Breaking
Τε. Νοέ 27th, 2024

Πειραιάς: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο Γενοκτονίας «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας, τίμησε ο Δήμος Πειραιά την Κυριακή 15 Μαΐου τη συμπλήρωση 103 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μάλιστα το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» φωταγωγήθηκε χθες, συμβολικά σε κόκκινο χρώμα, στην μνήμη των 353.000 Ελλήνων της Γενοκτονίας.

Υπενθυμίζεται,  ότι το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη, ανεγέρθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρας το 2017, με δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, πρώτου σε σταυρούς εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και ακολούθησαν ομιλίες.

Ακολούθησε μουσικό – αφηγηματικό δρώμενο, όπου ακούστηκε η ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη  από τον λυράρη  κ. Ηλία Υφαντίδη και τον κ. Παναγιώτη Κοπαλίδη στο νταούλι.  Αναγνώστηκε  επίσης κείμενο του κ. Ηλία Υφαντίδη με τίτλο «Χριστός Ανέστη», από την κα Άννα Καλαϊτζόγλου.

Την εκδήλωση έκλεισαν οι πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι οποίοι χόρεψαν  τον πυρρίχιο χορό υπό τις οδηγίες του κ. Όμηρου Παχατουρίδη.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Δημάρχου  Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, ο Αντιδήμαρχος  Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης  Καρύδης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, η Αντιπεριφερειάρχης  Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, εκ μέρους του  δωρητή του Μνημείου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη,  η  Διευθύνουσα Σύμβουλος ALTER EGO MEDIA κα Φωτεινή Υψηλάντη, ο  Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων κ. Χρήστος Ποζίδης, η Γενική Γραμματέας  της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας κα  Χριστίνα   Χαφουσίδου και ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.

Η τελετή  ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Την  εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά  η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε εδώ, στην πλατεία Αλεξάνδρας, μπροστά σ΄ αυτό το εμβληματικό μνημείο, το οποίο μας δώρισε η φιλοστοργία και η φιλοπονία του αγαπημένου ευπατρίδου Πειραιώτη κ.  Βαγγέλη Μαρινάκη για να τιμήσουμε τους μάρτυρες της Γενοκτονίας του Πόντου μας. Στη θυσία λοιπόν αυτών των ηρώων που πάντοτε μες στις καρδιές μας ευρίσκονται ζώντες και θα είναι για πάντα, νομίζω ότι έχουμε χρέος να υπομνήσομε τον ηρωισμό αυτών των ανδρών και γυναικών που μας χάρισε αυτή τη δυνατότητα εμείς, εδώ, στην ελεύθερη πατρίδα  να βιώνουμε τις αξίες και τα ιδεώδη της δημοκρατίας μας».

Εκ μέρους του Δημάρχου  Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος  Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης  Καρύδης,  ο οποίος  μεταξύ άλλων επεσήμανε: 

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν σε μια από τις πιο εγκληματικές πράξεις κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία. Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο, στην πλατεία Αλεξάνδρας, ανεγέρθηκε πριν από 5 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού, το «Πυρρίχιο Πέταγμα». Θα ήθελα να  ευχαριστήσω  για μια ακόμη φορά δημόσια, τον δωρητή του Μνημείου κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, χάρη στον οποίο έγινε εφικτή η ανέγερση ενός τόσο επιβλητικού και σημαντικού μνημείου, στο οποίο ο Πειραιάς και οι Πειραιώτες μπορούν να τιμούν με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης τα θύματα της Γενοκτονίας».

 

Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων κ. Χρήστος Δημόπουλος, στον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εκ μέρους του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας σας καλωσορίζουμε και εφέτος στην εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των προγόνων μας. Η πλατεία Αλεξάνδρας από το 2017 που στολίστηκε με το «Πυρρίχιο Πέταγμα» αποτελεί ένα νέο σημείο αναφοράς για τις εκδηλώσεις μνήμης του Πειραιά.

Οι δράσεις των 470 συλλόγων μας πανελλαδικά θα είναι αδιάκοπες, ώσπου να αναγνωρισθεί η γενοκτονία των προγόνων μας διεθνώς.

Μόνο τότε θα ασκηθεί η ανάλογη πίεση, ώστε να γίνει πραγματικότητα η προσπάθεια μας. Μόνο τότε θα σταματήσουν να βαδίζουν τις πορείες θανάτου οι 353.000 ψυχές και θα αναπαυθούν».

 

Εκ μέρους του δωρητή του μνημείου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, χαιρετισμό απηύθυνε η κα Φωτεινή Υψηλάντη, Διευθύνουσα Σύμβουλος ALTER EGO MEDIA, η οποία τόνισε:

«Σεβασμιώτατε,

Κυρίες και κύριοι,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, όπως κάθε χρόνο από τις 21 Μαΐου του 2017 που έγινε το «Πυρρίχιο Πέταγμα», το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών που χάθηκαν.

Η μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε ο Ελληνισμός του Πόντου, έγινε σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων μας θυμίζουν τον ξεριζωμό και τον κατατρεγμό που υπέστησαν. Το μνημείο στο οποίο βρισκόμαστε, σηματοδοτεί την «Πορεία του Προσφυγόπουλου», το «Πέταγμα» των Ποντίων που επέζησαν, από τη μια πατρίδα στην άλλη. Σήμερα, όπως και σε κάθε επέτειο, μνημονεύουμε τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα αλλά και αυτούς που επέζησαν διωγμένοι από την Πατρώα Γη έχοντας χάσει γονείς, παιδιά, αδέλφια, συγγενείς και φίλους αναζητώντας μια νέα ελπίδα στη Μητέρα Πατρίδα.

Εύχομαι η μνήμη των Γενοκτονημένων να μείνει ανεξίτηλη στο διηνεκές με την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ως ορόσημο για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης βουλευτές, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι οργανισμών, φορέων, τοπικών συλλόγων, σωμάτων ασφαλείας, ο εικαστικός που φιλοτέχνησε το μνημείο κ. Παναγιώτης Τανιμανίδης, περιφερειακοί σύμβουλοι και μέλη της ποντιακής κοινότητας.

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *