Breaking
Σα. Νοέ 23rd, 2024

Πρωτοβουλία του ΒΕΠ για την «κυκλική οικονομία και το περιβάλλον

Πρωτοβουλία να δημιουργηθεί πλήρες σχέδιο «Κυκλικής Οικονομίας» μέσα από συγκεκριμένες δράσεις ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος στη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του πρώην Ευρωβουλευτή των «Πράσινων», χημικού – περιβαλλοντολόγου κ. Νίκου Χρυσόγελου και της Διοικητικής Επτροπής του ΒΕΠ . 

Με το σύνθημα «χωρίς πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης, η οικονομία θα παραμείνει σε κρίση», ο κ. Ανδριανός Μιχάλαρος τόνισε ότι η διαμόρφωση στρατηγικής για την «Κυκλική Οικονομία» θα λειτουργήσει αναπτυξιακά αφού θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και θα δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας σε περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές όπως είναι ο λεγόμενος «δυτικός Πειραιάς» αλλά και ευρύτερα η Δυτική Αττική. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς θα εκπονήσει σχέδιο για την οργάνωση της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης υλικών στη ζώνη αρμοδιότητός του, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις – μέλη του. Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εξασφαλίσει τη χρήση κάδων μέσα στις επιχειρήσεις και θα εκπονήσει μελέτη σχετικώς με την απόδοση των υλικών και τις προοπτικές επαναξιοποίησής τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Νίκος Χρυσόγελος θα προσφέρει συμβουλές προς το ΒΕΠ ώστε να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα, να αναπτυχθούν συνέργειες (ακόμα και με φορείς της Γερμανίας) για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεργειών και συμπληρωματικών ενεργειών επιπέδου κοινωνικής οικονομίας. 

«Περνούμε σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας που απαιτεί βιωσιμότητα, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και καινοτομία. Μέσα από τη βιοτεχνία, τη μεταποίηση και τη βιομηχανική οικολογία αναπτύχθηκαν οι Τεχνολογίες Περιβάλλοντος ενώ τα τεχνικά επαγγέλματα αποκτούν μεγαλύτερη υπεραξία. Δεν είναι τυχαίο ότι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θέρμανση, τον κλιματισμό, την παροχή ενέργειας, τη ναυπηγοεπισκευή βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιμονή και την έμφαση που δίνει το ΒΕΠ στον εκσυγχρονισμό της τεχνικής εκπαίδευσης», τόνισε ο κ. Μιχάλαρος. 

Ο κ. Χρυσόγελος υποστήριξε τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου για την «Κυκλική Οικονομία», την αξιοποίηση προγραμμάτων από το Ταμείο Συνοχής, το Κοινωνικό ή το Περιφερειακό Ταμείο και συμφώνησε με τον Πρόεδρο του ΒΕΠ για τα θέματα της τεχνικής εκπαίδευσης. «Δεν νοείται μετάβαση χωρίς εκπαίδευση, καθορισμό αναγκών και χρήση ψηφιακών εργαλείων. Δεν υπάρχει χρόνος. Ως το 2023 πρέπει να απορροφηθούν 32 δισ. ευρώ τα οποία δεν πρέπει να συνδεθούν με τραπεζικά κριτήρια αλλά να αποδοθούν απευθείας στις επιχειρήσεις», εξήγησε. 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως συμμετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας (Β’ Αντιπρόεδρος), Θεόδωρος Ματθιουδάκης (Γενικός Γραμματέας), Γεώργιος Παπαθανασίου (Οικονομικός Επόπτης), Δημήτριος Φανουργάκης (Υπεύθυνος Γ.Ε.Μ.Η. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων), Κλεάνθη Περηφάνου (Υπεύθυνη Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων), Γεώργιος Λυγερός (Πρόεδρος Τμήματος Μεταποίησης) και Ευδοκία Μαυρομμάτη (Ειδική Σύμβουλο ΒΕΠ). 

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *