Breaking
Πα. Νοέ 22nd, 2024

Pitsos: Η ιστορική βιομηχανία έσβησε οριστικά τις μηχανές της

By admin Μαρ 31, 2021 #ΠΙΤΣΟΣ
Ç åôáéñßá BSH áíáêïßíùóå ôï êëåßóéìï ôïõ åñãïóôáóßïõ ôçò PITSOS óôçí ÁèÞíá, ôï ôÝëïò ôïõ 2017. ÐáñáóêåõÞ 20 Ïêôùâñßïõ 2017 (EUROKINISSI/ÓôÝëéïò Ìéóßíáò)

Τίτλοι τέλους μπαίνουν σήμερα για μία ιστορική ελληνική βιομηχανία, την Pitsos, η οποία παύει οριστικά την παραγωγική της διαδικασία.

Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό ότι κλείνει το εργοστάσιο της Πίτσος στην Ελλάδα. Η γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate πήρε την απόφαση να βάλει «λουκέτο» και θα το μεταφέρει στην Τουρκία.

Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα με άμεσο αντίκτυπο την απώλεια των 346 θέσεων εργασίας, αφού πρόκειται για 273 χαμένες θέσεις στην Pitsos και άλλες 73 στο εργοστάσιο της Pipelife στη Θήβα.

Η ιστορία της βιομηχανίας

Για να αντιληφθούμε πόσο μακρά είναι η ιστορία της Pitsos αρκεί να αναλογιστούμε ότι δημιουργήθηκε το 1865.

Η ομώνυμη οικογένεια Πίτσος ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα με ένα μαγαζάκι κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού, επί της οδού Περικλέους.

Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της κατασκεύαζε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, από μικρές οικιακές συσκευές, φαράσια και μαχαιροπήρουνα, μέχρι συσκευές πετρελαίου, γκαζιέρες και θερμάστρες.

pitsos-arxi

Η έλευση του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα οδηγεί τον Πίτσο στο να προχωρήσει το 1959 σε παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, με αποτέλεσμα εκατομμύρια σπίτια να έχουν συσκευές με τη σφραγίδα και την ποιότητα της Pitsos.

pitsos-diafimiseis-54

Λίγο αργότερα τα προϊόντα θα πολλαπλασιαστούν με την επιχείρηση να πουλάει πλέον ακόμη και ασπρόμαυρες τηλεοράσεις.

Το 1977 ο Απόστολος Πίτσος, ο άνθρωπος που μετασχημάτισε την επιχείρηση αποφασίζει να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο της επιχείρησης στους Γερμανούς στη Siemens που εκείνον τον καιρό εξαπλωνόταν σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο.

Το όνομα «Πίτσος» μετονομάζεται τελικά, το 1996 σε BSP ΑΒΕ, από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens και Pitsos), ενώ το 2002 σε «BSH Οικιακές Συσκευές». 

Το έτος 2005 η εγχώρια μονάδα παραγωγής φθάνει να πουλάει 400.000 προϊόντα ετησίως, εκ των οποίων το 30% προορίζεται για εξαγωγή – κυρίως στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. 

Τα ετήσια έσοδα είναι της τάξης των 308 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Gaggenau και Neff εντάχθηκαν στην εταιρεία το 1998 και το 2002 αντίστοιχα.

bsp-1

Η οικονομική κρίση του 2010 πλήττει φανερά την εταιρεία και σταδιακά ξεκινά η οικονομική συρρίκνωση. Τα έξοδα μειώνονται αναγκαστικά ενώ εμφανίζονται και τα πρώτα προβλήματα στις μισθοδοσίες. Το 2017 θα γίνει η τέταρτη εθελούσια έξοδος των απασχολούμενων.

Οι μηχανές στα δύο εργοστάσια (Pitsos και Pipelife Hellas στην Θήβα) αναμένεται να σιγήσουν σήμερα και να γίνουν οι τελευταίες «εκκαθαρίσεις» στο πλαίσιο της απόφασης των δύο εταιρειών, της γερμανικής BSH και της Pipelife International μέλος του ομίλου Wienerberger, να διατηρήσουν αμιγώς εμπορική παρουσία στη χώρα μας μεταφέροντας την παραγωγή στα εργοστάσια που διατηρούν σε όμορες χώρες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την παρέμβαση Μητσοτάκη

Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό αναφέρουν πως πάρα τις συνεχείς οχλήσεις τους προς όλους τους φορείς κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του την αγωνία των εργαζομένων. “Αφήσαν στην τύχη τους τους εργαζομένους καθώς η μηδενική άσκηση πίεσης από τις Κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ (αφορούσε την Pitsos)” αναφέρουν.

Οι εργαζόμενοι ζητούν εμμέσως συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη για διευκρινήσεις επί του θέματος με στοιχεία και αποδείξεις.

Επίσης καλούν τον πρωθυπουργό “έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες”. “Ζητούμε να αναλάβετε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει την τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους της Pitsos” σημειώνουν.

“Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης σας για επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι στηρίζουμε κάθε επενδυτική πρόταση για παραμονή του εργοστασίου και διατήρηση των θέσεων εργασίας.”, καταλήγει η επιστολή τους.

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *