Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Κυ. Ιαν 19th, 2025

Πάτρα: 15χρονη στη ΜΕΘ με επιπλοκές στην καρδιά λόγω κορωνοϊού

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας βρίσκεται 15χρονο κορίτσι, που είχε νοσήσει με κορωνοϊό και παρουσίασε επιπλοκές στην καρδιά.

Η 15χρονη από το Αγρίνιο νοσηλεύεται στην ΜΕΘ COVID και παρουσιάζει οξεία μυοκαρδίτιδα.

Η κατάστασή της είναι σταθερή και δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθεί.Οι γιατροί εκτιμούν ότι αν και αυτό το 24ωρο η υγεία της είναι σταθερή το κορίτσι θα διαφύγει τον κίνδυνο. Πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό μεταφλεγμονώδους συνδρόμου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ρίου.

Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τους προχθές το βράδυ. Η 15χρονη αρχικά ένιωσε πόνους στο στήθος και έτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγρινίου.

Εκεί, διαπιστώθηκε υψηλή τιμή στην τροπονίνη και οι ιατροί συμπέραναν ότι επρόκειτο για οξεία μυοκαρδίτιδα. Η τροπονίνη διπλασιάστηκε σε δεύτερη εξέταση που έκαναν στο κορίτσι μόλις μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η 15χρονη είχε νοσήσει με κορωνοϊό πριν από 2 μήνες.

Είναι το τέταρτο περιστατικό με το αυτοάνοσο MIS-C στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών. Τα περισσότερα περιστατικά MIS-C ξεκινούν να εμφανίζονται από 2 με 3 εβδομάδες μετά τη νόσηση με κορωνοϊό και φτάνουν όπως στην περίπτωση της 15χρονης, ακόμα και τους 2 μήνες μετά το θετικό τεστ κορωνοϊού.

Τα περισσότερα περιστατικά με MIS-C χτυπάνε στην καρδιά και βέβαια τα παιδιά στην πλειονότητά τους δεν είχαν εμφανίσει πριν κανέναν πρόβλημα με την καρδιά τους.

Τα καρδιακά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν κυμαίνονται από ενοχλήσεις μέχρι ανευρύσματα και στις κακές περιπτώσεις μέχρι και καρδιακή ανεπάρκεια.

Και τα τρία προηγούμενα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας είχαν καλή πρόγνωση. Ωστόσο πρόκειται για νόσημα που θέλει μεγάλη προσοχή και στενή παρακολούθηση μιας και μπορεί να πάρει γρήγορα κακή τροπή.

Η αύξηση αυτού του αυτοάνοσου νοσήματος στα παιδιά, σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τα περισσότερα περιστατικά εμφάνισης κορωνοϊού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πιθανόν να οφείλεται στη βρετανική μετάλλαξη. ( Πηγή: thebest.gr)

Τι λέει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Γαβριήλ Δημητρίου διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο το νεαρό κορίτσι δεν είναι διασωληνωμένο, ενώ πιθανολογείται πως το σύμπτωμα που παρουσίασε οφείλεται στο αυτοάνοσο MIS-C:

«Το παιδί δεν είναι διασωληνωμένο να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Εμείς αυτή την στιγμή έχουμε τρία παιδιά στην παιδιατρική 3 μηνών, 6 μηνών και 12 ετών, με θετικές psr στην παιδιατρική covid και έχουμε και την 15χρονη, η οποία δεν είναι θετική ωστόσο είχε περάσει κοροναϊό πριν 2 με 3 μήνες, με αποτέλεσμα να έχει αντισώματα. Ήρθε σε εμάς από το Αγρίνιο με υψηλή τροπονίνη, που σημαίνει πως έχει συμμετοχή του μυοκαρδίου, κατά τα άλλα δεν έχει σημεία του πολυσυστηματικού φλεγμονώδες συνδρόμου αυτό που λένε μετά τον κοροναϊό, ούτε κοιλιακό άλγος, ούτε πυρετό. Είναι σε παρακολούθηση με χόλντερ γιατί μπορεί η καρδιά με το τόσο υψηλή τροπονίνη να σου κάνει το οτιδήποτε».

Η 15χρονη αν κι αυτή την ώρα είναι σε καλή γενική κατάσταση ωστόσο παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς:

«Πιθανός να παρουσιάζει το αυτοάνοσο MIS-C που σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται μετά τον κοροναϊό. Εμείς είχαμε δυο τέτοια περιστατικά τα οποία όμως είχαν όλη την σημειολογία, η 15χρονη δεν έχει άλλα σημεία αυτού του συνδρόμου γιατί μπορεί να πέρασε κοροναϊό και αυτό που παρουσιάζει τώρα να οφείλετε σε κοξάκι. Σημασία έχει πως μετά την περιπέτειας της με τον ιό έχει αναπτύξει αντισώματα. Αρχικά το παιδί πήγε στο νοσοκομείο Αγρινίου με προκάρδιο άλγος, της έκαναν εξέταση τροπονίνης και είχε 4 χιλ την έστειλαν σ εμάς και στην ίδια εξέταση που κάναμε η τροπονίνη είχε διπλασιαστεί στις 8χιλ. Επειδή η τόσο υψηλή τιμή τροπονίνης μπορεί να σου κάνει διάφορα από αρρυθμίες μέχρι αιφνίδιο θάνατο την μεταφέραμε στην μονάδα για στενή παρακολούθηση. Αυτή την στιγμή είναι σε καλή γενική κατάσταση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *