Στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στοχεύει το σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο νόμου αλλάζει θεαματικά τον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης των λαϊκών αγορών γεγονός που έχει εγείρει πολλές αντιδράσεις.
Το σίγουρο είναι ότι εφόσον τα προτεινόμενα μέτρα περάσουν τότε οι νοικοκυρές θα προσέρχονται στις λαϊκές αγορές με το κινητό στα χέρια. Και αυτό επειδή κάθε παραγωγός ή/και πωλητής που θα συμμετέχει στην λαϊκή αγορά θα είναι υποχρεωμένος να καταθέτει πριν την έναρξη των πωλήσεων τις τιμές των προϊόντων του στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, «e-Καταναλωτής». Μαζί με τις αρχικές τιμές θα αναρτάται και η ποσότητα διαθέσιμων προϊόντων.
Σήμερα στην διαδικτυακή σελίδα «e-Καταναλωτής» οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τις τιμές των προϊόντων στα supermarketκαι τις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια. Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, θα μπορούν να ενημερώνονται και για τις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στις λαϊκές. Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, πολλοί θα μπορούν να δημιουργούν και e-shopsκαι να παραδίδουν τα αγαθά τους είτε με την διαδικασία του «clickaway» ή να αναλάβουν να τα παραδώσουν οι ίδιοι στα σπίτια των ενδιαφερομένων καταναλωτών.
Η πιο σημαντική αλλαγή είναι αυτή που εισάγει τη σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)στη διαχείριση των λαϊκών αγορών. Σήμερα η διαχείριση και ο έλεγχος των λαϊκών αγορών γίνεται από τους Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών που έχουν συστήσει οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας. Η αλλαγή διαχείρισης αυτή μέσω ενός φορέα που συμμετέχουν ιδιώτες, μαζί με το «παράθυρο» που ανοίγει για την συμμετοχή και νομικών προσώπων στις λαϊκές αγορές, είναι οι πιο σημαντικές αιτίες πολέμου μεταξύ εκπροσώπων των λαϊκών αγορών και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ειδικότερα με βάση τις ρυθμίσεις που έρχονται, ξεκαθαρίζει οριστικά το σκηνικό σχετικά με τους παραγωγούς που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές και τους πωλητές προϊόντων. Οι ενδείξεις που θα φέρουν θα καταστούν διακριτές τις δυο παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές.
Επιπλέον με το νέο νόμο δίνεται το δικαίωμα έως το 5% των θέσεων μιας λαϊκής να αποδοθούν σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες). Για το λόγο αυτό οι συνδικαλιστές των λαϊκών αγορών κάνουν λόγο για πλήρη εμπορευματοποίηση των λαϊκών αγορών και ξεκινούν κινητοποιήσεις. Μάλιστα η πρώτη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για τις 7 Απριλίου εφόσον τα αιτήματα ορισμένων ομοσπονδιών αγροτών/πωλητών σε λαϊκές αγορές δεν ικανοποιηθούν από τις επαφές τους με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.