Breaking
Σα. Νοέ 23rd, 2024

Δήμος Πειραιά : Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Blue Lab: Προωθώντας τη Γαλάζια Ανάπτυξη»

Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Blue Lab: Προωθώντας τη Γαλάζια Ανάπτυξη, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα», πραγματοποιήθηκε χθες από τον Δήμο Πειραιά και το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη του Δήμου Πειραιά  «Blue Lab».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε εκτενώς το έργο του «Blue Lab» στο πεδίο της γαλάζιας ανάπτυξης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ενώ ενδιαφέρουσες ομιλίες για την επιτυχημένη πορεία του και τη συμβολή του Δήμου στην ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας στη χώρα μας, ανέπτυξαν  υφυπουργοί και εκπρόσωποι του Δήμου, της Περιφέρειας και των παραγωγικών τάξεων της πόλης.

Ακολουθούν βασικά σημεία των ομιλιών με τη σειρά των τοποθετήσεων.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που ο Δήμος Πειραιά είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στη γαλάζια ανάπτυξη, λέγοντας πως η δημιουργία του «Blue Lab» και η έως σήμερα εξέλιξή του, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να έχει ενεργότερο ρόλο στα πεδία της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία  του Δήμου να δημιουργεί με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ασπίδες προστασίας προσώπου στο «Blue Lab» για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, τα νοσοκομεία και τα σχολεία της πόλης, συμβάλλοντας στη μάχη κατά της πανδημίας. Ακολούθως πρόσθεσε πως με τα δύο Πανεπιστήμια της πόλης υπάρχει αγαστή συνεργασία, σημειώνοντας πως αποτελούν προπύργια ανάπτυξης της καινοτομίας. Κλείνοντας τόνισε: «Με μεγάλη χαρά αναμένουμε τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας Αττικής, η οποία θα εδρεύει στον Πειραιά στην οδό Πειραιώς και στα παλαιά κτήρια της ΧΡΩΠΕΙ. Είμαι υπερήφανος γιατί με τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στην πόλη μας, με το «Blue Lab» και με άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες και σε αγαστή συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και την Περιφέρεια, ο Πειραιάς  θα εδραιώσει τη θέση του ως η πόλη επίκεντρο της γαλάζιας ανάπτυξης και καινοτομίας».

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό  του, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχουμε αναλάβει στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε αποδείξει στην πράξη, την έμφαση που δίνουμε στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Η συνεργασία μας με το  «Blue Lab» στο μεγάλο λιμάνι, το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, αποκτά καθοριστική δυναμική και σημασία και  χρηματοδοτείται για 2 έτη από πόρους της Περιφέρειας Αττικής ύψους 1.800.000 ευρώ. Είναι χαρά μας και πηγή έμπνευσης η υποστήριξη νέων, εν δυνάμει επιχειρηματιών, ώστε να υλοποιήσουν τις ιδέες τους σε καινοτόμους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας, με την αξιοποίηση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού. Όπως άλλωστε προβλέπει και το σύμφωνο συνεργασίας που έχουμε υπογράψει, βασικός σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας. Η ανάπτυξη των νησιών και του παράκτιου μετώπου της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητά μας στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού σε ζητήματα όπως: ο θαλάσσιος τουρισμός και ο Τουρισμός Υγείας. Ο Πειραιάς αποτελεί ένα κέντρο υψηλής ειδίκευσης και παραγωγικότητας για την θαλάσσια οικονομία. Αποτελεί μια από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές δυνάμεις και ένα κέντρο με παγκόσμιες διασυνδέσεις. Με τον Δήμο Πειραιά συνεργαζόμαστε στενά για την υλοποίηση έργων και δράσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων συνεργαζόμαστε για την αστική ανάπλαση στην περιοχή Αγίου Διονυσίου, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την Πειραϊκή Ακτή, καθώς και για τη δημιουργία και υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη». 

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη αποτελεί, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια σημαντική πρωτοβουλία, αλλά και καινοτομία του Δήμου Πειραιά και χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής με ποσό 1.800.000 ευρώ. Υπογράμμισε ότι, στόχος είναι να κινητοποιήσει επιστήμονες στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, να αναπτύξει νέα προϊόντα και υπηρεσίες και να αναπτύξει νέες τεχνολογίες για τον κοινό στόχο Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Η κα Αντωνάκου επεσήμανε ότι την  Περιφέρεια Αττικής και την Αντιπεριφέρεια Πειραιά  ενδιαφέρουν πολύ και δύο άλλα σημαντικά έργα: Η Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ και το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στη Δραπετσώνα, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία κ. Χρίστος Δήμας,  τόνισε μεταξύ άλλων  ότι «η Πολιτεία Καινοτομίας στην Αττική είναι στον Δήμο Πειραιώς, στις παλιές εγκαταστάσεις της  ΧΡΩΠΕΙ, επισημαίνοντας: «Φιλοδοξία μας είναι ο Πειραιάς να γίνει η καρδιά της καινοτομίας, όχι μόνο για την Περιφέρεια Αττικής, αλλά για την Ελλάδα και για την Νοτιοανατολική Ευρώπη».  Επεσήμανε στη συνέχεια ότι, έχει εκπονηθεί το πρώτο επιχειρηματικό σχέδιο και υπολογίζεται ότι η επένδυση θα είναι περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας  ότι: «Η Πολιτεία Καινοτομίας θα φιλοξενεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους και η πρόσβαση για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Φιλοδοξούμε να υπάρχει άμεση συνεργασία μεταξύ του «Blue Lab» και της Πολιτείας Καινοτομίας.  Θεωρώ  ότι ως Δημοτική Αρχή κάνατε εξαιρετική δουλειά και πιστεύω ότι ο Πειραιάς δικαιωματικά θα γίνει η πρωτεύουσα της Καινοτομίας  και με τις πρωτοβουλίες που αναφέρατε και με άλλες ενέργειες που θα υλοποιήσετε.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Δημοτική Αρχή για όλη τη συνεργασία μας στο κομμάτι της ΧΡΩΠΕΙ, ακόμη και σε διαδικαστικά ζητήματα τα οποία είχαν προκύψει. Σταθήκατε  δίπλα μας και βοηθήσατε να επιταχύνουμε διαδικασίες.  Το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθούμε με τον Περιφερειάρχη, την Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο την ΧΡΩΠΕΙ για μια εκτενέστερη ενημέρωση».

 

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι  «η Γαλάζια Οικονομία είναι μια τεράστια δεξαμενή, είναι ένα κομμάτι της οικονομίας, το οποίο έχει τεράστια οικονομική ισχύ και τεράστιες προοπτικές και προκλήσεις». Ο κ. Κατσαφάδος, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και της Μεσογείου  δεν θα μπορούσε να μην έχει αυτή τη θέση που πρέπει να έχει στην ανάπτυξη και σημείωσε ότι «ο Πειραιάς ως «home port» λιμάνι  πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Να διεκδικήσουμε τη θέση που μάς ανήκει στον τουριστικό χάρτη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ωφελημένος θα είναι ο Πειραιάς». Επεσήμανε επίσης, ότι πρέπει να σκεφτούμε τους εθνικούς λόγους που πρέπει να στηρίξουμε τη Γαλάζια Οικονομία και Ανάπτυξη μέσα από τις γαλάζιες υποδομές. Να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνεργασίας όλων των ενδιαφερομένων μερών : Δήμου, Περιφέρειας, Επιμελητηρίων και Υπουργείων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης  αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει το «Blue lab»,  στις πρωτόγνωρες εποχές από πλευράς οικονομικών δεδομένων, λόγω της πανδημίας, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Πειραιά, είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, που προμήθευσε ασπίδες προστασίας προσώπου  στο νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό και σε πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων.  Στη συνέχεια ανέφερε ότι «το εργαστήριο, καθώς και το μέλλον του Πειραιά κοιτάζει πάντα προς τη θάλασσα», σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι πάντα αρωγός σε κάθε καινοτόμα πρωτοβουλία.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος,  στην ομιλία του, μεταξύ άλλων,  επεσήμανε ότι ο Δήμος Πειραιά είναι ο πιο προωθημένος Δήμος της χώρας στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης, με όλα αυτά που κάνει και συμμετέχουμε όπως είναι οι «Ημέρες Θάλασσας» και το cluster Ναυτιλίας».  Αναφέρθηκε επίσης, στα τεράστια περιθώρια που υπάρχουν στη ναυπηγοεπισκευή και στον θαλάσσιο τουρισμό με την ανάδειξη του Πειραιά σε λιμάνι «home port». Ο κ. Κότιος τόνισε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες  δεν έχουν βρει εφαρμογή σε άλλους τομείς όπως είναι στη θάλασσα και στη ναυτιλία. «Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην προσπάθεια για την καινοτομία και θα διεκδικήσουμε την ερευνητική μας παρουσία στο νέο project», κατέληξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης στην ομιλία του, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, η  καινοτομική προσέγγιση των «startup» επιχειρήσεων φέρνει αέρα ανανέωσης στο επιχειρηματικό τοπίο και υπογράμμισε ότι το ερώτημα που δύσκολα απαντάται είναι η χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων και χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία «Elevate Greece» που φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει το τοπίο της «startup» επιχειρηματικότητας.

 

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιάννης Βουτσινάς,  στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε«Βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η πράξη αυτή που σηματοδοτεί ο Δήμος Πειραιά, η προσπάθεια παρέμβασης και κοινών δράσεων και συνεργασιών, όπως είναι οι επιμελητηριακοί φορείς και το Πανεπιστήμιο Πειραιά».

 

Ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων παρουσίασε σημαντικά στατιστικά στοιχεία, όπως ότι εννέα στα δέκα προϊόντα παγκοσμίως διακινούνται δια θαλάσσης, έκανε αναφορά στη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και σημείωσε : «το μεγαλύτερο κέρδος δεν είναι οι ιδέες που έχουμε, αλλά ότι όλοι εδώ εμπράκτως, θέλουμε να τις υλοποιήσουμε».

 

Ο Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Παπαμανώλης, στην παρέμβασή του,  υπογράμμισε ότι θα συμμετέχουν, ως Β.Ε.Π., στην πρωτοβουλία του Πρύτανη κ. Άγγελου Κότιου για το cluster των νεοφυών επιχειρήσεων μέσα από την υποδομή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, αναφέροντας ότι  έχουν δημιουργήσει από το 2006 μια συστάδα 65 επιχειρήσεων που λειτουργούν μέχρι σήμερα.

 

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες για τα προγράμματα τεχνολογικού εργαστηρίου και του επιχειρηματικού επιταχυντή  οι  υπεύθυνοι και οι τεχνικοί σύμβουλοι του Κέντρου και  ακαδημαϊκοί και  εμπειρογνώμονες, ενώ μίλησαν και ωφελούμενοι του Κέντρου. Επίσης,  ο Σύμβουλος του Δημάρχου και Υπεύθυνος του Blue Lab κ. Ηλίας Σαλπέας, αναφέρθηκε στη συμβολή του Κέντρου αναφορικά με τις ενέργειες του Δήμου Πειραιά για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης,  ο οποίος υπογράμμισε, ότι  με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια για τη γαλάζια οικονομία και την ανάπτυξη με τη δημιουργία του Βlue  Lab, η οποία συνεχίζεται με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ενημερωτικό υλικό για το έργο και τις καινοτόμες δράσεις του Blue Lab στον εξής σύνδεσμο: https://bit.ly/3a5Gays

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *