Αρχείο

Ιανουάριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Σα. Ιαν 18th, 2025

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ OPINION POLL ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Σημαντική πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Έρευνα σε συνεργασία με την OPINION POLL αναδεικνύει μία διάχυτη απαισιοδοξία για την πορεία της Οικονομίας στο επόμενο διάστημα και θεωρεί χρήσιμη την ύπαρξη τμήματος πρωτογενούς τομέα.

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας πραγματοποίησε έρευνα με σκοπό να καταγραφεί η επιχειρηματική κίνηση και η βιωσιμότητα των Αρκαδικών επιχειρήσεων.

Την έρευνα πραγματοποίησε, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, η εταιρεία Opinion Poll για λογαριασμό του Επιμελητηρίου σε δείγμα 500 επιχειρηματιών της Αρκαδίας.

Στόχος της έρευνας ήταν, μεταξύ άλλων, η αποτύπωση του κλίματος στην αγορά, ο βαθμός αισιοδοξίας των επιχειρήσεων τόσο για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και για την προσωπική επιχείρηση τους. Επιπλέον στο πλαίσιο της έρευνας επιχειρήθηκε η αποτίμηση της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού.  

Επιμέρους αντικείμενα διερεύνησης αποτέλεσαν θέματα που αφορούν: στην στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και στην αναγκαιότητα του τμήματος του Πρωτογενούς Τομέα το οποίο σημειώνεται ότι το Επιμελητήριο Αρκαδίας είναι από τα πρώτα Επιμελητήρια που έχει δημιουργήσει το εν λόγω τμήμα.

Από τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύονται ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα μιας δύσκολης κατάστασης και της διάχυτης απαισιοδοξίας που φαίνεται να κυριαρχεί.

–         Το 90% δηλώνει ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας υπέστη οικονομική ζημιά. Μόλις το 10% απαντά όχι και μάλλον όχι. Η καταλυτική απάντηση αναδεικνύει την οικονομική ζημία που έχουν ήδη υποστεί οι Επιχειρήσεις και ενώ η Οικονομική Κρίση τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

–         Μόλις το 26% θεωρεί ότι τα Οικονομικά μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση από την περίοδο της πανδημίας μέχρι και σήμερα βοήθησαν στην στήριξη των Επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το 40% δηλώνει λίγο και το 33% καθόλου.

–         Μόλις το 20% πιστεύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβάλλει στην δημιουργία ενός θετικού οικονομικού, επενδυτικού κλίματος. Το 74% πιστεύει λίγο ή καθόλου στην ύπαρξη μιας τέτοιας συμβολής.

–         Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται ο βαθμός αισιοδοξίας για την πορεία και την αντοχή της Ελληνικής Οικονομίας στο επόμενο διάστημα. Μόλις το 19% δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξος, ενώ το 78% δηλώνει λίγο και καθόλου ( 41% λίγο, το 37% καθόλου)

–         Ο βαθμός αισιοδοξίας ανεβαίνει σημαντικά όταν οι Επιχειρηματίες ερωτώνται για το πόσο αισιόδοξοι είναι για την πορεία της δικής τους Επιχείρησής τους και φτάνει το 34% ποσοστό χαμηλό ασφαλώς κι αυτό. Το 64% δηλώνει λίγο και καθόλου( 44% λίγο, το 20% καθόλου).

–         Σε σχέση με το πόσο θα κρατήσει η Οικονομική κρίση, το μεγαλύτερο ποσοστό πιστεύει ότι ίσως κρατήσει και πάνω από δύο χρόνια, το 25% πιστεύει ότι θα κρατήσει ένα χρόνο, το 21% δύο χρόνια και ένα 5% θεωρεί ότι είναι υπόθεση που θα κρατήσει μέχρι έξι μήνες.

–         Το 51% θεωρεί ότι έχει ή μάλλον έχει εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της Επιχείρησής τους, ενώ το 46% απαντούν μάλλον όχι και όχι. Στο στοιχείο αυτό αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η δυσκολία που αντιμετωπίζουν, ο προβληματισμός για το μέλλον.

–         Το 35% θεωρεί πολύ και αρκετά ότι μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν την Επιχείρηση, ενώ το 61% λίγο και καθόλου.  Συσταθμίζοντας τις τελευταίες δύο απαντήσεις, προκύπτει ένα τουλάχιστον 35% που βρίσκεται σε πλήρη ανασφάλεια.

–         Παρόλα αυτά μόλις το 19% θεωρεί ότι θα αναγκαστεί να προβεί σε απολύσεις στο επόμενο διάστημα απέναντι σε ένα 79% που δηλώνει μάλλον όχι και όχι. Προφανώς το στοιχείο αυτό συνδέεται με το στοιχείο ότι το 86% των Επιχειρήσεων έχουν 1-5 εργαζομένους, έχουν επομένως ένα « οικογενειακό χαρακτήρα» και η έννοια της απόλυσης έχει μία μεγαλύτερη σκληρότητα απ΄ότι σε πολύ μεγαλύτερες Επιχειρήσεις.

–         Το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί ως χρήσιμη την ύπαρξη τμήματος πρωτογενούς τομέα , ενώ μόλις το 4% έχει αντίθετη άποψη, με το 19% να μην απαντά. 

Μπορείτε να δείτε την έρευνα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *