Παρά την σημαντική παρακαταθήκη και την ιστορία που κουβαλά το Μουσείο όμως, φαίνεται ότι μετά την δεκαετή φιλοξενία του σε χώρο που είχε παραχωρήσει ο Δήμος Περάματος, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν θετικά. Ετσι τα δύο μέρη φαίνεται ότι θα λύσουν τις όποιες διαφορές τους στα δικαστήρια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews,gr ήδη ο Δήμος Περάματος έχει προβεί στην άσκηση ένδικων μέσων για την απομάκρυνση του Μουσείου από τον δημοτικό χώρο που είχε παραχωρηθεί με την κατάθεση σχετικής αγωγής. Αιτία, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 77/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος, είναι ή παράβαση των όρων σύμβασης με βάση τους οποίους είχε παραχωρηθεί ο χώρος από το 2011 και η οποία έληξε στις 23 Αυγούστου 2021. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν καλύφθηκαν ποτέ οι δαπάνες για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του Μουσείου που όφειλε να καλύπτει η εταιρία, ενώ καταγγέλεται επίσης ότι προέβη σε αισθητικές παρεμβάσεις που αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του κτιρίου. Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δ.Σ.
Επί χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι η άνω χρησάμενη εταιρεία δεν τηρούσε τους όρους και τις υποχρεώσεις της που είχε αναλάβει δυνάμει της ως άνω σύμβασης ενώ από μέρους του Δήμου Περάματος έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις του. Πιο συγκεκριμένα Στις υποχρεώσεις της χρησαμένης εταιρείας που ανελήφθησαν από αυτήν με την ανωτέρω σύμβαση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
– Η κατασκευή εργαστηρίου ναυπηγοξυλουργικής, κοντά στα αλιευτικά σκάφη, όπου παιδιά και επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν στην
παραδοσιακή κατασκευή ξύλινων σκαφών.
– Η δημιουργία πολυχώρου εκδηλώσεων, αίθουσας προβολής εικονικής πραγματικότητας (εικονικό μουσείο) και πινακοθήκης στην αίθουσα του κατωτέρου επιπέδου, όπου ανάλογα με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνεται και η ανάλογη διαρρύθμισή του. Σε αυτόν τον χώρο θα γίνονταν και επιστημονικά συνέδρια , εκθέσεις ,βιβλιοπαρουσιάσεις κ.α.
– Η δημιουργία ναυτικής και ιστορικής βιβλιοθήκης και φωτοθήκης αλλά και αναγνωστηρίου με Η/Υ στα γραφεία των μικρότερων εγκαταστάσεων , για τα παιδιά και τους ερευνητές που θέλουν να εντρυφήσουν σε θέματα ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.
– Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου των εγκαταστάσεων σε ανοιχτό μουσείο μικρό πολιτιστικό περίπατο, με εκθέματα που μπορούν να εκτεθούν εκτός στεγασμένων
χώρων.
– Η διάθεση του 50% των καθαρών του εσόδων από τα εισιτήρια σε πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Περάματος.
– Η πληρωμή των δαπανών λειτουργίας που αφορούν την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση (ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ).
– Η φύλαξη του Μουσείου σε 24ωρη βάση.
Γκανάς: «Ζημιά για την πόλη η μεταφορά τους»
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Περάματος, Δημήτρης Γκανάς, πήρε θέση για τα όσα συμβαίνουν λέγοντας πως «Δυστυχώς τα εκθέματα μεταφέρθηκαν στον Βόλο», ενώ προχώρησε στην αποκάλυψη πως γνώριζε τις διαφορές που υπήρχαν και προσπάθησε ο ίδιος να γεφυρώσει το χάσμα που υπήρχε «Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν προβλήματα και διάφορες ανάμεσα στον Διευθυντή του Μουσείου και στον Δήμαρχο του Περαματος , που πολλές φορές προσπαθήσαμε να επιλύσουμε και εμεις με την δική μας συμβολή».
Τέλος τόνισε ότι η απομάκρυνση των εκθεμάτων θα κάνει ζημιά στην πόλη του Περάματος «Η αδιαλλαξία και οι προσωπικές διάφορες των δυο τους ζημίωσαν την πόλη , χάνοντας εκθέματα που έρχονταν κόσμος από όλη την Ελλάδα για να δει και ήταν μια ευκαιρία να αναδεικνύεται η πόλη μας αλλά και η ναυτοσύνη μας μέσα από αυτό».
Ολόκληρο το σχόλιο του Δημήτρη Γκανά: