της Μαρίας Παπάκου – Τζαβάρα*
Φρεσκάροντας τη μνήμη μας, θυμόμαστε κάτι σπουδαίο από την ένδοξη, για τον Κορυδαλλό, λαμπρή και δημιουργική εποχή, 2006:
Στέγη Παιδιού. Δύο λέξεις, μία φράση, διαδίδουν ένα ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα που αφορά μας αφορά όλους, ως κοινωνία.
Τι ήταν όμως η Στέγη Παιδιού και για ποιούς λόγους ιδρύθηκε;
Η Στέγη Παιδιού δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πρ. Δημάρχου Κορυδαλλού Στέφανου Χρήστου ο οποίος προήδρευσε και στην πρώτη δημοτική εθελοντική οργάνωση “Γραμμή Ανθρωπιάς Κορυδαλλού”.
Η «Στέγη Παιδιού» παρείχε φροντίδα, στήριξη και αφοσίωση για τα παιδιά που αντιμετώπιζαν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ή προέρχονταν από μονογονεϊκές οικογένειες, ή είχαν γονείς με ψυχολογικά προβλήματα και δεν ήταν σε θέση (ο ένας ή και οι δύο) να προσφέρουν το κατάλληλο περιβάλλον φροντίδας και αγωγής στα παιδιά τους.
Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο της πόλης, ο οποίος ήταν επιπλωμενος κατάλληλα, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών, φιλοξενούσε 25 παιδιά, ηλικίας έξι έως 14 ετών, τις καθημερινές, μετά το σχολείο, από τις τέσσερις έως τις οκτώ το βράδυ. Τους παρείχε φαγητό και μπορούσαν να μελετήσουν και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, κυρίως όμως η αγάπη για τα παιδιά πλημμύριζε τις καρδιές και τις ψυχές τους.
Μεγάλη ήταν η στήριξη του Δήμου Κορυδαλλού, η προσωπική φροντίδα των εθελοντριών της “Γραμμής Ανθρωπιάς”, αλλά και φοιτητών, εκπαιδευτικών και ιατρών των Δημοτικών Ιατρείων που εθελοντικά προσέφεραν τη βοήθειά τους.
Η Στέγη Παιδιού όπως και η συνολική δεκαετής κοινωνική δράση της “Γραμμής Ανθρωπιάς” αποτέλεσαν πρωτοποριακή κοινωνική πολιτική για το Δήμο Κορυδαλλού, αλλά και πανελλαδικό πρότυπο εθελοντικής δράσης σε επίπεδο Τοπικης Αυτοδιοίκησης.
Μιλώντας στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν το Μαϊο του 2006, ο επί δώδεκα έτη Δήμαρχος Κορυδαλλού, Στέφανος Χρήστου, είχε τονίσει:
“Η προσφορά στον άνθρωπο είναι η καλύτερη προσφορά στον εαυτό μας. Γεμίστε την καρδιά σας από αγάπη προς τα παιδιά και δεν θα γεράσετε ποτέ. Κάθε νέο δέντρο που μπαίνει, κάθε μικρό και μεγάλο έργο που γίνεται, κάθε χαρούμενο βλέμμα ενός παιδιού, μιας μητέρας, ενός ηλικιωμένου μας δίνει βαθιά ικανοποίηση, γεμίζει την ψυχή μας για να συνεχίσουμε, εγώ και οι συνεργάτες μου να προσφέρουμε τις δυνάμεις μας, στον Κορυδαλλό”.
Σήμερα, δυστυχώς, η Στέγη Παιδιού δεν υπάρχει πια. Τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και τα παιδιά είναι πάντοτε τα πρώτα θύματα.
Που βρίσκονται σήμερα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιες είδους προβλήματα; Κάτω υπό ποίες συνθήκες και σε τι περιβάλλον μεγαλώνουν; Τι προδιαγραφές έχουν και ποιά η εξέλιξη τους στη ζωή; Που βρίσκονται αυτές οι οικογένειες και πως βιοπορίζονται; Ποιός είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της σημερινής δημοτικής αρχής;
Στόχος της παράταξης «Σύγχρονος Ανθρώπινος Κορυδαλλός, ξανά» και του επικεφαλής της, υποψήφιου Δημάρχου Κορυδαλλού, Στέφανου Χρήστου, είναι η επαναλειτουργία της «Στέγης Παιδιού» σε ένα μεγαλύτερο κτήριο που θα χτιστεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου και θα παρεχει στέγη και φαγητό σε εγκαταλειμμένα παιδιά ή παιδιά με οικογενειακά προβλήματα.
*Η Μαρία Ασημίνα Παπάκου – Τζαβάρα είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού. Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό «Σύγχρονος Ανθρώπινος Κορυδαλλός, ξανά» με υποψήφιο Δήμαρχο το Στέφανο Χρήστου.