Breaking
Κυ. Νοέ 24th, 2024

Γιάννης Βουτσινάς: «Η αργία της Τετάρτης στις περιοχές του Πειραιά δεν δικαιολογείται»

Ανοιχτή επιστολή για την αργία της Τετάρτης στέλνει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιάννης Βουτσινάς, τονίζοντας πως «Η αργία της Τετάρτης στις περιοχές του Πειραιά δεν δικαιολογείται»  και πως «Η Κηφισιά και ο Διόνυσος δεν έχουν κλιματικά καμία σχέση με τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στα βόρεια προάστεια μπορεί να υπάρχουν χιόνια αλλά στον Πειραιά και στους όμορους δήμους της περιφέρειας του, ακόμη και σήμερα ο καιρός ήταν χωρίς υπερβολή ηλιόλουστος».

Παράλληλα χαρακτηρίζει «καταστροφή» τις κλειστές επιχειρήσεις , ενώ αναρωτιέται «Γιατί θα πρέπει οι πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες και τις δημοτικές υπηρεσίες, στις τράπεζες, στις ΔΕΚΟ, στα Επιμελητήρια»; 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Γιάννη Βουτσινά:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Λειτουργία Επιχειρήσεων & Δημόσιου Τομέα…
Ευέλικτα κριτήρια… ΟΧΙ καθολική αργία!!!
Τα δύσκολα προβλήματα δεν λύνονται με εύκολες λύσεις, αλλά απαιτούν ανάλυση και κυρίως εξειδίκευση.
Η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να κηρυχθεί αργία για τον δημόσιο τομέα και για το μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα και η Τετάρτη 26/01 σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Αττικής, προφανώς και είναι η εύκολη αλλά όχι η πρέπουσα λύση.
Η Κηφισιά και ο Διόνυσος δεν έχουν κλιματικά καμία σχέση με τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στα βόρεια προάστεια μπορεί να υπάρχουν χιόνια αλλά στον Πειραιά και στους όμορους δήμους της περιφέρειας του, ακόμη και σήμερα ο καιρός ήταν χωρίς υπερβολή ηλιόλουστος, ενώ σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αύριο θα είναι ακόμη καλύτερος!
Η αργία της Τετάρτης λοιπόν στις περιοχές του Πειραιά δεν δικαιολογείται για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν και με την λειτουργία των τοπικών αγορών και με την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Γιατί οι επιχειρηματίες των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας του Πειραιά, στο σύνολο τους σχεδόν, θα πρέπει να στερηθούν των άκρως αναγκαίων εσόδων που θα επέφερε η λειτουργία των καταστημάτων τους και ταυτόχρονα οι καταναλωτές αυτών των περιοχών να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να προβούν σε αγορές που επιθυμούν;
Επίσης δεν είναι λογικό να μείνουν κλειστές σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, αλλά να είναι ανοιχτά μόνο τα super – market και τα καταστήματα τροφίμων.
Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις μπορούν να δουλέψουν ασχέτως καιρικών συνθηκών, ενώ οι υπόλοιποι όχι; Η κακοκαιρία ως δικαιολογία για την αργία ισχύει με εξαιρέσεις;
Αν το ζήτημα είναι το πως θα φτάσουν οι εργαζόμενοι που μένουν σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας στον Πειραιά, στο Κερατσίνι, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό και στο Πέραμα, που πράγματι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, η λύση θα ήταν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση να πάνε στην εργασία τους ακριβώς αυτοί οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με όσους μένουν στην περιοχή του Πειραιά και σε περιοχές χωρίς προβλήματα.
Το να μένουν κλειστές οι επιχειρήσεις είναι καταστροφικό γι΄ αυτές, καθώς στερούνται εσόδων ενώ τα έξοδα «τρέχουν». Πως θα πληρωθούν εργαζόμενοι, ενοίκια, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές με κλειστά μαγαζιά;
Και βεβαίως και για τον δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ισχύει το ίδιο. Γιατί θα πρέπει οι πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν στις δημόσιες και τις δημοτικές υπηρεσίες, στις τράπεζες, στις ΔΕΚΟ, στα Επιμελητήρια;
Ειδικότερα για τα Επιμελητήρια, λόγω της ιδιότητας μου, αυτής του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, έχω την γνώση ότι τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων διαμένει στην Περιφέρεια Πειραιά και κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα προσέλευσης στην εργασία του. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που κατοικούν σε άλλες περιοχές και πρέπει να προστατευθούν από τη χιονοκαταιγίδα, θα μπορούσαν να επιτελέσουν το έργο τους με τηλεργασία -μέθοδος που εφαρμόστηκε στην πανδημία από διάφορους άλλους δημόσιους φορείς – πράγμα που τώρα δεν θα συμβεί λόγω …αργίας!
Τι σημαίνει αυτό;
Ό,τι οι επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου θα στερηθούν σημαντικότατων και σε πολλές περιπτώσεις και πιεστικών χρονικά υπηρεσιών, όπως η χορήγηση ΑΦΜ, η χορήγηση πιστοποιητικών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, η τροποποίηση καταστατικών για μεταβολές εταιρικών συνθέσεων. Δεν θα λειτουργήσει το ΓΕΜΗ, δεν θα γίνουν ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων και πολλά ακόμη αναγκαία και ωφέλημα για την επιχειρηματικότητα.
Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένο το προαναφερόμενο παράδειγμα του Επιμελητηρίου Πειραιά, σχετικά με την αναλογία των εργαζομένων που κατοικούν και συγχρόνως εργάζονται σε Δημόσιο φορέα στην περιφέρεια Πειραιώς, διαπιστώνουμε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει αργία στους φορείς του Δημοσίου (Δήμους, Περιφέρεια, ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, Επιμελητήρια, ΝΑΤ κλπ) που εδράζονται στην περιφέρειά μας.
Η Πολιτεία θα έπρεπε να διευκολύνει επιχειρηματίες και πολίτες καθορίζοντας ευέλικτα κριτήρια, όπως ο τόπος διαμονής και ο τόπος εργασίας, για την προσέλευση ή μη των εργαζομένων στις εργασίες τους και όχι να μπει «λουκέτο» για άλλη μια ημέρα.
Οι εύκολες, οριζόντιες και «ευχάριστες» λύσεις δεν είναι σχεδόν ποτέ οι ορθές.
Άλλωστε σαν γενική αρχή οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ανέφεραν το «αργία μήτηρ πάσης κακίας».
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Γερ. Βουτσινάς
Πρόεδρος
Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά
Οικονομικός Επόπτης
Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
Οικονομολόγος ΜΒΑ – Φοροτεχνικός

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *