Συνεχίζει την προπαγάνδα η τουρκική πλευρά, καθώς σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ νωρίτερα την Τρίτη, το ωκεανογραφικό πλοίο Τσεσμέ “παρενοχλήθηκε” από ελληνικά F-16 δυτικά της Λήμνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου «Αnadolu»,«τέσσερα αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το TCG Çeşme στα δυτικά της Λήμνου. Ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος ένα «κέλυφος βομβίδας» αναφέρει συγκεκριμένα.
«Ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας. Δώσαμε την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών. Η στάση, η απόφαση και η δουλειά που κάνουμε σε αυτό το πεδίο, είναι συγκεκριμένες. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι’ αυτό»δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας,Χουλουσί Ακάρ.
«Πολεμικό» κλίμα κατά της Ελλάδας φαίνεται να καλλιεργούν τις τελευταίες ώρες και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, κάνοντας πρώτο θέμα τους ισχυρισμούς του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, πως ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το ωκεανογραφικού πλοίο «Τσεσμέ» που διεξάγει έρευνα στο κεντρικό Αιγαίο, με παράνομη Navtex.
«Παρενόχληση τουρκικών πλοίων από την Ελλάδα. Ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος»γράφει η Sabah.
«Η Ελλάδα ξεπέρασε και πάλι τα όριά της! Παρενόχληση τουρκικών πλοίων από ελληνικά F-16»σχολιάζει το haber.com.
«Τέσσερα F-16 που την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο “TCG Çeşme”, το οποίο διεξάγει επιστημονική και τεχνική έρευνα στο Αιγαίο» σχολιάζει ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ΤRT,φιλοξενώντας τον τέως αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης,Τζιχάτ Γιαϊτζί, μεγάλου θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η Άγκυρα χαρακτηρίζει νόμιμες τις έρευνες του Τσεσμέ, καθώς πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι «είναι σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες», ενώ «δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».
Την ίδια ώρα, η Τουρκία, εν αναμονή του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, έχει προγραμματίσει άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου.
Στην άσκηση θα λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις.
Πηγή πληροφοριών: protothema.gr