Breaking
Πα. Δεκ 27th, 2024

Πρόγραμμα “NESTOR” – Μια πρωτοποριακή πολιτική επανένταξης κρατουμένων

 Εθνικό δίκτυο σχολών γονέων για την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου κρατουμένων.

Όσοι κρατούμενοι είναι γονείς, έχουν πλέον τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα, να ασχοληθούν συστηματικά με τον γονεϊκό τους ρόλο.

Θα δημιουργηθεί εθνικό δίκτυο σχολών γονέων στα καταστήματα κράτησης (Κ.Κ) όλης της χώρας.

Το πρόγραμμα, με την ονομασία NESTOR, εγκρίθηκε και εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS.

Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Αντεγκληματική Πολιτική, κ. Ελευθέριου Οικονόμου και με τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πιο συγκεκριμένα: πρόκειται για πρωτοποριακό έργο το οποίο επιχειρεί να ενισχύσει το γονεϊκό ρόλο των κρατουμένων μέσω της πιλοτικής δημιουργίας και λειτουργίας ενός εθνικού δικτύου 30 σχολών γονέων σε 20 Κ.Κ. της χώρας.

Στη λειτουργία αυτού του δικτύου, το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο, θα συμμετέχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται στα προαναφερθέντα Κ.Κ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή επανένταξη των κρατούμενων – γονέων στις τοπικές κοινωνίες. Στην υλοποίηση προβλέπεται η παροχή υποστήριξης από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) στο πεδίο της οργάνωσης διαβούλευσης μεταξύ των 12 Ελληνικών Δήμων οι οποίοι συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO «Πόλεις που Μαθαίνουν».

Η διάρκεια του “NESTOR” θα είναι τρία (3) έτη και φορέας – συντονιστής υλοποίησης του θα είναι το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο έργο συμμετέχουν 4 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αυστρία, Κύπρος),  με τη χώρα μας να κατέχει το ρόλο συντονιστή του Έργου. Η υλοποίηση του αναμένεται να ξεκινήσει την 1 Δεκεμβρίου 2020.

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου πρωτοβουλιών ιδιαίτερα υψηλού συμβολισμού και προστιθέμενης αξίας που σχεδιάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι οποίες  σχετίζονται με θέματα σωφρονιστικής πολιτικής και κοινωνικής επανένταξης.

By admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *