Νέα στοιχεία για τη στυγνή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς όπως έγινε γνωστό ο δημοσιογράφος, τον επόμενο μήνα επρόκειτο να δώσει κατάθεση για σοβαρή υπόθεση.
Ο εκλιπών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δώσει ανωμοτί κατάθεση για την περιβόητη υπόθεση της Ε.Υ.Π (Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών) για ένα σύστημα διαπλοκής εν αποστρατεία και εν ενεργεία αστυνομικών με τη λεγόμενη «τράπεζα της νύχτας», στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν ο επίσης δολοφονημένος, Δ.Μ.
Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε κάνει αποκαλύψεις στην ιστοσελίδα του για την εν λόγω υπόθεση και σύμφωνα με όσα είπε ο ρεπόρτερ, Θεοδόσης Πάνου στο T-live, ο δημοσιογράφος θα κατέθετε εκ νέου. Εικάζεται ότι οι άνθρωποι που εκτέλεσαν τον άτυχο δημοσιογράφο μπορεί να γνώριζαν ότι θα δώσει νέα κατάθεση και να ήθελαν να του κλείσουν το στόμα
Στο μικροσκόπιο τα ρεπορτάζ του Καραϊβάζ
Οι έρευνες των αξιωματικών του τμήματος ανθρωποκτονιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι αστυνομικές αρχές έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους σε παλιές δικογραφίες πρωταγωνιστών του οργανωμένου εγκλήματος, σε εγκληματικές οργανώσεις και σε κακοποιούς με βαρύ ποινικό παρελθόν.
Η Δίωξη Εγκλημάτων κατά Ζωής αναζητεί ίχνη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του δημοσιογράφου. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των αρχών, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, σωματικές βλάβες, εκρήξεις, οπλοφορία, οπλοχρησία και άλλα αδικήματα.
Τα πρόσωπα αυτά είναι αποφυλακισμένοι ποινικοί που ενδέχεται είτε να εμπλέκεται είτε να γνωρίζουν πληροφορίες, σύμφωνα με την αστυνομία.
Με τις υποθέσεις των προσώπων αυτών είχε ασχοληθεί και ο Γιώργος Καραϊβάζ ως αστυνομικός ρεπόρτερ.
Οι αρχές κάνουν παράλληλη έρευνα στα κείμενα που είχε γράψει ο δημοσιογράφος για παλιές υποθέσεις. Στρέφουν την προσοχή τους σε κάποιον εμπλεκόμενο κάποιας εκ των υποθέσεων που πιθανόν ενοχλήθηκε από την έρευνα του Καραϊβάζ.
Εξετάζεται, επίσης, το αν είχε με κάποιον επικοινωνίες δημοσιογραφικού ή απειλητικού χαρακτήρα.
Στο ίδιο πλαίσιο των ερευνών, οι αρχές έχουν εντάξει και τρεις ανεξιχνίαστες δολοφονίες που σχετίζονται με την αλληλοεξόντωση μελών της Greek Mafia, το 2018 και το 2019.
Τα όμοια συμβόλαια θανάτου
Η ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, εστιάζει επίσης στις διαδικτυακές εφαρμογές του κινητού του Γιώργου Καραϊβάζ οι οποίες θα εξετασθούν για τυχόν «ύποπτες» εισερχόμενες κλήσεις ή μηνύματα που δείχνουν εκβιασμό, στον εντοπισμό του σκούτερ όπου επέβαιναν οι δολοφόνοι μέσω καταλόγων εταιρειών εμπορίας και στο «φιλμ» των κινήσεων των δραστών πριν και μετά την επίθεση.
Το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται, επίσης, στον εντοπισμό εκείνων που φαίνεται να παρακολουθούσαν τις κινήσεις του από το στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού όπου εργαζόταν μέχρι το σπίτι του, καθώς μάλλον γνώριζαν ότι κατευθύνεται στο σπίτι του και όχι στα γραφεία συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ., επί της Μεσογείων, όπως συχνά έκανε.
Οι αστυνομικοί ρίχνουν βάρος και στις ομοιότητες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ με το «συμβόλαιο θανάτου» του 45χρονου ποινικού Μανώλη Καραγιάννη που έπεσε νεκρός στο Παλαιό Φαληρο τον Ιούνιο του 2018. Και σε εκείνη την περίπτωση οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ο οδηγός φορούσε κράνος και ο συνεπιβάτης – εκτελεστής καπέλο τζόκεϊ για να κρύβει τα χαρακτηριστικά του.
Επίσης, και τότε είχε επιχειρηθεί (χωρίς επιτυχία) να δοθεί χαριστική βολή, ενώ φαίνεται να υπήρχε και σημαντική ομάδα υποστήριξης. Παρόμοια επίθεση ήταν και αυτή, προ τεσσάρων μηνών, κατά του ποινικού Δημήτρη Καπέ ή Καπετανάκη (είχε δεχθεί χαριστική βολή) όπως και αυτή στα τέλη Δεκεμβρίου – στην Ηλιούπολη – με στόχο έναν 37χρονο ποινικό που επίσης πυροβολήθηκε στο κεφάλι.
Απομακρύνεται το σενάριο των ξένων εκτελεστών
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι το θύμα έγινε στόχος ελλήνων και αλβανών ποινικών ή άλλων προσώπων που, πάντως, διαμένουν στη χώρα μας, με το σενάριο για την ενεργοποίηση «ξένων εκτελεστών» που ήλθαν σε «εγκληματική αποστολή» να εμφανίζει όλο και μικρότερες πιθανότητες επαλήθευσης.
Κι αυτό, όπως λένε, λόγω των κινδύνων που θα εγκυμονούσαν για «εισαγόμενους εκτελεστές» οι διασυνοριακοί έλεγχοι και τα αυστηρά μέτρα στις πύλες εισόδου λόγω πανδημίας. Επιπλέον, επιχειρήματα που – κατά τις ίδιες πηγές – καταρρίπτουν το σενάριο των ξένων εκτελεστών είναι ότι στις γειτονικές βαλκανικές χώρες χρησιμοποιούνται σε πολύ περιορισμένο βαθμό οι μοτοσικλέτες αλλά και το ότι οι δράστες φαίνεται ότι γνώριζαν πώς να κινηθούν στην περιοχή του Αλίμου (τους δρόμους διαφυγής), καθώς πιθανότατα είχε προηγηθεί και πολυήμερη παρακολούθηση του στόχου τους.
Μάλιστα, τονίζουν ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ δεν αποτελούσε «επικίνδυνο στόχο» – αφού ήταν άοπλος και χωρίς αστυνομική φρούρηση – επομένως δεν χρειαζόταν να επιστρατευτούν έμπειροι εκτελεστές από το εξωτερικό. Αυτός είναι και ο λόγος που αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν το ενδεχόμενο στην επίθεση να συμμετείχε πρόσωπο με κεντρικό ρόλο στο οργανωμένο έγκλημα που είχε δυσαρεστηθεί από αναρτήσεις – δημοσιεύματα του αστυνομικού συντάκτη.
Παράλληλα, οι πυροβολισμοί στο κεφάλι δείχνουν – σύμφωνα με αναλυτές – εκδικητικό μένος.