Breaking
Τε. Νοέ 27th, 2024

ΚΙΝΑΛ : Αν δεν τολμήσει ….

Ζούπης του Υπεύθυνου Ερευνών της OPINION POLL- Πολιτικού Αναλυτή Ζαχαρία Ζούπη

Ας είμαστε σαφείς και ας μιλάμε με δεδομένα. Το ΚΙΝΑΛ ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές δείχνει να παραμένει σε κατάσταση στασιμότητας.

Δημοσκοπικά κινείται κατά μέσο όρο στο 6.2%-6.3%. Φαντάζομαι πως δεν το αμφισβητεί αυτό κανείς. Εν ολίγοις το έργο επαναλαμβάνεται. Στην πορεία προς τις Εθνικές Εκλογές είχε δημιουργηθεί ένα μεγάλης δύναμης και ευρύτατο ως προς τις δυνάμεις που συμπεριλάμβανε μέτωπο ΦΥΓΕΤΕ. Από αυτό το κοινωνικό μέτωπο , από αυτό το αντι λαικίστικο ρεύμα ανατροπής, το ΚΙΝΑΛ δεν εισέπραξε ουσιαστικά τίποτα και τελευταία στιγμή συγκέντρωσε 8% , το οποίο θεώρησε στην συνέχεια μεγάλη επιτυχία. Τώρα, η Κυβέρνηση εμφανίζει τις πρώτες πιο σοβαρές αμφισβητήσεις και φθορές , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου το ένα τρίτο των δυνάμεών του. Ωστόσο το ΚΙΝΑΛ και πάλι δεν εισπράττει τίποτα. Βρίσκεται στο δημοσκοπικό 6.2%-6.3%.

Δυστυχώς για την ουσία του προβλήματος δεν γίνεται καμία συζήτηση από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Δείχνει να την αποφεύγει συστηματικά. Αντίθετα ανακάλυψε διάφορα Κέντρα που μεθοδεύουν ένα Κίνημα Αλλαγής ελεγχόμενο και ότι το « Σύστημα Μαξίμου» προωθεί την δορυφοροποίηση του ΚΙΝΑΛ! Το ίδιο είχε ανακαλύψει « περίεργα παιχνίδια » λόγω μιας δημοσκόπησης της OPINION POLL η οποία μάλιστα έδινε στο ΚΙΝΑΛ το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου από όλες τις μετρήσεις όλων τον Εταιρειών! Με no paper δε και με διαρροές την στοχοποίησαν, θυμίζοντας τις χειρότερες στιγμές των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στην συμπεριφορά τους απέναντι στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε ήττα μεγάλης έκτασης.

Η χώρα είναι μικρή και όλα μαθαίνονται, όπως και το πως σχολιάζονται τα τελευταία άρθρα του π. Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ωστόσο, αυτά δεν παίζουν κανένα ρόλο και για τον κόσμο που βλέπει ή που μπορεί να δει με συμπάθεια το ΚΙΝΑΛ. Καταλαβαίνει ότι όλα αυτά είναι λόγια χωρίς αξία, επιθέσεις και ανακαλύψεις εχθρών που δεν υπάρχουν για να καλυφθεί η αδυναμία να εισπράξει οφέλη το ΚΙΝΑΛ, να εμφανίσει μια νέα ορμή και δυναμική. Πρόκειται για κλασικού παλαιο κομματικού τύπου μεθοδεύσεις και τακτικές που έχουν απορριφθεί χρόνια τώρα.

Αυτό που απασχολεί όλον αυτόν τον κόσμο είναι το υπαρξιακό δίλημμα : Που πάμε; Υπάρχει περίπτωση να ανακάμψουμε ή θα είμαστε μόνιμα ένα περίπου « ΚΚΕ του Κέντρου» ; Ποιες είναι οι αιτίες για αυτή την στασιμότητα ακόμα και σε φάσεις που δημιουργούνται δυνατότητες και πολιτικά κενά; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αφού φαίνεται να υπάρχουν περίπλοκα δομικά, πολιτικά, ιδεολογικά , φυσιογνωμικά προβλήματα που μένουν αναπάντητα και που οδηγούν σε μια απροσδιοριστία και ένα πολιτικό μετεωρισμό. Στενά συνδεδεμένο μ΄αυτά φαίνεται να υπάρχει και το θέμα δυνατοτήτων και απήχησης της σημερινής ηγεσίας του. Ας είμαστε όμως σαφείς επικεντρώνοντας σε δύο σημεία , όπως απεικονίζονται σε έρευνες και μέσα σ΄αυτές και η Έρευνα της OPINION POLL ΠΡΩΤΟ: Υπάρχει πρόβλημα ηγεσίας.

Στην τελευταία και πολυσυζητημένη έρευνα της OPINION POLL , στο σύνολο της κοινής γνώμης πρώτος για Πρόεδρος επιλέγεται ο Α. Λοβέρδος με 20.6% και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης με ποσοστά 17.6% και 13.4% αντίστοιχα. Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 5.2%, ο Γ. Καμίνης με 3.6% και η Ε. Καϊλή με 3.2%, ενώ το 13.2% δήλωνε ΑΛΛΟΝ. Ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το προβάδισμα έχει ο Ν. Ανδρουλάκης με 26.7% , ενώ ακολουθεί ο Α. Λοβέρδος με 25.3% και η Φώφη Γεννηματά με 21%. Η κατάταξη στην τριάδα αποτελεί αντικειμενικά μια έκπληξη αφού η νυν Πρόεδρος εμφανίζεται τρίτη. Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 8%, ο Γ. Καμίνης με 3.5% και η Ε. Καϊλή με 3%, ενώ το 6.3% δηλώνει ΑΛΛΟΝ. Μόνο το 6% δεν απαντούσε.

Tα συγκεκριμένα ευρήματα πρέπει να είναι αυτά που ενόχλησαν όσους διέρρεαν ανοησίες , ανακαλύπτοντας « παιχνίδια κατά του ΚΙΝΑΛ». Φαίνεται ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ταυτίζει το μέλλον της με το μέλλον του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, όπως και να διαβάσεις τα στοιχεία, είναι φανερό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ ζητάει αλλαγή ηγεσίας. Φαντάζομαι ότι ειδικά μέσα στο 2021 και άλλες μετρήσεις και άλλων Εταιρειών θα επαληθεύουν αυτό το συμπέρασμα. Σημειώνεται δε, ότι από την στιγμή που το θέμα άνοιξε από την πλευρά της ίδιας της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ και οι υποψήφιοι είναι κατ΄αρχήν γνωστοί, η εκκρεμότητα πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν δεδομένων και των ιδιόμορφων συνθηκών στις οποίες βρισκόμαστε.

Σε διαφορετική περίπτωση, το ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση εσωστρέφειας με κίνδυνο συρρίκνωσης των δυνάμεών του, πολύ περισσότερο που πολιτικές κινήσεις θα υπαγορεύονται από την νευρικότητα και ανασφάλεια μιας ηγεσίας που φαίνεται να έχει κλείσει τον κύκλο της . ΔΕΥΤΕΡΟ: Υπάρχει θέμα φυσιογνωμίας ταυτότητας, αντιπολιτευτικής ατζέντας και τακτικής, συλλογικής λειτουργίας. Η αλλαγή ηγεσίας δεν αρκεί. Μπορεί να δώσει μια προσωρινή ώθηση ή δημοσκοπική άνοδο, όμως αν δεν λυθούν τα ανοιχτά πολιτικά, προγραμματικά , ταυτοτικά προβλήματα του ΚΙΝΑΛ αυτά τα κενά θα δημιουργούν συνέχεια εμπόδια για μια σταθερή, δυναμική ανοδική πορεία. Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να επιλέγει μια την τακτική των εποικοδομητικών προτάσεων και μια της καταγγελίας, διαγκωνιζόμενο εσχάτως τον ΣΥΡΙΖΑ σε στείρα καταγγελτικότητα. Το ΚΙΝΑΛ του πρώτου κύματος της πανδημίας δεν υπάρχει πια.

Σε εκείνη την περίοδο ξεχώριζε απ΄όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στην κατάθεση υπεύθυνων προτάσεων. Ίσως τα δημοσκοπικά ευρήματα του Μαίου, Ιουνίου τρόμαξαν την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως τρόμαξαν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν σε κάθε ερώτηση με « σταλινικά» ποσοστά. Για αυτό ‘αλλαξε ατάκτως πορεία. Αξιοποιώντας τα λάθη και τις ολιγωρίες της Κυβέρνησης, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, να ακολουθεί μια παράλληλη πορεία σχεδόν μ΄αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ η κ.Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι « Χρειάζεται φρένο στην συντηρητική οπισθοδρόμηση. Αυτός είναι ο ρόλος μας σήμερα.». Την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για χούντες, πραξικοπήματα κ.λ.π. Στην συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει « διπλά βιβλία» για τα κρούσματα του κορωνοιού και ζητάει ανεκδιήγητα για την διεθνή πρακτική τα Πρακτικά των Επιστημόνων, μιλώντας για…Εξεταστική Επιτροπή , η κ. Φ.Γεννηματά σημείωνε ότι « Επίσης, δεν υπάρχει πρόσβαση, της επιστημονικής κοινότητας, των κομμάτων, των πολιτών σε σημαντικά υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο έλεγχος της πληροφορίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση εγείρει και ζήτημα δημοκρατίας. Και η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει σε βάθος το πώς και ποια συμφέροντα εξυπηρετούσαν οι ανταγωνισμοί των αρμόδιων για την διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας.» !!! Ταυτόχρονα καταθέτει προτάσεις με μια μοναδική αίσθηση αυτάρκειας και αυτοϊκανοποίησης. Φράσεις όπως « είμαστε οι μόνοι που έχουμε σχέδιο ασφαλούς εξόδου από πανδημία» είναι το λιγότερο αλαζονικές. Όλα δείχνουν ότι αλλάζει πορεία πλεύσης και αυτό θα συρρικνώσει το ΚΙΝΑΛ, το οποίο θα έπρεπε να διαμορφώσει συνολικό θετικό αφήγημα συνοδευόμενες από καλά επεξεργασμένες , εποικοδομητικές προτάσεις. Μόνο έτσι θα μπορούσε να διεκδικήσει τμήμα κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων που σήμερα φαίνεται να στρέφονται προς τον Κ. Μητσοτάκη , αλλά και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είναι απογοητευμένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του Α. Τσίπρα και βλέπει με συμπάθεια τον Πρωθυπουργό.

Αντίθετα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει επιλέξει μια τακτική που καθιστά το ΚΙΝΑΛ κόμμα κεφαλοτύρι. Χάνει προς την Ν.Δ , ενώ δεν εισπράττει τίποτα από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Το 13% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πια Ν.Δ μη γυρνώντας το βλέμμα του προς το ΚΙΝΑΛ. Αυτή η πραγματικότητα περιγράφεται από τα ευρήματα όλων των ερευνών. Σε κοινωνικό επίπεδο δε, είναι ένα κόμμα κοινωνικής ασάφειας και ηλικιακής προτίμησης στους πάνω από 50 ετών. Ταυτόχρονα όμως η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αγνοεί και το μήνυμα που εκπέμπουν οι ψηφοφόροι του.Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της OPINION POLL μέσα σ΄αυτές τις δύσκολες συνθήκες για την Κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ και σε παρένθεση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε μια συνολική εικόνα του Κεντροαριστερού χώρου: – Το 63.5% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση( 38.6% στον ΣΥΡΙΖΑ) – Το 66.7% δηλώνουν ικανοποιημένοι από το πως αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τα προβλήματα με την Τουρκία( 35.3% στον ΣΥΡΙΖΑ) – Το 48% δηλώνει ικανοποιημένο με τον τρόπο που έχει χειριστεί η Κυβέρνηση τα Οικονομικά θέματα λόγω της κρίσης του κορωνοιού ( 27.4% στον ΣΥΡΙΖΑ) – Το 68.3% δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της Κυβέρνησης ( 27.4% ). – Το 5.5% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο από την Αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ( 28.3% στον ΣΥΡΙΖΑ ) – Το 77.3% προτιμά για Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη έναντι ενός 5.3% που προτιμά τον Α. Τσίπρα ( Το 21.7% στν ΣΥΡΙΖΑ έναντι 50%)

Η κατάσταση που περιγράφεται από αυτά τα στοιχεία είναι πολύ άσχημη για το ΚΙΝΑΛ, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει επικρατήσει στον χώρο του Κέντρου και εκφράζει και σημαντικό ποσοστό Κεντροαριστερών ψηφοφόρων με την ατζέντα, τις πολιτικές επιλογές και το ύφος εξουσίας του. Ο πολιτικός λόγος της Αντιπολίτευσης μοιάζει με τροχό που γυρίζει χωρίς να αγγίζει το έδαφος. Το ΚΙΝΑΛ έχει το πλεονέκτημα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει με κατάλληλη ατζέντα, σοβαρές προτάσεις, συνολικό ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό αφήγημα να διεκδικήσει τμήμα του Κέντρου αλλά Κεντροαριστερών πολιτών που απεχθάνεται τις ακρότητες και τον λαϊκισμό. Θα μπορέσει να ανταποκριθεί σ΄αυτή την πρόκληση το ΚΙΝΑΛ; Ποιος να ξέρει; Αυτό αφορά τα στελέχη του, την δύναμη του χώρου να τολμήσει αλλαγές , να οριοθετήσει την αυτονομία του κάνοντας καθαρά τα μεγάλα ΝΑΙ και τα μεγάλα ΟΧΙ του, αποσαφηνίζοντας το στίγμα του.

Αν το ΚΙΝΑΛ συνεχίσει την τακτική που ακολουθεί , αν δεν τολμήσει, δεν θα έχει μέλλον ως ένας μεγάλος χώρος των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της Μεταρρύθμισης και της Οικολογίας. Θα διατηρεί για κάποιο διάστημα κάποιες δυνάμεις για να βγαίνουν κάποιοι Βουλευτές και να συντηρείται ένας μηχανισμός επαγγελματικών στελεχών.

Άραγε αυτό να αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών;

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *