Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Κυ. Ιαν 19th, 2025

Πειραιάς: Το ΒΕΠ αρωγός σε πρωτοβουλίες για την πράσινη μετάβαση & ανάκαμψη

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας, συμμετείχε στην διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία του κλίματος» που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο την Τρίτη 6 Απριλίου 2021.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκπρόσωποι του έργου GreenTecLab και ελληνικών και γερμανικών φορέων και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, που ασχολούνται με την νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία, μίλησαν για τη σπουδαιότητα της υποστήριξης νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος Β.Ε.Π. αφού ευχαρίστησε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την πρόσκληση στην παρουσίαση του έργου στην τοποθέτησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Η κλιματική αλλαγή, που επήλθε και η υπερθέρμανση του πλανήτη που αυτή προκάλεσε αποτελούν σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιπτώσεις της αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία, τα φυσικά οικοσυστήματα και τελικά τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ταυτόχρονα, ωστόσο, δημιουργεί ευκαιρίες σε μια σειρά από οικονομικούς κλάδους. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η αξιοποίηση των ευκαιριών αυτών είναι δυνατόν να συμβάλλουν στο μετριασμό των επιπτώσεων και στην υιοθέτηση ενός νέου και βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου.

»Οι start up δείχνουν τον δρόμο ζητώντας ουσιαστικές και επείγουσες λύσεις στην τριπλή κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της μόλυνσης. Οι νεοφυείς καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα δυναμικό και πολλά υποσχόμενο τμήμα της ελληνικής οικονομίας, με υψηλό θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς και στη μετάβασή της σε νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στον πράσινο οικονομικό μετασχηματισμό.

»Η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, η υιοθέτηση βιώσιμων και πράσινων πρακτικών, η καλλιέργειά τους και η συνεχής εξέλιξή τους είναι τα κλειδιά για την ανάκαμψη της οικονομίας και της μετάβαση της στην πράσινη ανάκαμψη. Η καινοτομία και οι γνώσεις που φέρνουν οι start up πρέπει να αξιοποιηθούν. Είναι κρίσιμο να αγκαλιάσουμε τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες και να γίνουμε όλοι μέρους αυτού του συστήματος, που λέγεται διαχείριση της πληροφορίας, με έμφαση στο περιβάλλον. Κάθε καινοτόμος ιδέα, κάθε νέα βιώσιμη λύση είναι απαραίτητη για τη χώρα μας σήμερα. Και στον τομέα του περιβάλλοντος ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο κ. Παπαμανώλης – Ντόζας.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά «Είναι θετικό ότι στη χώρα μας, δημιουργήθηκε το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (elevategreece), το επίσημο δηλαδή μητρώο καταγραφής των νεοφυών επιχειρήσεων το οποίο αποτελεί και πόλο έλξης για επενδυτές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε και το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των startups μέσω του Elevate Greece».

«Με το τέλος της πανδημίας, έρχεται η σειρά της ανάκαμψης με επίκεντρο την πράσινη καινοτομία η οποία αποτελεί τον πυρήνα της πράσινης μετάβασης. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συμβάλει σε πιο φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους και δίνει το παράδειγμα θεσπίζοντας ένα ευνοϊκό πλαίσιο που θα διασφαλίσει μια οικονομικά αποδοτική καθώς και κοινωνικά ισορροπημένη και δίκαιη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα ( ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα- κυκλική οικονομία – εκπομπές CO2 από τις μεταφορές κ.α.)», επεσήμανε.

«Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά προσπαθούμε να συμβάλλουμε και εμείς σε αυτή την μετάβαση της Μμε επιχείρησης στην πράσινη μετάβαση με ενημερώσεις σχετικά με την κυκλική οικονομία κ.α. και παράλληλα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της πρωτοποριακής ιδέας που μοιραστήκατε μαζί μας για την «ανάπτυξη μεθοδολογίας και εργαλείων εκτίμησης του ανθρακικού αποτυπώματος από τη λειτουργία του Επιμελητηρίου», με πιθανό επόμενο στόχο την αντιστάθμιση του αποτυπώματος αυτού, καθιστώντας το ΒΕΠ ως το πρώτο και μόνο ανθρακικά ουδέτερο Επιμελητήριο της χώρας.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, όπως το έργο GreenTecLab, συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με την κλιματική αλλαγή όσο και στην ενίσχυση των start up για την προστασία του κλίματος και εμείς στο Β.Ε.Π. θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε παρόμοια πρωτοβουλία για την πράσινη μετάβαση και ανάκαμψη», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαμανώλης-Ντόζας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *