Breaking
Δε. Νοέ 18th, 2024

Παραδόθηκε το Καστράκι στους δημότες! …που είναι τα δέντρα;

Παραδόθηκε στους δημότες, την Κυριακή 12-2-2023, το «Καστράκι» στη Δραπετσώνα!
Ουσιαστικά ήταν μια «πριβέ» παράδοση, μιας και δεν υπήρχε ανοικτό κάλεσμα προς τους δημότες ούτε στην ιστοσελίδα του δήμου, ούτε στην ιστοσελίδα  της περιφέρειας.
Πάντως οι πολιτικοί ήταν παρόντες. Ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, η αντιπεριφερειάρχης, υποψήφιοι βουλευτές, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, κλπ! Όλοι ήταν εκεί για το γεγονός και τη φωτογραφία, “υπενθύμιση στον ιστορικό του μέλλοντος”!
Οι πρώτες εντυπώσεις:
Η παρέμβαση στο Καστράκι είναι σημαντική και αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή! Ο χώρος δεν κτίστηκε με άχρηστα κτίσματα και βαριές κατασκευές, το μπετόν είναι τόσο όσο και γενικότερα υπάρχει αίσθηση του ανοικτού χώρου!
Ο χώρος προσφέρεται για περίπατο περιμετρικά, υπάρχει μικρή παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες και μάλιστα με ελκυστικά παιχνίδια, ένα μικρό, συμπαθητικό, ανοικτό θεατράκι, καφέ με θέα το λιμάνι και τον αρχαιολογικό χώρο! Ακόμα ο επισκέπτης μπορεί να δει έναν ανοικτό, ακάλυπτο χώρο με τους τάφους που βρέθηκαν στις αρχικές εργασίες επιχωματώσεων. Στο σημείο καλό είναι σε πινακίδα να υπάρχουν κάποια στοιχεία για την ανασκαφή που ακολούθησε με τα ιστορικά στοιχεία της περιόδου.
Βέβαια, ο επισκέπτης του χώρου θα παραξενευτεί, και εάν έχει διαβάσει και την ανακοίνωση “περί εκτεταμένης δενδροφύτευσης”  ακόμα περισσότερο, γιατί με την πρώτη ματιά δεν βλέπει δέντρα! Ενώ η έκταση είναι μεγάλη τα δέντρα είναι λίγα και μάλιστα μικρά, μονοετή! Υπάρχει εκτεταμένη φύτευση θάμνων (πικροδάφνες, δεντρολίβανο κλπ ) και σχεδόν καθόλου γρασίδι! Μάλλον είναι άλλης λογικής ελεύθερος χώρος, εντελώς αντίθετος με την πλατεία Βούρλων που έφτιαξε ο ιδιώτης κατασκευαστής!
Το δεύτερο που θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη, κυρίως εάν έχει περπατήσει την πλατεία Κύπρου στο δημαρχείο, όπου κυριαρχεί το σκληρό μπετόν, είναι ότι το χώμα υπερτερεί σημαντικά του τσιμέντου και αυτό είναι στα συν της παρέμβασης!
Ένα ακόμη σημείο που τραβάει την προσοχή είναι το στέγαστρο στη δεύτερη είσοδο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο! Υπάρχει ένα στέγαστρο, μάλλον αχρείαστο, το οποίο μάλιστα έχει επενδυθεί με υλικό (πλαστική τέντα;) και η οποία δε “δένει” με την συνολική παρέμβαση στο χώρο!
Ίσως, θα είχε ενδιαφέρον, μιας και για την παρέμβαση έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, κάποιος ειδικός να ενημερώσει πόσο πλησιάζει η παρέμβαση στα αποτελέσματα και στα βραβεία του διαγωνισμού! (εδώ τα βραβεία)
Κλείνοντας, ο χρόνος που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το έργο (4 έτη περίπου), συνυπολογίζοντας και τις παρεμβάσεις για αρχαιολογικούς λόγους, και βλέποντας τελικά το αποτέλεσμα της παρέμβασης, μάλλον ήταν μεγάλος! …φαίνεται ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει!
Το σχόλιο είναι του drapetsini

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *