Με λαμπρότητα και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28η Οκτωβρίου στον Δήμο Περάματος, με δοξολογία, καταθέσεις στεφάνων στη πλατεία Ηρώων και μαθητική παρέλαση στην Λεωφόρο Ειρήνης.
Η δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και παραβρέθηκε σύσσωμη η δημοτική αρχή, οι βουλευτές Γιάννης Τραγάκης και Γεώργιος Βρεττάκος (Β’ Πειραιά ΝΔ), Νίνα Κασιμάτη (Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ), ο περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά κ. Λεωνίδας Μανωλάκος , η πολιτευτής της Β’ Πειραιά ΝΔ Ελένη Καλαϊτζάκη, ο πολιτευτής Β΄ Πειραιά της Ελληνικής Λύσης κ. Νικ. Σούτας, εκπρόσωποι της σχολής Εμποροπλοιάρχων Ασπροπύργου και πλήθος κόσμου
Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ, σε μια από τις ιστορικές ομιλίες του στο ραδιόφωνο του BBC για να εμψυχώσει τον Βρετανικό λαό είπε τη φράση: ¨Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες, πολεμούν σαν ήρωες, τώρα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες¨.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια σύγκριση του τότε και του σήμερα Αν ήθελα να είμαι πρόχειρος, επιπόλαιος θα έλεγα ναι Τότε οι Έλληνες ξεχείλιζαν τα τρένα και πήγαιναν σαν τσαμπιά σταφύλια στα βαγόνια για να υπερασπιστούν την πατρίδα. Σήμερα κάνουμε αγώνα να απαλλαγούμε των στρατιωτικών μας υποχρεώσεων επικαλούμενοι υγειονομικές επιτροπές και φορολογικές διατάξεις.
Τότε οι Ελληνίδες μάνες, μαύρες φιγούρες, όλο δάκρυα υπερηφάνειας, αποχαιρετούσαν τους γιούς τους με επίγνωση ότι θα γυρίσουν πίσω ακρωτηριασμένοι ή ακόμα και νεκροί. Σήμερα γίνεται μεγάλη προσπάθεια, με οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό μέσο, να υπηρετήσει ο γιός την στρατιωτική του θητεία στο κοντινότερο στρατόπεδο της πόλης που ζει.
Τότε έκαναν το σταυρό τους κι όλοι έβλεπαν την υπεραγία Θεοτόκο μπροστά τους, την μύριζαν. μύριζαν Παναγιά στα βουνά της Πίνδου και της Κορυτσάς. Τώρα σε βανίλια κατεβάζουμε της Παναγίες και τους Χριστούς στο ύψος της γεννητικής περιοχής σε παρελάσεις ερωτικής υπερηφάνειας.
Τότε η εθνική αντίσταση δεν είχε φύλο ή ηλικία. Παιδιά με μπερέδες έγραφαν στους τοίχους με κίνδυνο την εκτέλεση και γυναίκες ζαλώνονταν τα άρματα αψηφώντας τον κίνδυνο, οργανώνοντας σαμποτάζ, ρίχνοντας γέφυρες και χαλώντας τα γερμανικά μπλόκα. Σήμερα διάχυτοι, όλοι χυμένοι στα κινητά μας, στους καναπέδες μας με την προπαγάνδα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων, ριζωμένοι στις συνειδήσεις με τη φράση ¨εγώ θα σώσω το κόσμο¨;
Τότε προσκυνούσαν την ελληνική σημαία και χωρίς να θέλουν δέσιμο των ματιών έψαλλαν το Ευαγγέλιο έψαλλαν τον εθνικό μας ύμνο το Ευαγγέλιο του Διονυσίου Σολωμού. Καμάρωναν στα μπλόκα της Κοκκινιάς, των Καλαβρύτων, του Διστόμου σαν νέοι Κολοκοτρώνηδες, σαν νέοι Λεωνίδες. Τώρα με μίσος Έλληνες κομματιάζουν την ελληνική σημαία, την καίνε εκφράζοντας το μίσος για οτιδήποτε για οποιαδήποτε αφορμή αθλητική, οπαδική πολιτική και οποιαδήποτε κοινωνική αντιπαράθεση στους δρόμους και στις πλατείες.
Όμως όχι δεν είναι μόνο έτσι τα πράγματα και σήμερα θα μπορούσε να ξαναπεί ο Στάλιν για τους Έλληνες αυτό που είπε στις 31 Ιανουαρίου του 1943 στο ραδιόφωνο της Μόσχας: ¨Ευγνωμονώ τον Ελληνικό λαό του οποίου η αντίσταση είναι αυτή που έκρινε τον Β Παγκόσμιο πόλεμο¨. Και σήμερα πάλι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ θα ξαναέλεγε, όπως στις 10 Ιουνίου του 1943: ¨ Όταν όλος ο κόσμος έχει χάσει κάθε ελπίδα ο ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητο του γερμανικού τέρατος εντάσσοντας το περήφανο πνεύμα της ελευθερίας”».