αποτέλεσμα των εκλογών του σωματείου, που τον φέρνει πάλι πρώτο, με διαφορά από τον δεύτερο… ! Την… ανήθικη ηθική της κυβέρνησης, που δεν αποζημίωσε όλους τους ηθοποιούς αλλά κάποιους… επιλεκτικά! Μίλησε επίσης, για την… μηδενική του προσωπική ζωή, την αλαζόνα Υπουργό Πολιτισμού, ενώ κλείνοντας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον… κορονοϊό που επιτέλους ένωσε τους ηθοποιούς!

Διαβάστε προσεχτικά την συνέντευξη που ακολουθεί:

Σπύρο μου καταρχήν, συγχαρητήρια για την επανεκλογή σου…! Είδαμε πως είσαι και πρώτος σε σταυρούς στην παράταξή σου! Πως νιώθεις γι’ αυτό;

«Γενικά είμαι πρώτος σε σταυρούς και στο ΣΕΗ και στο ΤΑΣΕΗ και με μεγάλη διαφορά από όλους τους υποψηφίους, όλων των παρατάξεων, γεγονός που δείχνει πολλά πράγματα! Πρώτον ότι τυγχάνω γενικής αποδοχής από πάρα πολύ κόσμο και δεύτερον ότι έχει εκτιμηθεί πάρα πολύ ο αγώνας και το τρέξιμο που ρίχνω όλα αυτά τα χρόνια για το καλό των ηθοποιών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται, πλέον, ότι μπορούν κάπου να ακουμπήσουν και να βασιστούν πάνω μου, λόγω αυτής της δύναμης που έχω αποκτήσει πάνω στα προβλήματα των ηθοποιών και μέσα από τις κοινωνικές δικτυώσεις που έχω καταφέρει να έχω, ανεξάρτητα από κόμματα»!

Δίνεις συνεχώς μάχες και αγώνες για τα δικαιώματά σας και είναι κάτι παραπάνω από εμφανές αυτό… Τι θυσιάζεις  από την ζωή σου και την καθημερινότητα σου για να τα πετύχεις όλα αυτά…!

«Τα τελευταία χρόνια έχω αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο για τους ηθοποιούς που δεν έχω πλέον προσωπική ζωή… Δεν με φτάνει ο χρόνος. Το σπίτι μου το βλέπω μόνο το βράδυ που κοιμάμαι. Δεν προλαβαίνω να κάνω αυτά που έχω σχεδιάσει. Το βιβλίο μου και το λεύκωμά μου, ας πούμε. Δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο που ζητάνε αυτά! Έχω διαθέσει τον χρόνο μου, σε μεγάλο μέρος, στους ηθοποιούς και επειδή φέτος έγιναν όλα αυτά με τον κορονοϊό και οι δουλειές που είχα κλείσει για το καλοκαίρι και τον χειμώνα ματαιώθηκαν όλες, είπα ότι δεν θα συνεχίσω να δουλεύω στο θέατρο, έχοντας φυσικά εξασφαλίσει μέσω της συνταξής μου τα προς το ζειν, μέχρι να καταφέρουμε να αποκτήσουμε συλλογικές συμβάσεις και να πληρώνονται αξιοπρεπώς οι συνάδελφοί μου. Δεν μπορώ να παίζω σε ένα θέατρο που μπορεί εγώ να παίρνω 1.500 και δίπλα μου να παίρνουν 200 ευρώ. Τα μνημόνια και ο κορονοιός έφεραν σε τέτοια αναξιοπρεπή θέση τους ηθοποιούς, που ο χαρακτήρας μου δεν το δέχεται. Είμαστε ένας κλάδος προς κατανάλωση, που τον έχουν όλοι στην άκρη πλέον, για πέταμα… Αυτή η δουλειά δεν πρέπει να αμοίβεται; Δηλάδή χομπίστες πρέπει να γίνουμε και να κάνουμε κι άλλη δουλειά για να ζήσουμε»;

Μάθαμε επίσης πως θα συνεργαστούν κάποιες παρατάξεις… Είσαι υπέρ εσύ σε αυτό? Να ενωθείτε…; Δεν έχετε να χωρίσετε κάτι;;

«Προσωπικά, πιστεύω πως αυτήν την στιγμή θα έπρεπε να συνεργαστούμε όλοι μεταξύ μας. Εάν όμως κάποια παράταξη δεν επιθυμεί την συνεργασία με τους άλλους πρέπει να το σεβαστούμε. Εκλέχτηκε ένα συμβούλιο στο οποίο η κατάσταση είναι ισομερής (6-5-5 έδρες). Αυτό, από μόνο του, κάτι δείχνει! Δείχνει αναγκαστική συνεργασία. Αν κάποιοι δεν το θέλουν αυτό, θα έχουμε πρόβλημα»!

Επίσης, ήταν η τριπλάσια, (κοντά τους 1500 ηθοποιούς) προσέλευση από άλλες χρονιές…Το θεωρείς επιτυχία και νίκη αυτο..; Καταλάβαν όλοι πως μόνο μέσω συλλογικοτήτων θα διεκδικήσετε και θα κερδίσετε κατι;

«Και πριν τον κορονοϊό, τα τελευταία δύο χρόνια φώναζα ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί! Δεν μπορεί όλοι οι ηθοποιοί μαζί να βρίζουν το σωματείο, που το εκπροσωπούσε απόλυτα νόμιμα μία παράταξη αφού μόνο αυτοί οι ηθοποιοί ψήφισαν, και όλοι οι άλλοι ένιπταν τας χείρας των! Αυτό σημαίνει πως η ευθύνη πέφτει σε αυτούς που δεν συμμετέχουν κι όχι σε αυτούς που συμμετέχουν! Δεν μπορείς να βρίζεις ένα σωματείο με το οποίο δεν συμφωνείς, αλλά σε εκπροσωπεί νόμιμα! Αυτή η τραγελαφική κατάσταση που κράτησε 4 χρόνια με έβρισκε εντελώς αντίθετο. Γι’ αυτό και προσπαθούσα να κινητοποιήσω τους ηθοποιούς να έρθουν πίσω στο σωματείο και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν νόμιμες πιέσεις για τις συλλογικές συμβάσεις»

Ήρθε η πανδημία και μπήκαν όλα στην θέση τους….

«Ήρθε ο κορονοϊός, και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό, ο οποίος, κατά τα άλλα, σκότωσε τόσους ανθρώπους πάνω στην γη και έκανε τρομακτικό κακό, και έκανε κι ένα καλό! Μας ανάγκασε να ξυπνήσουμε, να ενωθούμε, να γράφονται ξαφνικά στο σωματείο κατά εκατοντάδες, να γυρνάνε οι παλιοί γνωστοί ηθοποιοί που είχαν να γραφτούν στο σωματείο 20-30 χρόνια, με αποτέλεσμα οι 500 ψηφοφόροι της περασμένης τετραετίας, έγιναν σχεδόν 2.000! Είναι πολύ μεγάλο νούμερο αυτό! Η πρώην διοικούσα παράταξη που κύρηξε εκλογές απολύτως εσπευσμένα, για συγκεκριμένο λόγο και για να ισχυροποιήσει την θέση της προφανώς, όταν είδε πως γράφονται πάρα πολλοί ηθοποιοί, μέσα σε 2 βδομάδες είχαμε κιόλας αποτέλεσμα!  Εκατοντάδες ακόμη ηθοποιοί δεν πρόλαβαν να κάνουν τα χαρτιά τους και έμειναν οι αιτήσεις τους, εκρεμμείς! Θα ψήφιζαν πολλοί περισσότεροι, αν είχαμε κι άλλο χρόνο»!

Πες μου για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης προς τους καλλιτέχνες και τι περιμένεις από εδώ και πέρα…

«Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει, παρά ελάχιστα, τους ηθοποιούς. Παρ’ ότι η τηλεόραση δείχνει το αντίθετο! Τα 800 ευρώ δεν τα πήρε ούτε το ¼ των ηθοποιών, πόσο μάλλον τα 534 που δεν τα πήρε σχεδόν κανείς, οι ΑΜΚΕ δεν επιδοτήθηκαν όλες, οι επιχορηγήσεις που βγήκαν μετά αναφερόντουσαν πάλι προς… κάποιους ! Βγήκαν όλα πολύ εσπευσμένα! Με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ηθοποιοί να έχουν μείνει στο πουθενά και να μην μπορούν να εισπράξουν από πουθενά…τίποτα ! Ούτε από την δουλειά τους, που σταμάτησε απότομα, αλλά ούτε και από το κράτος, που θα έπρεπε να είναι αρωγός σε αυτές τις περιπτώσεις ! Επίσης, πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν τακτοποιήσει τους ΚΑΔ τους, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι ηθοποιοί δεν πήραν, ούτε από εκεί τα απαιτούμενα βοηθήματα! Επρεπε να αλλαχτούν οι ΚΑΔ μέχρι κάποια ημερομηνία, την οποία δεν τήρησαν οι εργοδότες και όσο κι αν τους πιέσαμε με τους δικηγόρους και τους λογιστές του ΣΕΗ, έμειναν στην αρχική τους απόφαση και δεν αποζημιώθηκε κανείς, με αποτέλεσμα να γίνονται τώρα καταγγελίες»!

Το αρμόδιο Υπουργείο….

«Το Υπουργείο Πολιτισμού, δείχνει μια έπαρση, μία αλαζονεία προς εμάς. Ζητάμε συνεχώς να συναντήσουμε την Υπουργό, κάνουμε συνεχώς διαδηλώσεις γιατί πρέπει να τους πείσουμε ότι δεν μπορεί ΜΟΝΟ κάποιοι να παίρνουν βοήθημα. Οι υπόλοιποι τι θα γίνουν; Επίσης, δεν μπορείς να δίνεις βοηθήματα μόνο στους κρατικοδίαιτους (Εθνικά, Κρατικά) και οι ελεύθεροι θίασοι να μην μπορούν να ορθοποδήσουν! Δεν έχουν οι Δήμοι λεφτά, δεν γίνονται πλέον τα φεστιβάλ! Ή λένε πάρτε τα θέατρα και ότι βγάλετε… Μα αν δεν μπει κοινό δεν θα βγάλουν τίποτα…. Ούτε οι επιχειρηματίες μπορούν να επενδύσουν πλέον»!

Την ερχόμενη Τρίτη, εκλέγεται το νέο Συμβούλιο… Τι θα προσπαθήσετε από την μεριά σας;

«Εμείς, θα προσπαθήσουμε, ως νεοεκλεγμένο συμβούλιο, να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να εξασκίσουμε όσο μεγαλύτερη πίεση μπορούμε και για τα συνεχή βοηθήματα προς τους ηθοποιούς, αλλά και για τις συλλογικές συμβάσεις. Ο κορονοϊός απέδειξε πως είμαστε αφανείς εργαζόμενοι, όσο καιρό κάνουμε πρόβες χωρίς να μας προσλαμβάνουν και ξαφνικά μας κάνουν πρόσληψη στην πρεμιέρα του έργου! Λες και ανέβηκε μαγικά η παράσταση, χωρίς πρόβες! Εάν ξαναγίνει… κορονοϊός (καραντίνα), θα έχουμε πάλι τα ίδια. Οι άνθρωποι που κάνουν πρόβες δεν έχουν προσληφθεί! Εκτελούν «μαύρη εργασία» απλήρωτοι. Εμείς θα διεκδικήσουμε από την πρώτη μέρα που πάει ένας ηθοποιός σε ένα θέατρο να δουλέψει να έχει έναρξη εργασίας στο ΙΚΑ. Καταρχήν είναι παράνομο. Εάν μπει έλεγχος εκείνη την στιγμή τους έχει γράψει όλους και τον εργοδότη! Εις γνώσιν των ηθοποιών γίνεται αυτό και κάτω από εκβιαστικά διλήμματα. Σου λένε πάρε 1.000 κι όλα μέσα…! Εμείς λέμε δώσε μας 700, αλλά με ένσημα και στις πρόβες! Πολλοί έκαναν πρόβες σε έργα, που δεν ανέβηκαν ποτέ! Αυτοί αποκλείστηκαν από οποιοδήποτε βοήθημα!

Τώρα αν αυτό θεωρείται ηθική κατά την κυβέρνηση, εγώ ντρέπομαι που έχουμε αυτήν την κυβέρνηση, που πιστεύει πως ηθική είναι αυτό. Δεν λέω πως φταίει η Νέα Δημοκρατία. Θα μπορούσε να είχε γίνει κι επί ΣΥΡΙΖΑ αυτό! Δεν είμαι υπερ κανενός κόμματος. Μία κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει αυτούς που παθαίνουν μία ζημιά. Εάν είχε γίνει σεισμός, ή καταστροφή (φωτιά, πλημμύρα) θα έπαιρναν ΟΛΟΙ το βοήθημα και την προβλεπόμενη στήριξη, ενώ τώρα που ήρθε μία αρρώστια, μία πανδημία, βοήθησαν επιλεκτικά, δεν πήραν όλοι την απαιτούμενη βοήθεια».