Breaking
Κυ. Νοέ 24th, 2024

Δήμος Πειραιά: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση 102 ετών από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε χθες στο Μνημείο Γενοκτονίας,  «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας, από τον Δήμο Πειραιά και την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας φωταγωγήθηκε συμβολικά σε κόκκινο χρώμα, στην μνήμη των 353.000 Ελλήνων της Γενοκτονίας.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ακολούθησαν ομιλίες και συνεχίστηκε με μουσικό αφιέρωμα  με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης σοπράνο κυρίας Σόνιας Θεοδωρίδου, η οποία συγκλόνισε με την ερμηνεία της και  τον λυράρη  κ. Ηλία Υφαντίδη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  ακούστηκε η ωδή προς τον Άγνωστο Στρατιώτη  «Αητέντς Επαραπέτανεν».

Υπενθυμίζεται,  ότι το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη, ανεγέρθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρας το 2017, με δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, πρώτου σε σταυρούς εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα εξαγγελθέντα μέτρα του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων αρχών για τον περιορισμό  της διασποράς του  Covid-19. Επίσης, η Δημοτική Αστυνομία φρόντισε να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής, ημέρα βαθύτατου σεβασμού στους μάρτυρες του Ποντιακού Ελληνισμού. Στις ψυχές τις μακάριες που πυργώνουν το πάνθεον των μαρτύρων και των ηρώων του γένους μας. Εδώ στην ναύλοχο πόλη του Πειραιά, μπροστά στο Μνημείο της Ποντιακής Ελληνικής Γενοκτονίας στεκόμαστε γεμάτοι δέος και σεβασμό στους αθάνατους εκείνους ήρωες, οι οποίοι πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας.

Συγχαίρω τις Ποντιακές Αδελφότητες, συγχαίρω την Ποντιακή Ελληνική Νεολαία. Ευχαριστώ θερμώς όλους  σας γι΄ αυτήν την βαθιά ποιότητα αγάπης  και τιμής στους μάρτυρες και ήρωες της πίστεως και της πατρίδος μας. Είθε ο αγώνας τους και το ηρωικό τους φρόνιμα να  εμπνέει και τη δική μας εθνική συνείδηση σ΄ αυτήν την πολύ δύσκολη εποχή  την οποία ζούμε.

Εύχομαι σε όλους δύναμη, να αντλούμε δύναμη από τον Ποντιακό αδάμαστο Ελληνισμό και η Παναγία Σουμελά να εμπνέει και να φωτίζει τη σκέψη μας». 

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  κ. Κώστας Κατσαφάδος, σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Βρισκόμαστε στην πλατεία Αλεξάνδρας, όπου έχει στηθεί ένα μνημείο για να θυμίζει σε όλους μας τη Γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας, η οποία έγινε από το οθωμανικό καθεστώς. Μια Γενοκτονία η οποία ξεκίνησε πριν από 102 χρόνια, όπου το οθωμανικό καθεστώς συστηματικά προσπάθησε να εξοντώσει τους Χριστιανικούς και Ποντιακούς πληθυσμούς, οι οποίοι βρισκόντουσαν στη Μικρά Ασία και στις γύρω περιοχές. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε, είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς οι οποίοι έφυγαν μ΄ αυτόν τον βίαιο τρόπο. Είμαστε εδώ για να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία και είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε ως το ύστατο, το ελάχιστο το οποίο  μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε όλους  αυτούς που έφυγαν, να προσπαθήσουμε να διατρανώσουμε και να  έρθει επιτέλους μια δικαίωση από όλο και περισσότερες χώρες για να μπορέσει να αναγνωριστεί η Γενοκτονία, η οποία έγινε στον Ποντιακό Ελληνισμό και από  όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, αλλά και από την Αμερική.

Χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς πάθη. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την ιστορία μας».       

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, σε δήλωσή της επεσήμανε:

«Είμαστε στην πλατεία Αλεξάνδρας, στο μνημείο το οποίο είναι δωρεά του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Τιμούμε τους Έλληνες Πόντιους, οι οποίοι σφαγιάστηκαν. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι μια ημέρα μνήμης, τιμής, που δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά  και σε όλη την ανθρωπότητα. Κάθε χρόνο είμαστε εδώ, κάθε χρόνο θα είμαστε εδώ και αυτό το μνημείο είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι θυσιάστηκαν και εμείς οφείλουμε να τους τιμάμε».  

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε :

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για ακόμα μια χρονιά,  προκειμένου να τιμήσουμε τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν σε μια από τις πιο εγκληματικές πράξεις κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία, τη Γενοκτονία των Ποντίων. Έναν αιώνα μετά, σύσσωμη η Ποντιακή κοινότητα παραμένει ψυχικά λαβωμένη, αλλά και ξεριζωμένη από τη μακραίωνη ιστορία της.

Η 19η Μαΐου, έχει καθιερωθεί από την ελληνική πολιτεία ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Για να βρουν όμως δικαίωση όλοι εκείνοι που δολοφονήθηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρίδες τους, απαιτείται η Γενοκτονία να αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Εκδηλώσεις σαν  αυτή,  είναι βέβαιο ότι προσφέρουν και    σ΄ αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να παραμένει το θέμα πάντα στην επικαιρότητα.

Ως δημοτική αρχή, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι  και ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο, στην πλατεία Αλεξάνδρας, δίπλα στη θάλασσα, ανεγέρθηκε πριν από 4 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού, το Πυρρίχιο Πέταγμα. Ένα μνημείο με υπερτοπικό χαρακτήρα, το οποίο πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Ποντίους.

Θα ήθελα να  ευχαριστήσω  για μια ακόμη φορά δημόσια, τον δωρητή του Μνημείου κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, χάρη στον οποίο έγινε εφικτή η ανέγερση ενός τόσο επιβλητικού και σημαντικού μνημείου, στο οποίο  οι Πειραιώτες μπορούν να τιμούν με τον τρόπο  τους την ιστορία αυτής της πόλης και σύμφωνα με την ιστορία αυτής της πόλης τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Άλλωστε  ο Πειραιάς υπήρξε πάντα μια περιοχή υποδοχής προσφύγων.  Λόγω της θάλασσας και του μεγάλου λιμανιού του, αλλά και της ιδιοσυγκρασίας της πόλης, δέχθηκε πολλούς πρόσφυγες είτε από τον Πόντο είτε από τη Μικρά Ασία είτε από αλλού. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ, ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία, δούλεψαν σκληρά και προσέφεραν στην ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. 

Για μια ακόμα χρονιά η πανδημία δυστυχώς δεν μας επέτρεψε να τιμήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε, με την παρουσία δηλαδή των πολιτών που δίνουν νόημα σ΄αυτές τις εκδηλώσεις.

Θέλω να πιστεύω ότι φθάνοντας στο τέλος η περιπέτεια της πανδημίας, του χρόνου, την 19η Μαΐου μαζί με τους Πόντιους, τους Πειραιώτες και όχι μόνο θα τιμήσουμε ξανά τους Πόντιους αδελφούς μας όπως πρέπει.

Σας ευχαριστώ θερμά».   

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από την τελευταία μας συνάντηση εδώ, στη σκιά του εμβληματικού Μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας του Πειραιά. Ένα μνημείο, για το οποίο οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής νιώθουμε υπερήφανοι για τον εκπληκτικής σύλληψης συμβολισμό του, όσο και ευγνώμονες απέναντι στον  δωρητή του κ. Ευάγγελο Μαρινάκη. Ανάλογες ευχαριστίες αρμόζουν και στον Δήμαρχο του Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη για την πολιτική του πρωτοβουλία, αλλά και στον καλλιτέχνη, τεμέτερον Παναγιώτη Τανιμανίδη για τη σύγχρονη εικαστική του ματιά.

Η Ομοσπονδία μας, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της το 2004, έθεσε το ζήτημα της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας στη κορυφή των διεκδικητικών της αιτημάτων, αναγνωρίζοντας και προβάλλοντας το ύψιστης  σημασίας μήνυμα που στέλνει σε όλη την ανθρωπότητα. Την επόμενη Κυριακή 23 Μαΐου, στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η κα Σακελλαροπούλου θα αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας. Η σημειολογική παρουσία της κυρίας  Προέδρου έρχεται να προστεθεί στην ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το 2019 στην εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία μας, όπου δήλωσε ότι θα σταθεί αρωγός στον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση. Το πιο σημαντικό όμως είναι, να συνειδητοποιήσουν οι ιθύνοντες ότι ήρθε ο καιρός το πανελλήνιο και πανανθρώπινο αυτό αίτημα, της Διεθνούς Αναγνώρισης, να συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Υπουργείου Εξωτερικών. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ομοσπονδία μας συνεχίζει μεθοδικά τις προσπάθειές της. Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό των 353.000 γενοκτονημένων προγόνων μας, υπερασπιζόμαστε τη μνήμη τους και την απαίτησή τους για ιστορική και ηθική δικαίωση.  Ο αγώνας μας συνεχίζεται σταθερά και αταλάντευτα, αγωνιζόμαστε γι’ αυτούς που δεν μπόρεσαν να μιλήσουν και κουβέντα να διεκδικήσουν, γινόμαστε εμείς η φωνή τους και διεκδικούμε το δίκιο τους. Και θα συνεχίσουμε μέχρι την οριστική τους δικαίωση. Το οφείλουμε στη μνήμη σας προσφιλείς μας νεκροί. Δεν σας ξεχνάμε».

Εκ μέρους του δωρητή του μνημείου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, χαιρετισμό απηύθυνε η κα Φωτεινή Υψηλάντη, Διευθύνουσα Σύμβουλος ALTER EGO MEDIA, η οποία τόνισε:

«Σεβασμιώτατε,

Κύριε Υπουργέ,

Κύριοι Βουλευταί,

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη,

Κύριε Πρόεδρε της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος,

Κυρίες και κύριοι

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον τόπο αυτόν, του μνημείου, για να τιμήσουμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Οι θηριωδίες και οι βιαιότητες που βίωσε ο Ποντιακός Ελληνισμός, είναι από τις πιο μελανές στιγμές στην Ιστορία της Ανθρωπότητας.

Πριν από 102 χρόνια η άγρια Γενοκτονία, κόστισε τη ζωή σε 353.000 ψυχές. Οι Έλληνες του Πόντου, πάλεψαν για να διαφυλάξουν την ελληνική καταγωγή, τη γλώσσα και τη θρησκεία.

Η πρόσφατη επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, η οποία έγινε την ίδια χρονική περίοδο, με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ήταν ένα θετικό βήμα διεθνώς, για την απόδοση φόρου τιμής προς τους ανθρώπους όλων των εθνοτήτων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν και εξοντώθηκαν αποτρόπαια, την εποχή εκείνη.  

Τα ματωμένα χώματα του Πόντου και η ιστορική μνήμη, μας δίνουν πνευματική και ηθική δύναμη. Γιατί μέλλον χωρίς μνήμη δεν μπορεί να υπάρξει».

Στεφάνια κατέθεσαν :

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης  Μώραλης

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  κ. Κωνσταντίνος  Κατσαφάδος

Εκ μέρους του  δωρητή του Μνημείου κ. Ευάγγελου Μαρινάκη,  η  κα Φωτεινή Υψηλάντη, Διευθύνουσα Σύμβουλος ALTER EGO MEDIA

H Αντιπεριφερειάρχης  Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γραμματέας  της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας κα  Χριστίνα   Χαφουσίδου

Η τελετή  ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν :

οι  Βουλευτές κ. Γιάννης Μελάς, κα Νόνη Δούνια και κ. Νίκος Μανωλάκος,

η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας – Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης και Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη,
η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κα Κυριακή Μπουρδάκου, ο ειδικός Σύμβουλος  του Δημάρχου κ. Ηλίας Σαλπέας, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, Ταξίαρχος, Πρωτεσίλαος Κωστάζος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων κ. Χρήστος Δημόπουλος.

Video με δηλώσεις: https://bit.ly/3osVH17 

Αποκλειστικές φώτο του e-peiraias

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *