Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Σα. Ιαν 18th, 2025

Επιχορήγηση 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις ζητούν τρεις Περιφερειάρχες

EUROKINISSI

Επιστολή στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλαν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, με τη οποία ζητούν έκτακτη επιχορήγηση 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης αύριο Δευτέρα, ημέρα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, καθώς κρίθηκε ότι στις τρεις αυτές πόλεις το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. 

Οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Νεκτάριος Φαρμάκης και Γιώργος Κασαπίδης, ζητούν από τον πρωθυπουργό να στηρίξει με αυτή την κίνηση τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Μάλιστα, οι περιφερειάρχες ζητούν αυτή η επιχορήγηση να δοθεί χωρίς κριτήρια.

Φαρμάκης (ΘΕΜΑ 104,6): «Αυτή η εξαίρεση στο παρα πέντε της μη επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, έχει εγείρει απορίες και διαμαρτυρίες»

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε: «Ο εμπορικός κόσμος της Αχαϊας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης έχουν υπομείνει πολλά. Αυτή η εξαίρεση στο παρα πέντε της μη επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε αυτές τις τρεις περιοχές, έχει εγείρει συγκεκριμένες απορίες και διαμαρτυρίες καθώς υπάρχουν άλλες περιοχές με σημαντικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Καλό θα είναι οι εξαιρέσεις αυτών των κανόνων να μπορούν να δικαιολογούνται επαρκώς και οι επιπτώσεις τους να αναπληρώνονται πλήρως. Γι’ αυτό το λόγο στείλαμε την επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας υπό τη βάση των ειδικών συνθηκών για τις τρεις αυτές περιοχές να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή υπουργική απόφαση για κατ΄εξαίρεση ενίσχυση των επιχειρήσεων εφάπαξ και χωρίς προϋποθέσεις. Υπάρχει το περιθώριο διαλόγου και εξεύρεσης μίας λύσης που θα αποσυμπιέσει την κατάσταση και θα επανορθώσει τον όποιο αιφνιδιασμό του εμπορικού κόσμου». 

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside.

Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη διαφοροποίηση».

Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης – τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές, συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας.

Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β’ 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19», προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν.

Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.

Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου».

Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Θα ανοίξουμε, δε θα πειθαρχήσουμε»

Επείγουσα επιστολή στον Πρωθυπουργό έστειλε και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην απόφαση να μην ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο στην Περιφερειακή Ενότητα, όπως και σε Αχαΐα και Κοζάνη. Μετά από εξάωρη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των εμπόρων δηλώνουν αιφνιδιασμό καθώς τις προηγούμενες ημέρες, η ανακοίνωση του ανοίγματος της αγοράς είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον πρωθυπουργό:

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε από την απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή του ανοίγματος της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος τα μέλη του, τους υπαλλήλους των καταστημάτων και τους καταναλωτές, είναι αυτός που έκλεισε την αγορά της πόλης μας στις 13 Μαρτίου 2020, πέντε μέρες πριν την κυβερνητική απόφαση για καθολικό κλείσιμο των επιχειρήσεων όλης της Ελλάδος.

Πιστεύοντας, από την αρχή της πανδημίας, ότι η χώρα μας βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε και να πειθαρχήσουμε στις κυβερνητικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και αν ήταν για μας και τα μέλη μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη το άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απριλίου 2021, είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι ανατρέπεται η παραπάνω απόφαση και οι αγορές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης θα παραμείνουν κλειστές. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σεβόμενος την εκατονταετή και πλέον ιστορία του, δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία.

Για το λόγο αυτό, σας ζητώ να ανακαλέσετε άμεσα την παραπάνω απόφαση, και να ανοίξετε την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση .

Το λιανεμπόριο δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων.

Με εκτίμηση Παντελής Φιλιππίδης Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *