Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στη χώρα μας το φαινόμενο της άμπωτης. Πολλοί μην πιστεύοντας στα μάτια τους έσπευσαν τα απαθανατίσουν το μοναδικό φυσικό φαινόμενο με βίντεο και φωτογραφίες.
Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε Εύβοια,Σίφνο, Σκιάθο, Ανδρο, Αττική, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Καβούρι, Κεφαλονιά, Θερμαϊκό κι αλλού.
Ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς εξήγησε γιατί υποχώρησε η θάλασσα ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό.
«Είναι φυσιολογικό φαινόμενο και σχετίζεται με την εαρινή ισημερία που θα έχουμε σε λίγες ημέρες. Αυτό ποικίλλει σε ένταση ανά χρονιά. Ένας από τους παράγοντες είναι αν θα καταφέρουν να ευθυγραμμιστούν ο ήλιος, η γη και η σελήνη. Η έλξη που ασκούν αυτά τα ουράνια σώματα στον όγκο του θαλασσινού νερού είναι μεγαλύτερη και υπάρχουν μετατοπίσεις του νερού. Άλλοι παράγοντες είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες. Στην ανατολική μεσόγειο υπάρχουν τα φαινόμενα των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Ο ίδιος ο άνεμος πιέζει το νερό περισσότερο. Αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να εμφανιστεί. Θα κρατήσει μερικές ημέρες και μετά θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό», ανέφερε.
Την ίδια άποψη για το φαινόμενο συμμερίζεται και ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης,ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:
“Το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Στην Αττική, στο διάστημα 20/2/21 έως σήμερα η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021 hPa. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m.Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης), που φέρνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.Η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας, επιπλέον εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 – 3/3 οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο.Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού”.
Δείτε παρακάτω μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες απόδιάφορα σημεία της Ελλάδας: