Του Ζαχαρία Ζούπη, Υπεύθυνου Ερευνών της OPINION POLL
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ OPINION POLL
Στο δεύτερο μέρος του Βαρόμετρου που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, θα υπάρχει απόδοση Κυβέρνησης ανά τομέα πολιτικής, Αξιολόγηση όλων των Υπουργών και συγκριτική αξιολόγηση των Υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους Υπουργούς του τελευταίου Κυβερνητικού σχήματος της Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα
Μία βασική παρατήρηση: Αυτή η Έρευνα του Βαρόμετρου της OPINION POLL δεν είναι άλλη μία μηνιαία έρευνα που διερευνά απόψεις και τάσεις. Πραγματοποιήθηκε για να διερευνήσει το πολιτικο τοπίο με την συμπλήρωση ενός ολόκληρου χρόνου από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την αλλαγή στην διακυβέρνηση. Οι απαντώντες δεν είχαν στην σκέψη τους μόνο τρέχουσες εξελίξεις.Απαντούσαν έχοντας κατά νου και τα τρέχοντα θέματα, αλλά μία συνολική πορεία ενός έτους , όπως ασφαλώς και τον κίνδυνο σημαντικών καταστροφικών συνεπειών στην Οικονομία και στην εργασιακή κατάσταση, την οικονομική κατάσταση στο κάθε νοικοκυριό.
Γι αυτό και είναι σημαντικό ότι το 56% απαντά ότι σ΄αυτή την χρονιά, η χώρα βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση έναντι ενός 35% που έχει αντίθετη αποψη. Σ΄αυτή την χρονιά η χώρα αντιμετώπισε την ασύμμετρη απειλή στον Έβρο, την πανδημία του κορονοιού, την πρόκληση να προχωρήσει σε νέους αναπτυξιακούς δρόμους και να υπάρξει μία κανονικοποίηση της κοινωνικής- οικονομικής ζωής. Μάλιστα αυτή την στιγμή βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο έξαρσης ή και ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ το τσουνάμι της Οικονομικής κρίσης κάνει σταδιακά αισθητή την εμφάνισή του , με την τούρκικη επιθετικότητα πάντα παρούσα. Σ΄αυτό το τοπίο αυτό το δημοσκοπικό εύρημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πολύ περισσότερο που αυτή την άποψη υιοθετεί το 35.2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 81.5% του ΚΙΝΑΛ, το 27.8% του Κ.Κ.Ε, το 50% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 47.5% του ΜΕΡΑ 25.
Από την έρευνα προκύπτει η εικόνα ενός πολιτικού σκηνικού που έχει ένα κεντρικό πρόσωπο που συγκεντρώνει εκτίμηση και εμπιστοσύνη λόγω της πορείας που έχει προχωρήσει, της αποτελεσματικότητας σε σοβαρές κρίσεις, της λογικής και αποτελεσματικότητάς του: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από που προκύπτει αυτό;
– Το 65% κρίνει θετικά την παρουσία του ως Πρωθυπουργού με διακομματική απήχηση του επιπέδου ποσοστών που αναφέραμε ήδη πιο πάνω
– Το 62% κρίνει θετικά συνολικά το έργο της Κυβέρνησής του ( 95.1% στην Ν.Δ, 37.9% στον ΣΥΡΙΖΑ , 81.5% στο ΚΙΝΑΛ , 35.1% στο Κ.Κ.Ε , 50% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ , 45% στο ΜΕΡΑ 25.
– Προηγείται με ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά της τάξης του 32.3% του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με ποσοστό προτίμησης 51.5% έναντι 19.2% .Σημειώνεται ότι ακόμα και το 24.5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον επιλέγει, όπως και το 72.2% του ΚΙΝΑΛ. Σ΄όλα τα κομματικά ακροατήρια – ακόμα και αριστερών κομμάτων( Κ.Κ.Ε , ΜΕΡΑ 25) επιλέγεται με μικρά η και με πολύ μεγάλα ποσοστά.
– Προηγείται στην δημοφιλία όλων των άλλων Πολιτικων αρχηγών με 61.9% έναντι 29.8 % του Αλέξη Τσίπρα, 29.2% της Φώφς Γεννηματά, 27.2% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 18.1 % του Κυριάκου Βελόπουλου και 14.8% του Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα είναι ο μόνος που έχει θετικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών απόψεων 25.8% . Όλοι οι άλλοι εμφανίζουν αρνητικό ισοζύγιο με τον Α.Τσίπρα – 37.1%, την Φώφη Γεννηματά -33%, τον Δημήτρη Κουτσούμπα – 36.1%, τον Κυριάκο Βελόπουλο – 54.5% και τον Γιάνη Βαρουφάκη – 62.3%.
Το γεγονός αυτό διαμορφώνει ένα πολιτικό σκηνικό δικομματισμού στο οποίο περισσότερο θα ταίριαζε ο όρος εναμισοκομματισμός.
Γιατί; Γιατί διαμορφώνεται μία δημοσκοπική εικόνα όπου το πρώτο κόμμα η Ν.Δ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με double score, με διαφορά της τάξης του 20. 5%. Ένα μήνα πριν η διαφορά ήταν 21.7% και έχει εμφανιστεί μία μείωση κατά 1.2% .Αυτό οφείλεται στη οριακή μείωση κατά 0,3% του ποσοστού της Ν.Δ, σε μία αύξηση κατά 0.9% του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα δύσκολο μήνα για αυτό, ενώ το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει για δεύτερο συνεχή μήνα να εμφανίζει αύξηση ποσοστών ξεκινώντας από 4.5% τον Μάιο, πηγαίνοντας στο 5.2% τον Ιούνιο και τώρα στο 5.8%. Κ.Κ.Ε , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και ΜΕΡΑ 25 παραμένουν σταθερά στο 5%, 3.5% ΚΑΙ 2.5% αντίστοιχα.
Αυτή είναι η εικόνα των συσχετισμών αυτη την ώρα. Οφείλεται βέβαια στην αποδοχή του Κ. Μητσοτάκη και βασικών πολιτικών επιλογών του, οφείλεται όμως και στην δυσκολία που δείχνει να έχει η Αντιπολίτευση. Αυτό αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ. Το 20.7% απέχει πολύ από τη εκλογική επίδοση πέρυσι. Αποτυπώνεται ως ένα βαθμό και στο ερώτημα για τον βαθμό ικανοποίησης από την συνολική αντιπολιτευτική στάση και την παρουσία του Α. Τσίπρα που συγκεντρώνει 28%. Ασφαλώς είναι πολύ υψηλότερο ποσοστό από την πρόθεση ψήφου για ΣΥΡΙΖΑ, υπολείπεται όμως του εκλογικού ποσοστού πέρυσι. Είναι δε σημαντικό ότι περίπου το 26% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνητική άποψη.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το μέτωπο της Οικονομίας, θα κρίνει πολλά. Την ίδια στιγμή που η ικανοποίηση για την συνολική πορεία του Α. Τσίπρα ως Πρωθυπουργού είναι της τάξης του 65% , η ικανοποίηση από τα μέχρι τώρα ληφθέντα οικονομικά μέτρα τόσο κατά την φάση του lock down , όσο και στην συνέχεια περιορίζεται στο 41% με ένα 55% να είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Τι θα συμβεί αν η Κρίση ξεσπάσει σ΄όλη την διάστασή της ; Τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της; Με τι τακτική θα πορευτεί η Αντιπολίτευση; Αυτα είναι κρίσιμα ερωτήματα η απάντηση στα οποία θα επηρεάσει σίγουρα σε μικρότερο ή και σε μεγαλύτερο βαθμό τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Ταυτόχρονα υπάρχουν μία σειρά θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και δίνει καθαρές απαντήσεις.
– Το 60% φοβάται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Η ανησυχία είναι έντονη σαν αποτέλεσμα της σταθερής επιθετικής Πολιτικής της.
– Το 53% δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας έναντι ενός 44% που έχει αισιόδοξη στάση.Η χαλάρωση των μέτρων, συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τα αναγκαία μέτρα και βέβαια το ανοιγμα του Τουρισμού έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα σκεπτικισμού.
– Πολύ κάθετη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σχετικά με όσα συμβαίνουν με τις καταγγελίες το τελευταίο διάστημα για την λειτουργία παραδικαστικού , παρακρατικού κυκλώματος. Το 60% θεωρεί ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση αξιοποίησε το σκάνδαλο NOVARTIS για να στοχοποιήσει Πολιτικούς αντιπάλους. Το 58% θεωρεί ότι υπήρχε παραδικαστικό, παρακρατικό κύκλωμα. Το 57% κρίνει πως έχει προσωπικές πολιτικές ευθύνες ο Αλέξης Τσίπρας , ενώ το 76% θεωρεί ότι η υπόθεση πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους με την απονομή αστικών, ποινικών ή πολιτικών ευθυνών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την άποψη για προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικων αντιπάλων μέσω του σκανδάλου NOVARTIS υιοθετεί και το 27.4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ τοποθετούνται πιο αυστηρά απ΄όλους με 87.1% , ενώ ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ γίνεται δεκτή από το 82.9%. Την άποψη υιοθετεί το 66.7% του Κ.Κ.Ε, το 68% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 38.1% του ΜΕΡΑ 25. Αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζονται και στις απαντήσεις στα άλλα σχετικά ερωτήματα.
– Το 83% θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχει δοθεί ήδη η λίστα με την κατανομή του ποσού των 20 εκατομ ευρώ για διαφήμιση για το covid . Η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική ανάμεσα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Στην Ν.Δ 64.4%, στο ΣΥΡΙΖΑ 89.5%, στο ΚΙΝΑΛ 85.2%, στο Κ.Κ.Ε στο 86.5%, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 84% και στο ΜΕΡΑ 25 στο 90%.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η απάντηση για τον Νόμο Χρυσοχοίδη για τις συναθροίσεις κ.λ.π και λόγω επικαιρότητας και λόγω έντονης αντιπαράθεσης που έχει αναπτυχθεί. Οι θετικές απόψεις φτάνουν το 52% , με τις αρνητικές στο 32%. Θετική άποψη έχει το 82.6% της Ν.Δ, το 34.4% του ΣΥΡΙΖΑ, το 72.3% του ΚΙΝΑΛ, το 29.7% του Κ.Κ.Ε, το 32% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και το 35% του ΜΕΡΑ 25.
Δείτε εδώ όλη την δημοσκόπηση