- Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται τέσσερις Περιφέρειες της χώρας με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο κίνδυνος πλημμυρών και θυελλωδών ανέμων κρίνεται ιδιαίτερα υψηλός.
- Σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code» έθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα, Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων αλλά και παράκτιων πλημμυρών εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.
- Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η απόφαση ελήφθη μετά την έκδοση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το οποίο προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται τέσσερις Περιφέρειες της χώρας με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο κίνδυνος πλημμυρών και θυελλωδών ανέμων κρίνεται ιδιαίτερα υψηλός.
Σε κατάσταση κινητοποίησης «Red Code» έθεσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα, Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων αλλά και παράκτιων πλημμυρών εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η απόφαση ελήφθη μετά την έκδοση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το οποίο προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας.
Άμεση σύγκληση των συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης «Red Code», οι δήμοι και οι περιφέρειες καλούνται να συγκαλέσουν άμεσα:
-
τα Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.)
-
τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.)
με στόχο την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές συνέπειες από πλημμύρες, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Συστάσεις στους πολίτες: Τι πρέπει να προσέξουν
Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας, ειδικά σε περιοχές όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι.
Συγκεκριμένα συνιστά:
-
να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τους ανέμους και να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς
-
να ελέγξουν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα
-
να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζή ή με όχημα κατά τη διάρκεια και μετά τις καταιγίδες
-
να αποφεύγουν υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές
-
να προφυλαχθούν άμεσα σε περίπτωση χαλαζόπτωσης καταφεύγοντας σε κτίριο ή αυτοκίνητο
-
να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, πινακίδες ή μπαλκόνια, όπου μπορεί να πέσουν αντικείμενα
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα σημεία του οδικού δικτύου όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους χωρίς να υπάρχει γέφυρα.
Οδηγίες σε περίπτωση έντονης κεραυνικής δραστηριότητας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει πως σε περίπτωση κεραυνών:
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
-
μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο
-
αποσυνδέστε τηλεόραση από κεραία και παροχή ρεύματος
-
αποφύγετε να αγγίζετε σωληνώσεις κουζίνας και μπάνιου
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
-
σταθμεύστε στην άκρη του δρόμου, μακριά από δέντρα
-
παραμείνετε μέσα με αλάρμ αναμμένα
-
κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε μεταλλικά αντικείμενα
-
αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
-
καταφύγετε σε κτίριο ή αυτοκίνητο
-
αν δεν υπάρχει καταφύγιο, καθίστε χαμηλά στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε
-
απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες και μεταλλικές κατασκευές
-
βγείτε άμεσα από τη θάλασσα αν βρίσκεστε μέσα
Τι προβλέπει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, ο καιρός παρουσιάζει νέα επιδείνωση σήμερα Τρίτη 17/2, με φαινόμενα που κατά τόπους αναμένεται να είναι έντονα.
Οι προβλέψεις περιλαμβάνουν:
-
ισχυρές βροχές και καταιγίδες
-
θυελλώδεις ανέμους
-
πιθανές χαλαζοπτώσεις
Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει ότι οι πολίτες πρέπει να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.
Πού μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες
Για συνεχή ενημέρωση:
-
από τα δελτία καιρού της ΕΜΥ: www.emy.gr
-
από την ΕΛ.ΑΣ. για την κατάσταση του οδικού δικτύου: www.astynomia.gr
-
από την Πολιτική Προστασία: civilprotection.gov.gr
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο κοινότητες της Νάξου
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν δύο δημοτικές κοινότητες στη Νάξο, λόγω των συνεπειών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2026.
Το βασικό πρόβλημα που καταγράφεται αφορά παράκτια διάβρωση, η οποία δημιούργησε ανάγκη άμεσης διαχείρισης και παρεμβάσεων.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Παπαευσταθίου, κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη έως και τις 14 Μαΐου 2026:
-
η Δημοτική Κοινότητα Απεράθου (Δ.Ε. Δρυμαλίας)
-
η Δημοτική Κοινότητα Αγίου Αρσενίου (Δ.Ε. Νάξου)
του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η απόφαση έχει στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να δοθούν άμεσα λύσεις και να κινητοποιηθούν πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών.




