Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Σα. Ιαν 18th, 2025

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

Οι βιομηχανίες φεύγουν, έφυγαν. Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα σε εμπορευματική κίνηση λιμάνια στην Ευρώπη, αλλάζει εικόνα σιγά σιγά. Η ναυτιλία παραμένει, ο τουρισμός ετοιμάζεται να ανθήσει και πάλι ενώ το real estate φαίνεται ότι έχει πάρει φωτιά.

Πολλά είναι τα παλιά βιομηχανικά ακίνητα στην Πειραιώς και τον Πειραιά, τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχουν ρίξει το φως της δημοσιότητας στα κουφάρια της περιοχής.

Κάποια από αυτά αναξιοποίητα από τους ιδιοκτήτες τους, κάποια ήδη στα χέρια τραπεζών λόγω πτωχεύσεων και χρεών. Ας δούμε τα 5 σημαντικότερα πρώην βιομηχανικά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά που ξαναπαίρνουν ζωή.

1. Η βιομηχανία ΑΖΕΛ

Το ακίνητο ανήκε στην ιστορική βιομηχανία ΖΑΕΕ Χημικά Εργοστάσια Α.Ε. που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1926 και κατόπιν μετονομάστηκε σε ΑΖΕΛ. Η βιομηχανία δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή γλυκαντικών υλών, αμύλου και ζυμών και ανήκε στο Top-3 των αντίστοιχων βιομηχανιών του κλάδου στην Ελλάδα (μαζί με την ΒΙΟΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη και τη ΒΕΣΟ στην Πάτρα).

Μεγαλούργησε έως τη δεκαετία του 1990 όταν η συσσώρευση χρεών οδήγησε σε αλλαγή ιδιοκτησίας και στο οριστικό της κλείσιμο το 1997. Παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμένο από το Μάιο του 1997 όταν και έκλεισε η ιστορική βιομηχανία ΑΖΕΛ.

Το ακίνητο αποτελείται από οικόπεδο επιφάνειας 7,8 στρεμμάτων καθώς και 12 κτίρια, συνολικής επιφάνειας 12.606 τ.μ.. Bρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Γρηγορίου Λαμπράκη, Ομηρίδου Σκυλίτση και Αθανασαίου Διάκου στον Πειραιά, πολύ κοντά στις γραμμές του Ηλεκτρικού.

Πρόσφατα δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου η Πειραιώς Real Estate.

2. Το διατηρητέο της ΗΒΗ

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί μάλιστα διατηρητέο, σε μια έκταση σε στρατηγικό σημείο: στη γωνία της Πειραιώς με την Εμμανουηλίδη και πίσω με την οδό Μουράτη, στο Νέο Φάληρο. Κατά καιρούς είχαν υπάρξει διάφορα πλάνα για την αξιοποίηση της έκτασης όμως κανένα δεν προχώρησε τελικά λόγω των καθορισμένων χρήσεων. Με τις τελευταίες αλλαγές όμως κάτι δείχνει να κινείται για την αξιοποίηση του ακινήτου – φιλέτου της ιστορικής ΗΒΗ.

Η τροποποίηση του ρυμοτομικού αφορά την αλλαγή χρήσεων για το ακίνητο αλλά και το διατηρητέο κτίσμα. Με αυτήν, επεκτείνονται οι χρήσεις αυτές σε όλο το ακίνητο και προστίθενται επίσης χρήσεις κατοικίας, εστίασης και τουριστικών καταλυμάτων.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένο επενδυτή ή επένδυση που θα λάβει χώρα στο ακίνητο της ΗΒΗ. Αναμένονται όμως εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Το ιστορικό κτίριο της ΗΒΗ στην Πειραιώς

Το ιστορικό κτίριο της ΗΒΗ στην Πειραιώς

3. Η ΧΡΩ.ΠΕΙ.

Στο χώρο του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩ.ΠΕΙ., έκτασης 18 στρεμμάτων, στην Πειραιώς, θα δημιουργηθεί Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο μάλιστα θα δρομολογηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το Κέντρο Καινοτομίας θα αποτελέσει το χώρο όπου θα μπορέσουν να στεγαστούν και να συνεργαστούν τμήματα R&D εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, startups και startup incubators / accelerators, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Πριν από λίγο καιρό μάλιστα προκηρύχθηκε και ο μεγάλος διαγωνισμός ΣΔΙΤ με περιθώριο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 15.3.2020 και στη συνέχεια ανταγωνιστικό διάλογο

Ο ανάδοχος θα αναλάβει το πρότζεκτ για 30 χρόνια: τα 3 πρώτα χρόνια για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων και τα επόμενα 27 χρόνια για τη λειτουργία του χώρου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 58,5 εκ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ από τον περασμένο Απρίλιο.

Το εγκαταλελειμένο ακίνητο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. στην Πειραιώς - Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Το εγκαταλελειμένο ακίνητο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. στην Πειραιώς – Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

4. Το πρώτο εργοστάσιο της VIOHALCO

Στον Ελαιώνα, στην έκταση που βρισκόταν το πρώτο εργοστάσιο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, πολύ κοντά στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, θα δημιουργηθεί το πρώτο city resort στην Αθήνα.

Η έκταση είναι αρκετά μεγάλη (72 στρέμματα) και αυτό δίνει τη δυνατότητα για πολλαπλές χρήσεις. Σύμφωνα με τα πλάνα, θα δημιουργηθούν δύο ξενοδοχεία, ένα μεγάλο πάρκο 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, μουσείο, κέντρο καινοτομίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής καθώς και κέντρο αποκατάστασης.

Η επένδυση, ύψους 117 εκ. ευρώ, έχει ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή και έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Την επένδυση, που θα δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας, έχει αναλάβει η θυγατρική real estate της VIOHALCO, Noval.

5. Το εργοστάσιο της ΒΙΣ

Το νέο εμπορικό πάρκο κατασκευάζεται ήδη από την Ten Brinke Greece στο οικόπεδο που στέγαζε την ΒΙΣ (Βιομηχανία Συσκευασιών Α.Ε.) έως το 1997, στη συμβολή της οδού Πειραιώς με τη Λεωφόρο Κηφισού, στο Νέο Φάληρο, ακριβώς απέναντι από το εμπορικό συγκρότημα που στεγάζει το Leroy Merlin, τον Κωτσόβολο και το Jumbo.

Το εμπορικό πάρκο θα καλύπτει συνολική επιφάνεια 14.800 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), εκτός του υπογείου που θα είναι επιφάνειας περίπου 10.143 τ.μ. και δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης.

Συνολικά, στο εμπορικό πάρκο θα γίνουν 11 καταστήματα και ένα μεγάλο super market. Κατά πάσα πιθανότητα, το supermarket θα είναι της αλυσίδας ΑΒ καθώς στο παρελθόν έχει ήδη αναπτύξει και άλλα καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας.

Λίγο μετά την κατεδάφιση στο ακίνητο της ΒΙΣ

Λίγο μετά την κατεδάφιση στο ακίνητο της ΒΙΣ στην Πειραιώς και Κηφισού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *