Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Πε. Ιαν 23rd, 2025

Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς, στη Μεσσηνία – Εντυπωσιακά πλάνα

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς στη Μεσσηνία, εντάσσοντας το έργο στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει επεμβάσεις στερέωσης στους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους, συντήρηση αρχιτεκτονικών καταλοίπων και βελτίωση υποδομών, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Ιστορική Σημασία του Χώρου

Ο λόφος της Περιστεριάς, που βρίσκεται 8 χλμ. από την Κυπαρισσία, αποτέλεσε ένα από τα πλουσιότερα οικιστικά κέντρα της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου (1680-1180 π.Χ.), κυριαρχώντας στη Μεσσηνία πριν την ανάπτυξη του Ανακτόρου του Νέστορος.
Επιπλέον, έχουν ανακαλυφθεί κατάλοιπα ρωμαϊκής εποχής από την περίοδο του Νέρωνα (54-68 μ.Χ.), υπογραμμίζοντας τη διαχρονική σημασία του τόπου.

Παρεμβάσεις στα Μνημεία

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε:
Η αποκατάσταση και ανάδειξη των μυκηναϊκών θολωτών τάφων και των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του χώρου αποτελεί προτεραιότητα. Στόχος μας είναι η προστασία, η αισθητική και δομική αποκατάσταση των μνημείων, καθώς και η βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών.”

Κάθε τάφος αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα:

  • Θολωτός τάφος 1: Εισροή όμβριων υδάτων.
  • Θολωτός τάφος 2: Κρίσιμη κατάσταση της τοιχοποιίας.
  • Θολωτός τάφος 3: Ανάλογα προβλήματα με έμφαση στην αναγνωρισιμότητα.

Νέες Υποδομές και Πρόσβαση

Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων εισόδου και στάθμευσης, τη χωροθέτηση δύο κτηρίων (για εκδοτήριο, πωλητήριο και χώρους υγιεινής) και τη διαμόρφωση αυλής με πέργκολα ως χώρο συγκέντρωσης κοινού.
Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης:
  • Κύρια διαδρομή: Προσβάσιμη σε ΑμεΑ, συνδέει την είσοδο με τον Θολωτό Τάφο 1 μέσω ραμπών και πλατωμάτων.
  • Δευτερεύουσες διαδρομές: Ελεύθερη περιήγηση δυτικά των τάφων 2 και 3 και άνοδος προς την κορυφή του λόφου.

Οι επισκέψιμοι χώροι θα εξοπλιστούν με καθιστικά, πινακίδες πληροφόρησης, κάδους απορριμμάτων και σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Το έργο επιδιώκει να εντάξει τον χώρο δυναμικά στον πολιτιστικό χάρτη, καθιστώντας τα μυκηναϊκά μνημεία πιο προσβάσιμα και ελκυστικά στο ευρύ κοινό, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *