Breaking
Δε. Νοέ 25th, 2024

Πειραιάς: Στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας η εικόνα της Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντον”

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στον Πειραιά αφίχθη μεγαλοπρεπώς η εικόνα της Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντον” το πρωί της Τετάρτης 24 Μαρτίου, ενόψει της μεγάλης γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η εικόνα εκτίθεται σε προσκύνημα από το πρωί της Τετάρτης, έως και το απόγευμα της Πέμπτης 25 Μαρτίου, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού.

Λίγα λόγια για την εικόνα

Η ιστορία της εικόνας Παναγίας «Ρόδον Αμάραντον» ξεκινά περίπου το έτος 1890 μ.Χ. σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιών κατοίκων της περιοχής του Πειραιά. Συγκεκριμένα, κάποιος ψαράς ανέσυρε μία παλαιά εικόνα από τα βράχια της Πειραϊκής, η οποία εικόνιζε την Παναγία να κρατά τον Χριστό, κρατώντας στο χέρι ένα «Ρόδον».

Το γεγονός αυτό γνωστοποιήθηκε αμέσως στην περιοχή. Μια θεοσεβούμενη οικογένεια, ονομαζόμενη Κατσαρού, είχε την επιθυμία να προσφέρει «οίκον» για τη στέγαση της εικόνας της Παναγίας και με ιδία πρωτοβουλία έκτισε ιδιωτικό παρεκκλήσιο, στο οποίο έδωσε το όνομα Παναγία «Ρόδον Αμάραντον». Εκεί στεγάσθηκε η παλαιά αυτή εικόνα και λατρεύτηκε από τους κατοίκους της περιοχής. (Πληροφορίες monastiriaka.gr)

Το 1895 ο Πειραιάς, όπως και όλη η Ελλάδα, κινείται με ρυθμούς πυρετώδεις καθώς την επόμενη χρονιά η χώρα θα αναλάμβανε τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (του 1896). Όμως, το καλοκαίρι του 1895 έμελλε να διαφέρει από τα προγενέστερα καλοκαίρια. Μεγάλη επιδημική ασθένεια έπεσε στην πόλη, η τρομερή ευλογιά! Ολόκληρος ο Πειραιάς βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο. Οικογένειες άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη και να φιλοξενούνται από συγγενείς, καθώς όποιος κολλούσε τη φοβερή αυτή νόσο είχε λίγες ελπίδες λυτρωμού!

Οι βλογιόπληκτοι ή βλογιασμένοι, όπως τους αποκαλούσαν τότε, αν γλύτωναν από το κάρο του Δήμου που μετέφερε καθημερινώς τους νεκρούς στο κοιμητήριο του Αγίου Διονυσίου (εκεί βρισκόταν το πρώτο κοιμητήριο του Πειραιά), δεν θα γλίτωναν από το εξίσου τρομερό και άθλιο νοσοκομείο, το Ευλογιοκομείο του Κανθάρου. Επρόκειτο για ένα απαίσιο στην όψη κτίσμα, πραγματική αποθήκη, εντός του οποίου μετέφεραν τους βλογιασμένους όχι για να θεραπευτούν αλλά για να απομονωθούν από τους υγιείς και να μην τους μεταδώσουν την ασθένεια.

Εκεί μετέφεραν, επίσης, και τους προσβεβλημένους από πανώλη (πανωλόβλητοι) και άλλους από μολυσματικές ασθένειες. Ουσιαστικά παραπετούσαν τους ασθενείς ανεξάρτητα από το αν ήταν νέοι ή γέροι, άνδρες ή γυναίκες. Όσοι είχαν την ατυχία να εισέλθουν στον «Κάνθαρο» παρέμεναν εκεί, απλώς αναμένοντας την έλευση του μοιραίου!

Οι θάνατοι διαδοχικοί και ασταμάτητοι! Οι πιστοί γνώριζαν πως η δική τους δράση έρχεται μέσω της προσευχής και της πίστης. Εισέρχονταν στον Ναό της Θεοτόκου «Ρόδον, το Αμάραντον», λίγοι στην αρχή, όπου προσεύχονταν μπροστά στο εικόνισμα. Σα να είδαν τις επόμενες μέρες ότι από τη γειτονιά τους κανείς δεν μολύνθηκε!

Λίγες μέρες αρκούσαν για να διαδοθεί το νέο. Λαός και κλήρος απηύθηναν δημόσιο κάλεσμα για λιτάνευση της εικόνας. Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1895. Δεν μπορούσαν να καθυστερήσουν, έπρεπε να σπεύσουν γρήγορα. Κάλεσαν τους πιστούς, εντός τριών ημερών, δηλαδή στις 26 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, να προσέλθουν στον παλαιό Ναό της Θεοτόκου, «Ρόδον το Αμάραντον».

Και πραγματικά ο πιστός Πειραϊκός λαός, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από τον μικρό ναό. Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε Λιτανεία. Μπροστά η εικόνα «Ρόδον τον Αμάραντον» και πίσω ο ιερός κλήρος και οι πιστοί. Ο κόσμος ανέπεμπε θερμές δεήσεις προς τον Θεό προς κατάπαυση της επάρατης νόσου. Οι μέρες περνούσαν, οι θάνατοι λιγόστευαν ! Πρόκειται αναμφισβήτητα περί ενός θαύματος! (Πληροφορίες από το βιβλίο του ιστορικού Στέφανου Μίλεση «ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ»).

Το Ρόδον το Αμάραντον ή αλλιώς το Ρόδον της Ιεριχούς, ή το Ρόδον της Παναγίας, ή το Αθάνατο Ρόδον της Νεκρανάστασης είναι ένα φυτό που συμβολίζει την αιωνιότητα και το άφθαρτο, αθάνατο της ψυχής! Ο απόστολος Παύλος λέγει «Χριστού ευωδία εσμέν τω Θεώ εν τοις σωζομένοις» (Β’ Κορ. 2,15), δηλαδή ο Χριστός είναι «Το Ρόδον Το Αμάραντον» και όσοι πλησιάζουν τον Χριστό αισθάνονται μία ουράνια ευωδία.
H Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Αμάραντου Ρόδου, εορτάζει κάθε χρόνο στις 3 Απριλίου.

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *