Breaking
Δε. Νοέ 25th, 2024

Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για το γηροκομείο – «κολαστήριο»

Στον εισαγγελέα μεταφέρονται σήμερα οι καταγγελίες για τις πρακτικές του γηροκομείου στα Χανιά, οι οποίες σύμφωνα με τις μαρτυρίες οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων ηλικιωμένων.

Τρεις νοσηλευτές είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν σήμερα, με τον έναν να έχει οδηγηθεί ήδη στο κρατητήριο, καθώς εις βάρος του κατατέθηκε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από άλλη εργαζόμενη στο γηροκομείο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι καταγγελίες για την εν λόγω δομή διαδέχτηκαν η μία την άλλη, με την υπόθεση να έχει απασχολήσει και το υπουργείο Εργασίας το οποίο κατέθεσε ερώτημα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Μάλιστα, πέρα από τις ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει καταγγελθεί ότι ζούσαν οι τρόφιμοι, οι έρευνες εστιάζουν και σε ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα από τροφίμους.

Πάντως, η ιδιοκτήτρια επιμένει πως όσα ακούγονται είναι «ανυπόστατα», ενώ οι δικηγόροι της ζήτησαν πλήρη μυστικότητα από την εισαγγελία όσον αφορά στις έρευνες.

Πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους;

Σε αποκαλύψεις για την υπόθεση προχώρησε σήμερα ακόμη ένας πρώην εργαζόμενος στη δομή.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαυρακάκη, υπάλληλο από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, σε μία εβδομάδα πέθαναν 14 άτομα και τότε ήταν που αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πάει καλά.

«Οι περισσότεροι άρχισαν να χάνουν κιλά, μπήκαν 100 κιλά και βρέθηκαν να ζυγίζουν 40. Κάποιοι έβλεπαν ότι έχαναν κιλά οι δικοί τους και τους έφερναν απ’ έξω φαγητά… Έκαναν και οι ίδιοι παράπονα, όσοι μπορούσαν, και ζητούσαν δεύτερη μερίδα φαγητού» δήλωσε ο ίδιος στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα, σοκάρει η δήλωσή του πως είχε πέσει στην αντίληψή του πως τρόφιμοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε εργαζόμενους στο γηροκομείο.

«Δεν είχα δει ποτέ μου δικηγόρο, ούτε συγγενείς να έρχονται να κάνουν παράπονα για περιουσίες, αλλά είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου» ανέφερε ο πρώην εργαζόμενος, συμπληρώνοντας ότι έτυχε να ακούσει συναδέλφους να λένε πως έχουν πάρει κάποια περιουσία.

«Είδα φριχτά πράγματα που με στοιχειώνουν, απειλούν τη ζωή μου»

Ο ίδιος καταγγέλλει στο MEGA πως οι τρόφιμοι υποσιτίζονταν, λάμβαναν χάπια για να είναι σε καταστολή, ενώ δεν έλειπαν οι περιπτώσεις που τους έδεναν χειροπόδαρα στα κρεβάτια τους. «Πεινούσαν, τους έδιναν λειψές μερίδες, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμούν, ήταν σαν φυτά, τους δένανε στα κρεβάτια».

Οι άνθρωποι που εισέπρατταν την κακοποιητική συμπεριφορά ήταν συνήθως αυτοί που αντιμετώπιζαν προβλήματα άνοιας και δεν μπορούσαν να μιλήσουν για να πουν τι τους συμβαίνει. «Κάποιον ο οποίος τα έχει ‘400’ δεν μπορείς να τον πειράξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρακάκη, «οι εντολές έρχονταν από τη διοίκηση, οι νοσηλευτές ήταν πιόνια της διοίκησης».

Σχετικά με τις καταγγελίες άλλης εργαζόμενης ότι το γηροκομείο προσπαθούσε «να ξεμπερδεύει με τους τροφίμους» για να δεχτεί νέους, ο κ. Μαυρακάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. «Υπάρχουν λίγα ιδρύματα και πολλές λίστες αναμονής οπότε υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο».

Ο ίδιος έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών. «Εγώ 5 μήνες είχα δει πολλά φριχτά περιστατικά και με έχουν στοιχειώσει. Έτυχε να τα δω. Είχα πάει να φύγω, μετά έτυχε να ξαναγυρίσω στο δωμάτιο και είδα ξαφνικά νοσηλευτή να χτυπάει γέροντα. Εκείνη την τομή είχαμε αντιπαράθεση».

Ο πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου έχει ήδη καταθέσει στην αστυνομία, ενώ έχει δεχτεί και απειλές για τη ζωή του.

«Πριν κάνω καταγγελίες με πήρε κάποιος με απόκρυψη και μου είπε να μην καταθέσω διότι θα με σκοτώσει και το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν σαν προειδοποιητικό και τελευταίο, με σκοπό να με αποτρέψει να καταθέσω».

Η «ταρίφα» για το κολαστήριο ήταν «το λιγότερο 800 ευρώ, μπορεί να πάει και 1.100 τον μήνα, σημειώνει ο πρώην νοσηλευτής, κάνοντας έκκληση σε όσους γνωρίζουν να βγουν μπροστά και να μιλήσουν.

«Ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή»

Στο ίδιο πνεύμα, πρώην εργαζόμενη στον οίκο ευγηρίας κάλεσε όσους γνωρίζουν κάτι, να μιλήσουν: «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει» δήλωσε μιλώντας στο MEGA.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».

«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή» υπογραμμίζει.

Η γυναίκα εργαζόταν στο γηροκομείο ως βοηθός νοσηλευτή και αναφέρει ότι γενικά «επικρατούσε σιωπή» και πολλά άτομα που πήγαιναν για δοκιμαστικό ώστε να εργαστούν στη δομή, έφευγαν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση των τροφίμων. «Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς».

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *