«Η καλύτερη επιλογή για τον ελληνικό λαό είναι μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική. Τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Ιδεολογικά σημαίνει μια κυβέρνηση που σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία, που ενισχύει τους θεσμούς και το κοινωνικό κράτος» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή. Όπως επισήμανε, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με περιπτώσεις ανθρώπων του περιβάλλοντος των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου που καταγγέλλονται ότι έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε εκβιασμούς, «πρέπει να μην υπάρχουν σκιές στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει η δικαιοσύνη να ρίξει φως σε όλα αυτά τα ζητήματα».
Ξεκινώντας από μεγάλο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «έπρεπε οι κύριοι Σολτς και Μακρόν να πάνε μαζί στον κ. Πούτιν και στον κ. Μπάιντεν. Να δείξουν ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κλιμάκωσης. Δυστυχώς ο κ. Μπορέλ και η κυρία Φον Ντερ Λάιεν, είναι κατώτεροι των περιστάσεων». Ως προς δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Μπορέλ, σχολίασε ότι δείχνουν πως αντιμετωπίζεται με μη σοβαρό τρόπο αυτή η κατάσταση.
«Όσο δεν έχουμε κοινή εξωτερική πολιτική και τα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν σε ακραίες καταστάσεις μια στρατηγική της Ευρώπης, τα πράγματα δυσκολεύουν. Τα πρόσωπα, όπως βλέπουμε, δεν έχουν αυτή τη δύναμη, αυτή την προσωπικότητα. Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, που θα δημιουργήσει φοβερές παρενέργειες στην ευρωπαϊκή οικονομία» είπε.
Ως προς το ζήτημα των κυρώσεων, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να ζητείται ομοφωνία στο Συμβούλιο για τόσο σοβαρά θέματα. «Πρέπει να πάμε στην απλή πλειοψηφία. Όσο υπάρχει ομοφωνία σε θέματα κυρώσεων και κοινής εξωτερικής πολιτικής, τόσο η Ευρώπη θα έχει μία πολυφωνία που δημιουργεί χαραμάδες για διάφορους παίκτες της ευρύτερης περιοχής, να κάνουν κινήσεις εις βάρος της Ευρώπης», τονίζοντας πως την οικονομική κρίση τώρα θα την πληρώσει όλη η Ευρώπη. «Όταν κοιτάς βραχυπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα, δυστυχώς τα βρίσκεις όλα μπροστά σου».
Φέρνοντας ως παράδειγμα τις κυρώσεις προς την Τουρκία, ανέφερε πως με πρωτοβουλία του έφερε το θέμα του εμπάργκο όπλων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ψηφίστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο. «Δεν ήταν κοινή λογική. Το θέμα είναι πλέον να μην είναι μόνο επίσημη θέση του Κοινοβουλίου, αλλά και του Συμβουλίου. Πρέπει επιτέλους στα θέματα εξαγωγών όπλων να έχουμε μια κοινή στρατηγική».
Δεδομένου ότι η Ελλάδα για να θωρακιστεί προχωρά σε μεγάλους εξοπλισμούς, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «δεν μπορεί εμείς να αγοράζουμε όπλα από την Γαλλία και να αγοράζει και η Τουρκία όπλα από τη Γερμανία και την Ισπανία. Όταν πουλάνε όπλα ευρωπαϊκά κράτη και συγχρόνως καταγγέλλουν τις προκλήσεις της Τουρκίας, δεν βοηθούν. Πρέπει λοιπόν να πάμε σε εμπάργκο όπλων. Πρέπει οι Γερμανοί και οι Ισπανοί, που έχουν νέες συμφωνίες με την Τουρκία, να σταματήσουν, να παγώσουν αυτές τις συμφωνίες». Επισήμανε δε ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή πανευρωπαϊκή καμπάνια για το θέμα αυτό.
Τόνισε δε την ανάγκη να προχωρήσει η Ευρώπη σε μία νέα ειδική σχέση με την Τουρκία, δηλαδή μια νέα οικονομική οικονομική σχέση, με αυτοματοποιημένες κυρώσεις στην νέα τελωνειακή ένωση, ώστε όταν η γειτονική χώρα προκαλεί την Ελλάδα ή την Κύπρο, αυτές να ενεργοποιούνται. «Να πιέζεται η Τουρκία με οικονομικούς όρους, όπως τώρα κάνουν κάποιοι με ήπιο τρόπο, έστω και καθυστερημένα, με τη Ρωσία».
Όσον αφορά στο μεγάλο θέμα της ακρίβειας, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει μεν δώσει 2 δισ. ευρώ στους παρόχους για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας, όμως σε ποιους έχουν πάει και πόσο θα βοηθήσουν μένει να κριθεί το επόμενο διάστημα. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ένα πακέτο μέτρων. Καταρχάς ένα μη δημοσιονομικό μέτρο, που θα στηρίξει τους εργαζόμενους, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Εμάς η θέση μας είναι τα 751 ευρώ, που είναι και η θέση των κοινωνικών εταίρων, κάτι που θεωρούμε ότι είναι εφικτό και θα βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».
Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που επικαλείται η κυβέρνηση, τόνισε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, υπάρχει υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων. «Η κυβέρνηση κερδοσκοπεί από την αύξηση των τιμών. Είναι 63 εκατ. ευρώ τα πετρελαιοειδή, προϊόντα και υπηρεσίες 337 εκατ., ειδικός φόρος κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων 112 εκατ., λοιπών προϊόντων 24 εκατ. ευρώ, ένα άθροισμα δηλαδή άνω των 500 εκατ. σε δύο μήνες. Αυτά τα χρήματα δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να ξαναπέσουν στην αγορά, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους;» διερωτήθηκε, σχολιάζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τώρα τη λέξη λεφτόδεντρο, «όταν έκανε -και η κυβέρνηση επαίρεται για αυτό- την τέταρτη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση στον κόσμο με 43 δισ. και χάρισε 6 δισ. ευρώ σε επιστρεπτέες προκαταβολές».
«Είναι δυνατόν να λέμε ότι πέτυχε αυτή η πολιτική, όταν δημιούργησε πάλι μια νέα μεγέθυνση του χρέους και μια μη ποιοτική ανάπτυξη; Για εμένα, αυτή η δημοσιονομική επέκταση έγινε με πολύ χαλαρά κριτήρια, ως εκ τούτου δεν έχει φέρει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα» είπε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι «μια κυβέρνηση που κοιτά μακροπρόθεσμα και δημιουργεί συνθήκες ανθεκτικότητας για την οικονομία και την κοινωνία, κρατά χρήματα στην άκρη για το μέλλον. Δυστυχώς εμείς κάναμε μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική επέκταση και τώρα που έπρεπε να υπάρχουν χρήματα για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, αυτά είναι λιγοστά».
Ερωτώμενος για το θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως η λύση είναι η δίκαιη και ομαλή μετάβαση. «Δίκαιη μετάβαση σημαίνει να πάμε από τα ορυκτά στα πράσινα καύσιμα, χωρίς να φτωχοποιηθούν περιφέρειες της Ελλάδας και χωρίς να υπάρχει μεγάλη ενεργειακή φτώχεια. Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να υπάρχει μία ομαλότητα στον σχεδιασμό. Το πρόβλημα ότι δεν υπήρξε τέτοιος σχεδιασμός, το αντιμετωπίζουμε σήμερα», καθώς, όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι η χώρα που αύξησε, μέσα στην ενεργειακή κρίση, την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο κατά 24%, όταν όλες οι άλλες χώρες μείωναν την εξάρτησή τους από αυτό.
«Πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουν και τα άλλα κράτη. Μεγαλύτερη επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα σύγχρονο δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, όπου οι πιο φτωχοί Έλληνες θα μπορούν να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες για να καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν και να είναι θωρακισμένοι από ενεργειακές πιέσεις. Επίσης, εκατοντάδες ενεργειακές κοινότητες για κτηνοτρόφους, αγρότες, μεταποιητές, ώστε να έχουν φθηνότερο κόστος παραγωγής τα επόμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να είναι το σχέδιο διάχυσης των ανανεώσιμων πηγών στην ελληνική οικονομία και όχι ένα παιχνίδι 3-4 μεγάλων εταιρειών» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. «Παράλληλα, να πάψουμε να είμαστε μια ενεργειακά απομονωμένη χώρα και να φτιάξουμε σύγχρονα καλώδια διασύνδεσης της χώρας και με άλλες χώρες της περιοχής».
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη για προληπτικές πολιτικές, όπως το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής ώστε να μην σηκώσουν το βάρος της ενεργειακής κρίσης μόνο οι καταναλωτές και το κράτος, αλλά και οι πάροχοι. «Να έχουμε μια πιο σταθεροποιητική πολιτική. Γιατί δεν ρυθμίζουμε την αγορά; Χρειαζόμαστε προληπτικές πολιτικές και όχι, όταν σκάει η βόμβα στα χέρια μας να τρέχουμε να προλάβουμε πράγματα που δυστυχώς δεν είχαμε προβλέψει. Αυτή είναι για μένα η πολιτική του μέλλοντος» σχολίασε.
Αναφερόμενος επίσης στο θέμα των υψηλών ενοικίων, σημείωσε ότι 40% του εισοδήματος των πολιτών σήμερα κατευθύνεται στο κόστος στέγασης όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 25%. «Τα υπόλοιπα κράτη για να προλάβουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα κάνουν προγράμματα κοινωνικής στέγης, ενοικιάζουν δηλαδή τα σπίτια σε πολύ χαμηλό κόστος» εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης, φέρνοντας τα παραδείγματα της Πορτογαλίας που με 2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης εξήγγειλε 26.000 κοινωνικές κατοικίες, της Ισπανίας με 1 δισ. για 20.000 νέες κατοικίες και της Ιταλίας με 2,8 δισ. για τουλάχιστον 10.000 υποστηριζόμενες κατοικίες. «Εμείς γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Δεν είναι ένα ζήτημα αυτό που εμποδίζει τη δημογραφική κατάσταση της χώρας διότι τα νέα ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν μεγάλες οικογένειες;» διερωτήθηκε.
Ερωτηθείς για την τοποθέτηση Ρέγκλινγκ που άνοιξε εκ νέου ζήτημα υψηλού χρέους, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι «κινδυνεύουμε από όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη και τον κόσμο, εάν δεν έχουμε στρατηγική αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων. Η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να έχει μια ισχυρή ανάπτυξη, της τάξεως του 2-3% σταθερά, για να μην ζήσει νέες περιπέτειες».
.
Και πρόσθεσε ότι «για να έχουμε αυτή τη σταθερή ανάπτυξη θα πρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης να μην μετατραπεί σε ένα νέο ΕΣΠΑ, που το κόβουμε φέτες για μικρά έργα, αλλά να γίνει ένα εργαλείο που θα φτιάξει μια σύγχρονη, εξωστρεφή οικονομία με ισχυρό ανταγωνισμό και περισσότερες εξαγωγές. Αν εμείς σχεδιάσουμε μια δυναμική οικονομία, η χώρα μας θα μπορεί να διαχειριστεί τα χρέη της μακροπρόθεσμα».
Στο ζήτημα της άρσης των μέτρων προστασίας από την πανδημία, αναφερόμενος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Δημόσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «πρέπει το κράτος με ενημέρωση, με καμπάνιες και με υποχρεωτικότητες να βοηθήσει να είναι θωρακισμένη η κοινωνία μας απέναντι στην πανδημία», σημειώνοντας ότι είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος που εργάζεται σε νοσοκομείο, να μην θέλει να εργάζεται με τρόπο ασφαλή για τον ίδιο και τους συνανθρώπους του. «Πρέπει λοιπόν να υπάρξει πολιτική απόφαση που θα απομονώνει αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και δεν θέλουν να βοηθήσουν όσους είναι στα νοσοκομεία με βαριά νοσήματα και να είναι σε ένα περιβάλλον ασφάλειας».
Όπως τόνισε, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πολίτες σήμερα πληρώνουν 35% σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας, οι δεύτεροι στην Ευρώπη. «Χρειάζεται στήριξη το σύστημα υγείας και κυρίως η πρωτοβάθμια υγεία. Η Ιταλία, που έχει ανάλογα προβλήματα, παίρνει το 10% του Ταμείου Ανάκαμψης για να στηρίξει και να εκσυγχρονίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Εμείς παίρνουμε μόνο το 4%».
Απαντώντας δε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί πολιτικής αντίφασης για την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας και το μη αίτημα για πρόωρες εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας μερικούς μήνες πριν είχε πει ότι με 50 θανάτους την ημέρα θεωρεί οπορτουνισμό να ζητάει εκλογές. Μετά από λίγο καιρό, με 100 θανάτους την ημέρα, ζητάει εκλογές. Αυτό είναι μια αντίφαση, είναι αδιανόητα πράγματα».
Και συμπλήρωσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Άλλωστε είμαστε το μόνο κόμμα που δημοσκοπικά ανεβαίνει, την ώρα που πέφτουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, να είμαστε ρεαλιστές. Είτε ζητάς είτε δεν ζητάς εκλογές, το μαχαίρι και το πεπόνι για την προκήρυξη των εκλογών το έχει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός. Δική μου δουλειά είναι να προετοιμαστεί η παράταξή μας με σύγχρονο πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικό, σύγχρονες θέσεις και ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια για να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη». Διερωτήθηκε, μάλιστα, «τι σημαίνει “ζητώ εκλογές”; Άλλο θέλω εκλογές κι άλλο ζητώ εκλογές. Να μιλούμε θεωρητικά; Να μιλούμε ρητορικά; Το ότι δεν κάνει η κυβέρνηση το αποδείξαμε στην πρόταση δυσπιστίας. Αυτό θέλετε να πω; Η κυβέρνηση δεν κάνει, έχει αποτύχει».
Ο κ. Ανδρουλάκης κλήθηκε να απαντήσει και για τα περί ίσων αποστάσεων, λέγοντας πως «καταρχάς εμείς κινούμαστε αξιακά. Λέμε αυτό που νιώθουμε και πιστεύουμε είτε ενοχλούμε τον κ. Μητσοτάκη είτε τον κ. Τσίπρα. Εμείς δεν πολιτευόμαστε με μεζούρα. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας ενοχλούνται γιατί βλέπουν μια νέα δυναμική. Είναι ένα επιχείρημα ταυτόσημο και για τους ίδιους, ότι δηλαδή κρατούμε ίσες αποστάσεις. Αξιακά κινούμαστε». Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε το εξής: «Εμένα μου επιτέθηκε ο κ. Πολάκης. Ζήτησα από κανέναν να με στηρίξει; Το κόμμα μου απάντησε. Εδώ πρέπει να μιλάμε για όλα και για όλους».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης, τόνισε πως «για εμένα η καλύτερη επιλογή για τον ελληνικό λαό είναι μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική. Τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Ιδεολογικά σημαίνει μια κυβέρνηση που σέβεται τους θεσμούς και τη δημοκρατία, που ενισχύει τους θεσμούς. Σήμερα διαβάζουμε ότι υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων του περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου που καταγγέλλονται ότι έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε εκβιασμούς. Πρέπει να μην υπάρχουν σκιές στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει η δικαιοσύνη να ρίξει φως σε όλα αυτά τα ζητήματα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «όσο πιο ισχυροί είμαστε και βάσει της λαϊκης ετυμηγοριας θα προσπαθήσουμε να επιβάλουμε το σχέδιό μας. Το πώς θα γίνει, θα το επιλέξει ο ελληνικός λαός. Η αυτόνομη πορεία μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Επιδιώκουμε να γίνουμε κυβέρνηση. Φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε τα πράγματα και ευελπιστούμε την πρώτη Κυριακή να είμαστε ισχυροί. Ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα. Μια κυβέρνηση μακριά από πελατειακές συμπεριφορές και λαϊκισμούς. Αν είμαστε ισχυροί, θα τα καταφέρουμε. Δεν βλέπω λόγο να αλλάξουμε την αυτονομία μας».
«Είμαστε σε μια άλλη εποχή και θέλουμε αυτή η παράταξη να αποκτήσει έναν δυναμικό χαρακτήρα παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα. Η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χτίσει έναν τοξικό δικομματισμό. Κανένα από τα σοβαρά θέματα της χώρας δεν αναλύεται και δεν επιλύεται με ορθολογικό τρόπο. Συγκρούονται άγονα συνεχώς» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας πως η λύση είναι μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη που θα αγκαλιάσει τον προοδευτικό κόσμο της χώρας και μέσα από ισχυρά ποσοστά στις επόμενες εκλογές θα δημιουργήσει μια νέα προοπτική για τον ελληνικό λαό.
Ερωτώμενος για τους πρώην προέδρους του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Τιμώ όλους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, όλες τις ηγεσίες και τους αγώνες που έδωσαν κάτω από δύσκολες συνθήκες για την παράταξη μας και πάνω από όλα για τη χώρα. Δεν το λέω ρητορικά, το έχω κάνει με τις πράξεις μου. Τους στήριξα όλους σε πολύ δύσκολες στιγμές, όταν πολλοί επέλεξαν τον εύκολο δρόμο».
Και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι και σήμερα η παράταξη χτίζει μια νέα προοπτική, με σεβασμό στην ιστορία μας και βλέμμα προς το μέλλον. Ήρθε λοιπόν η εποχή, όλοι μαζί, ενωμένοι, με σεβασμό στην ιστορία μας, να δώσουμε έναν αγώνα ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής».