Ενα από τα σημαντικότερα προγράμματα αστικής ανάπλασης στο Δήμο Πειραιά, με έργα και επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, είναι αυτή της περιοχής του Αγίου Διονυσίου.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών για την πόλη του Πειραιά που έχει ως σκοπό την “αναγέννηση” μιας μέχρι πρότινος υποβαθμισμένης περιοχής. Το έργο αφορά έκταση 470.000 τ.μ. και στηρίζεται στις συνδυαστικές ενέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στην περιοχή τρέχει και μία από τις πιο σημαντικές αναπτύξεις real estate των τελευταίων ετών, η οποία αφορά τα ακίνητα της Παπαστράτος που εκτείνονται σε τρία οικοδομικά τετράγωνα.
Ο σχεδιασμός της Dimand που έχει αναλάβει το έργο, είναι να αναπτύξει εκεί κτήρια γραφείων, συνεδριακό κέντρο, μουσείο, πολυχώρο εκδηλώσεων, ξενοδοχείο και επιπλωμένες κατοικίες.
Βάση χρονοδιαγράμματος και σε απόλυτη συνεργασία με τον Δήμο, προχωρά η αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών.
Το project υλοποιείται από την κοινοπραξία Dimand-EBRD και την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, που ανέλαβαν να μετατρέψουν τον Πύργο σε συγχρονο κτίριο γραφειακών και εμπορικών χώρων.
Το κτίριο έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους.
Το έργο της αναβάθμισης του Πύργου Πειραιά είναι ύψους της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ κι έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022. Περιλαμβάνει τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με προστατευτικό κέλυφος, ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξή του σε τοπόσημο της πόλης.
Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις και το σχέδιο αξιοποίησης του προβλέπει την δημιουργία καταστημάτων, γραφείων, χώρων εστίασης καθώς και έναν Πολυχώρο Πολιτιστικών λειτουργιών για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουριστικού και ναυτιλιακού προϊόντος, που χαρακτηρίζει την πόλη και το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά.
Nα σημειωθεί ότι ο ανάδοχος θα έχει για 99 χρόνια την διαχείριση και εκμετάλλευση του Πύργου ενώ το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον δήμο είναι 1,01 εκατ ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει δρομολογήσει η Δημοτική Αρχή, είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Μικρολίμανο.
Η μελέτη για την αναβάθμιση της περιοχής, προβλέπει κατεδάφιση των υπαρχουσών παράνομων κατασκευών στη γραμμή της παραλίας, μετακίνηση των τραπεζοκαθισμάτων σε άλλο σημείο του κοινόχρηστου χώρου, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας 3,5 μέτρων όπου θα απαγορεύεται η στάθμευση, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, ανακατασκευές των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων, ασφαλτικά έργα, αναβάθμιση του αποχετευτικού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθορισμός νέων χώρων στάθμευσης για δημότες και επισκέπτες και νέα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 6 εκατ ευρώ.
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό “Αγία Μαρίνα-Πειραιά.
Οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και περιλαμβάνει σήραγγα μήκους 7,6 χλμ. και 6 νέους σύγχρονους σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο).
Ήδη το περασμένο καλοκαίρι παραδόθηκαν προς χρήση στο επιβατικό κοινό οι 3 πρώτοι σταθμοί Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια.
Το σύνολο της Επέκτασης της Γραμμής 3 αναμένεται να δοθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του καλοκαιριού του 2022.
Έτσι στον σταθμό Πειραιά προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές Μετρό (Γραμμή 1 και Γραμμή 3), το λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο και το Τραμ, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.
Tα 4 μεγάλα έργα του Πειραιά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Επί τάπητος τέθηκε η υλοποίηση 4 μεγάλων έργων στον Πειραιά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στη πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Στις συνομιλίες του Δημάρχου με τους Υπουργούς επιβεβαιώθηκε η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, στα παλιά κτήρια του ΣΙΛΟ στο λιμάνι, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, όχι μόνο για τον Πειραιά και τη χώρα, αλλά και διεθνώς.
Ο κ. Μώραλης ενημερώθηκε και επίσημα για το ζήτημα των Δικαστηρίων του Πειραιά και την πρόσφατη απόφαση του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., με την οποία εγκρίθηκε το ποσό των 81 εκατ. ευρώ για το έργο αυτό και πλέον αναμένεται ο δημόσιος διαγωνισμός για την επιλογή του χώρου όπου θα ανεγερθεί το Δικαστικό Μέγαρο.
Επίσης, συζητήθηκε το μείζον θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι, ένα έργο πνοής για την πόλη, αλλά και για το μεγάλο και στρατηγικά σημαντικό λιμάνι της χώρας, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, ώστε να προχωρήσει.
Τέλος συζητήθηκε και η προοπτική να αντληθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την υλοποίηση της ανάπλασης στην Ακτή Θεμιστοκλέους.
CAPITAL.GR