Αρχείο

Ιούλιος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Τρ. Ιούλ 29th, 2025
Πίνακας εναλλακτικής επικοινωνίας σε παιδική χαρά του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Παιδικές χαρές για όλα τα παιδιά – Πίνακες εναλλακτικής επικοινωνίας σε όλο τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Μια πρωτοβουλία που σπάει τα εμπόδια στην επικοινωνία και ανοίγει τις παιδικές χαρές για κάθε παιδί

Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για τη συμπερίληψη παιδιών με αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές υλοποιήθηκε στις παιδικές χαρές του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας: πίνακες εναλλακτικής επικοινωνίας, ειδικά σχεδιασμένοι για μη λεκτικά παιδιά, τοποθετήθηκαν σε όλους τους χώρους παιχνιδιού του δήμου.

Η ιδέα και υλοποίηση ανήκει στην Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος για τις Αναπτυξιακές Γλωσσικές Διαταραχές του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ), με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε συνεργασία με τον Δήμο.

70 σύμβολα για να χτίσεις μια πρόταση

Οι πίνακες αποτελούνται από 70 αναγνωρίσιμες εικόνες-σύμβολα, όπως συναισθήματα, σκέψεις, επιθυμίες και ανάγκες, που βοηθούν τα παιδιά να εκφραστούν χωρίς λόγια. Τοποθετημένοι στους φράχτες των παιδικών χαρών, οι πίνακες επιτρέπουν την ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω αφής ή δείξης και ενισχύουν τη διαδραστικότητα με συνομηλίκους και ενήλικες.

Κάθε πίνακας περιλαμβάνει QR κωδικό, ο οποίος οδηγεί σε online φόρμα για την αξιολόγηση της δράσης, ενισχύοντας τη συνεχή βελτίωση του προγράμματος.

Συμπερίληψη στην πράξη – Όχι στα λόγια

Οι δημόσιοι αυτοί πίνακες δεν είναι αποκλειστικά για μη λεκτικά παιδιά. Αντίθετα, λειτουργούν και εκπαιδευτικά, ενισχύοντας τη γλωσσική και κοινωνική ανάπτυξη όλων των παιδιών:
Μαθαίνουν νέες λέξεις
 Εξασκούν γλώσσες
Καλλιεργούν την αποδοχή
Αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα

Όλοι έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι

Οι παιδικές χαρές είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Όταν όμως κάποια παιδιά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν εύκολα, το παιχνίδι γίνεται απομονωτικό. Με την πρωτοβουλία αυτή, οι χώροι παιχνιδιού μετατρέπονται σε σημεία συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης, κάνοντας το αυτονόητο: να χωράνε όλα τα παιδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *