Άρση ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ: Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Must read

Σύνοψη από e-peiraias:
  • Στις 12 το μεσημέρι «ανοίγει» στη Βουλή μια από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
  • Η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει για την άρση ασυλίας 13 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των δύο δικογραφιών που έχουν σταλεί στη Βουλή για υποθέσεις επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021.
  • Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και ηλεκτρονική — κάθε βουλευτής θα πρέπει να ψηφίσει ξεχωριστά για τον καθένα από τους 13 συναδέλφους του.

Στις 12 το μεσημέρι «ανοίγει» στη Βουλή μια από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει για την άρση ασυλίας 13 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των δύο δικογραφιών που έχουν σταλεί στη Βουλή για υποθέσεις επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021.

Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και ηλεκτρονική — κάθε βουλευτής θα πρέπει να ψηφίσει ξεχωριστά για τον καθένα από τους 13 συναδέλφους του.


Ομόφωνα «ναι» από την Επιτροπή Δεοντολογίας

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής έχει ήδη γνωμοδοτήσει ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας και για τους 13 βουλευτές. Μάλιστα, τρεις εξ αυτών — Κ. Τσιάρας, Ν. Μηταράκης και Χ. Αθανασίου — εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως στην Επιτροπή ζητώντας οι ίδιοι την άρση, ενώ οι υπόλοιποι την αιτήθηκαν μέσω υπομνήματος.

Οι 13 βουλευτές της ΝΔ για τους οποίους ψηφίζει σήμερα η Βουλή είναι οι: Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Σκρέκας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μάξιμος Σενετάκης, Λάκης Βασιλειάδης, Χρήστος Μπουκώρος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Τάσος Χατζηβασιλείου.

Οι 11 από τους 13 αφορούν τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τους εννέα εξ αυτών ζητείται άρση ασυλίας προκειμένου να ελεγχθούν για ηθική αυτουργία σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ σε βαθμό πλημμελήματος. Για τους Κατερίνα Παπακώστα και Κώστα Αχ. Καραμανλή, ωστόσο, το αδίκημα ανεβαίνει σε βαθμό κακουργήματος.

Οι υπόλοιποι δύο — Αθανασίου και Χατζηβασιλείου — αντιμετωπίζουν δικογραφία από την ελληνική Δικαιοσύνη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, σε βαθμό πλημμελήματος.


Πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτές που επιθυμούν να μιλήσουν για την υπόθεσή τους θα έχουν στη διάθεσή τους πέντε λεπτά — με μικρή ανοχή άλλων δύο. Στη συνέχεια, οι πολιτικοί αρχηγοί ή οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα λάβουν τον λόγο για επτά λεπτά ο καθένας.

Μετά το τέλος της συζήτησης, θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας — γίνονται δεκτές και επιστολικές ψήφοι.

Τα αποτελέσματα για τον κάθε βουλευτή αναμένεται να γίνουν γνωστά τις πρώτες απογευματινές ώρες.

- Advertisement -spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisement -spot_img

Latest article