Connect with us

Lifestyle

Eurovision: Πανικός με τη συμμετοχή της Κύπρου-Το ψήφισμα και οι απειλές για ακύρωση

Published

on

Ο διαγωνισμός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Ρότερνταμ και όπως έχει ανακοινωθεί την Κύπρο θα εκπροσωπήσει η Έλενα Τσαγκρινού με το τραγούδι “El diablo”.

Την περασμένη Τετάρτη κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού και από το πρώτο άκουσμα οι φαν του μουσικού διαγωνισμού έκαναν λόγο για ένα δυναμικό και ρυθμικό τραγούδι.

Πολλές όμως ήταν και οι αντιδράσεις τόσο για τον τίτλο όσο και για τους στίχους, με πολίτες να ζητούν την ακύρωση της συμμετοχής της Κύπρου στη φετινή Eurovision.

Μάλιστα, έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών μέσω ψηφίσματος στο Avaaz,με τις υπογραφές μέχρι αυτή την ώρα να ξεπερνούν τις 12.000.

Το ψήφισμα συνοδεύει και το εξής κείμενο:  “Αγαπητοί συμπολίτες. Η συμμετοχή της Κύπρου στο Διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι EL DIABLO είναι σκανδαλώδης για εμάς τους Χριστιανούς. Ενώστε μαζί μας τη φωνή διαμαρτυρίας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive η Αστυνομία δέχθηκε αναφορές από το ΡΙΚ, οι οποίες κάνουν λόγο για απανωτά απειλητικά τηλεφωνήματα που φθάνουν στο Ίδρυμα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, μάλιστα, ένας άνδρας εισέβαλε στο κτίριο που στεγάζεται το κρατικό κανάλι της Κύπρου και άρχισε να φωνάζει, να βρίζει και να απειλεί, αποκαλώντας τους εργαζομένους “άθεους “.

Το ΡΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υποστηρίζει ότι “το τραγούδι το οποίο θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision εξιστορεί την περιπέτεια μιας κοπέλας που βρίσκει τον εαυτό της δέσμια σε μια σχέση εκμετάλλευσης μ’ έναν αλήτη, εξ ου και τον αποκαλεί “El diablo”.

“Πρόκειται για την αιώνια πάλη του κακού με το καλό. Μέσα από αυτή την προβληματική σχέση με σύνδρομα Στοκχόλμης (τo σύνδρομo της Στοκχόλμης είναι μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση, κατά την οποία το θύμα αρχίζει και τρέφει συναισθήματα συμπάθειας ή/και αγάπης προς το θύτη του) και παρά την παράνοια που βιώνει, στο τέλος λάμπει πάντα η αλήθεια, όπου αποζητά βοήθεια για έξοδο και αποτίναξη των δεσμών σε μια πορεία για ελευθερία. Ειδικά στις μέρες μας, ευελπιστούμε το τραγούδι και η σωστή του ερμηνεία να αποτελέσουν έμπνευση όχι μόνο για γυναίκες αλλά για οποιονδήποτε βιώνει παρόμοιες καταστάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση”.

Μιλώντας στο Τρίτο ο πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Ανδρέας Φράγκος ανέφερε ότι “οποιαδήποτε κριτική στο ΡΙΚ είναι θεμιτή αλλά απειλές κατά των εργαζομένων του ιδρύματος δεν είναι αποδεκτές”.

Τόνισε μάλιστα ότι “δεν υπήρχε καμία πρόθεση προσβολής του χριστιανικού αισθήματος κανενός. Το τραγούδι δεν μιλά για τον ίδιο τον διάβολο αλλά εξιστορεί την περιπέτεια μιας κοπέλας που βρίσκει τον εαυτό της δέσμια σε μια σχέση με έναν αλήτη.”

Ο κύριος Φράγκος ανέφερε ότι η κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα από ένα τραγούδι, προσθέτοντας ότι οι θεολόγοι θα έπρεπε να αναδεικνύουν άλλα θέματα πιο σοβαρά.

Όσον αφορά το άτομο το οποίο εξαπέλυσε απειλές κατά του Ιδρύματος, έχει κατηγορηθεί γραπτώς και θα κλητευθεί ενώπιον δικαστηρίου.

Και η Παγκύπρια Ένωση Ευαγγελικών Εκκλησιών πήρε θέση για το ζήτημα, αφού σε ανακοίνωσή της, εκφράζει “τη λύπη της για την ατυχή επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Eurovision 2021, με τίτλο «Ο διάβολος»”.

“Τόσο ο τίτλος όσο και οι στίχοι «έδωσα την καρδιά μου στον διάβολο» «αγαπώ τον διάβολο», ακόμα κι αν αποδοθούν μεταφορικά στο όνομα της τέχνης, δεν μπορούν να προσπεράσουν την κυριολεκτική ερμηνεία” αναφέρει.

Τέλος εκφράζει την ελπίδα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ να κάνει δεύτερες σκέψεις και να ανακαλέσει την απόφασή του για το τραγούδι που έχει επιλέξει.

Πληροφορίες από riknews.com