Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Σα. Ιαν 18th, 2025

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Τι ζητάει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά

Με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και τις πληροφορίες που θέλουν το λιανεμπόριο να «σηκώνει ρολά» την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά εξέδωσε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι «το άνοιγμα της αγοράς ενόψει μάλιστα της πασχαλινής περιόδου, αποτελεί την τελευταία ελπίδα επιβίωσης για τον χειμαζόμενο κλάδο του λιανεμπορίου».

Ταυτόχρονα ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά τονίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για «λύσεις ακορντεόν», ενώ όπως υποστηρίζει, «άνοιγμα λιανεμπορίου δεν υπάρχει με τη μέθοδο του click away», παρά μόνο με την υποδοχή πελατών εντός του καταστήματος, με την τήρηση των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά:

«Με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης ο εμπορικός σύλλογος Πειραιώς δηλώνει: Το άνοιγμα της αγοράς ενόψει μάλιστα της πασχαλινής περιόδου, αποτελεί την τελευταία ελπίδα επιβίωσης για τον χειμαζόμενο κλάδο του λιανεμπορίου αλλά και των χιλιάδων επιχειρήσεων χονδροεμπορίου τροφοδοσίας του, ύστερα από σχεδόν 200 μέρες κλειστά από το περασμένο Μάρτιο. Παράλληλα, αποτελεί το φιλί της ζωής που έχουν ανάγκη τα δημόσια οικονομικά ώστε να μην μπει η χώρα σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Επειδή η αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών απαιτεί την μέγιστη σοβαρότητα και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή πορεία στην κανονικότητα επισημαίνουμε:

✓ να σταματήσει το μαρτύριο της σταγόνας όπου η επαναλειτουργία της αγοράς πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα και παίζει με την ψυχολογία και τις αντοχές μας. Η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο επαναφοράς της ζωής μας, συνυπολογίζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών της υγείας, των θεσμικών αντιπροσώπων της αγοράς και τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας. Η τελική απόφαση είναι δική της όπως φυσικά και η ευθύνη.

✓ Η επιβίωση επιχειρήσεων και εργαζομένων δεν κρίνεται από μια συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά από το άνοιγμα της αγοράς το επόμενο διάστημα με ασφάλεια, κανόνες και διάρκεια.

✓ Η απώλεια ολόκληρης της χειμερινής περιόδου απαιτεί να σωθεί η Πασχαλινή περίοδος και να εξασφαλιστεί πως οικονομία και δημόσια υγεία μπορούν να συμβαδίσουν. Δεν υπάρχει περιθώριο για λύσεις ακορντεόν ή άλλων μουσικών οργάνων.

✓ Άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν υπάρχει με την μέθοδο του click away, παρά μόνο με την υποδοχή του πελάτη εντός του καταστήματος για όλες τις επιχειρήσεις έστω και αρχικά με την διαδικασία του click inside.

✓ Ας εφαρμοστούν το πρώτο διάστημα επιστροφής στην κανονικότητα όλα τα εργαλεία: χρονικός περιορισμός, test ή ότι άλλο χρειαστεί. Άλλωστε, έχουμε αποδείξει ότι τα τηρούμε και με το παραπάνω.

✓ Να εξασφαλιστεί η περιφρούρηση των τριών γνωστών δρόμων στην επικράτεια ώστε να μην χρεωθούν και πάλι άδικα οι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε ελάχιστες αλυσίδες. Διαφορετικά ας βρει το θάρρος η κυβέρνηση να ανοίξει τα μικρότερα καταστήματα.

✓ Σε μια ρημαγμένη οικονομία και μια πιεσμένη κοινωνία δεν υπάρχουν περιθώρια κοινωνικών αυτοματισμών. Δεν θα διαλέξουμε εμείς την σειρά απελευθέρωσης των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Η πολιτεία οφείλει να κάνει γρήγορα πράξη την ευχή όλων μας για κανονικότητα. Η κοινωνία μας πρέπει να βγει όρθια και ενωμένη από αυτή την δοκιμασία.

Κλείνοντας, εκφράζουμε ένα ερώτημα: Από το πολύ σωστό μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού ώστε να μπορέσουν να επανεκκινήσουν, γιατί εξαιρείται το λιανεμπόριο; Μήπως δεν γνωρίζουν άπαντες το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τα αδιάθετα εμπορεύματα; Μήπως ξεχνούν ότι η απώλεια της χειμερινής περιόδου στερεί από τους συναδέλφους μας την δυνατότητα ρευστότητας και άρα επανατροφοδότησης των επιχειρήσεων τους; Ζητούμε άμεσα στοχευμένο αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης και φυσικά έγκαιρη πληρωμή της έβδομης επιστρεπτέας στην αρχή του Απριλίου και όχι στο τέλος του, ώστε να αποφύγουμε επιχειρήσεις φαντάσματα: δηλαδή επιχειρήσεις με ανοιχτά φώτα και πόρτες αλλά με άδεια ράφια και συσσωρευμένες οφειλές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *