Ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε τη νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για το 2024, επικρατώντας της Καμάλα Χάρις με σημαντικά αποτελέσματα στις πολιτείες-κλειδιά.
Η Χάρις, που είχε αντικαταστήσει τον Μπάιντεν ως υποψήφια των Δημοκρατικών, παραδέχθηκε την ήττα της σε μια δήλωση που εξέφρασε απογοήτευση αλλά και δέσμευση για συνέχιση της πολιτικής της προσπάθειας για τους Δημοκρατικούς.
Η επιτυχία του Τραμπ συνδέεται με τη στρατηγική προσέγγιση ψηφοφόρων σε οικονομικά δυσχερείς περιοχές και την προσέλκυση νεαρών ανδρών, σε μεγάλο βαθμό με τη στήριξη διάσημων influencers και επιχειρηματιών, όπως ο Έλον Μασκ.
Ο ρόλος του Έλον Μασκ
Ο Μασκ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εκλογές, στηρίζοντας ενεργά την εκστρατεία του Τραμπ με οικονομική βοήθεια και μεγάλη προβολή μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter).
Ειδικά, η χρήση του X για την ενίσχυση του προεκλογικού μηνύματος του Τραμπ φάνηκε να είχε σημαντική επιρροή στην προσέλκυση ψηφοφόρων, ενώ ο Μασκ οργάνωσε εκδηλώσεις και υποστήριξε τον Τραμπ οικονομικά με δωρεές που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, η παρουσία του Μασκ στο πλευρό του Τραμπ το βράδυ των εκλογών ενίσχυσε τις εικασίες ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη νέα κυβέρνηση, πιθανώς ως ανώτερος σύμβουλος ή υπεύθυνος για ρυθμιστικά θέματα, κάτι που θα επηρέαζε την επιχειρηματική κοινότητα και τους κανονισμούς.
Πως αντέδρασε η Ευρώπη
Διεθνώς, οι αντιδράσεις στη νίκη του Τραμπ είναι ανάμεικτες. Αν και μερικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ χαιρέτισαν τη νέα διακυβέρνηση, εκφράζοντας την ελπίδα για σταθερότητα και ισχυρές εμπορικές σχέσεις, άλλες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητές του και τη δυναμική του διεθνούς συστήματος ασφαλείας.
Η απόφαση του Τραμπ να υποστηρίξει αυστηρές πολιτικές σε θέματα μετανάστευσης και εμπορίου αναμένεται να δοκιμάσει τη σχέση με ορισμένους παγκόσμιους εταίρους, ενώ πολλοί παρατηρητές παρακολουθούν στενά τη στάση του Μασκ στον τομέα της τεχνολογίας και της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ.
Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαίων ηγετών στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2024 κυμαίνεται μεταξύ προβληματισμού και προειδοποιήσεων για την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αυτονομίας, κυρίως σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει αυτόνομα αν ο Τραμπ υιοθετήσει εκ νέου την πολιτική “Πρώτα η Αμερική” και απομακρύνει τις ΗΠΑ από παραδοσιακούς συμμάχους.
Παρομοίως, η Γερμανία υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και την αναζήτηση ανεξαρτησίας από την αμερικανική στρατιωτική παρουσία, κυρίως ως απάντηση σε πιθανή αποδυνάμωση της δέσμευσης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανίδα πολιτικός Καταρίνα Μπάρλει, ανέδειξαν την ανησυχία τους σχετικά με τις δημοκρατικές αξίες, φοβούμενοι τις επιπτώσεις μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ για την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχή.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία του για συνεργασία με τον Τραμπ, εστιάζοντας στην ανάγκη κοινής προσπάθειας για ειρήνη και σταθερότητα.
Η πρώτη θητεία Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ (2017-2021), προώθησε πολιτικές που επηρέασαν σημαντικά τόσο την εσωτερική πολιτική όσο και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.
Οικονομία και Φορολογική Πολιτική
Ο Τραμπ εφάρμοσε μεγάλες μειώσεις στη φορολογία με το νομοσχέδιο “Tax Cuts and Jobs Act” του 2017, που περιλάμβανε μειώσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Αυτή η κίνηση, αν και αύξησε προσωρινά την οικονομική ανάπτυξη, προκάλεσε ανησυχίες για αύξηση του δημοσίου χρέους.
Εμπορικός Πόλεμος με την Κίνα
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, προσπαθώντας να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα και να προωθήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ. Αυτή η πολιτική δημιούργησε έντονες οικονομικές εντάσεις, επηρεάζοντας όμως και τις αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Μεταναστευτική Πολιτική
Ο Τραμπ υιοθέτησε αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, περιλαμβάνοντας την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και την πολιτική “μηδενικής ανοχής” που οδήγησε σε χωρισμό οικογενειών στα σύνορα. Οι πολιτικές αυτές αντιμετώπισαν έντονη κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διεθνείς Σχέσεις
Ο Τραμπ προώθησε μια πιο απομονωτική προσέγγιση, αποσύροντας τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Επιπλέον, επανέλαβε τη δέσμευση για στήριξη στο Ισραήλ, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας.
COVID-19
Η πανδημία του κορονοϊού ήταν μια σημαντική πρόκληση, καθώς ο Τραμπ δέχθηκε κριτική για την αρχική του απόκριση, η οποία θεωρήθηκε ανεπαρκής.
Αν και η κυβέρνησή του ενίσχυσε την ανάπτυξη εμβολίων μέσω του προγράμματος “Operation Warp Speed“, οι καθυστερήσεις και οι διχαστικές δηλώσεις επηρέασαν την εικόνα της διαχείρισης της πανδημίας.
Δικαστικοί Διορισμοί
Ο Τραμπ διόρισε τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενισχύοντας τη συντηρητική πλειοψηφία και εξασφαλίζοντας μακροχρόνιες επιπτώσεις σε ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚ+.
Αυτές οι πολιτικές, σε συνδυασμό με τις δυναμικές προσωπικές δηλώσεις και το πολιτικό στυλ του, καθόρισαν την πολιτική ατζέντα της προεδρίας του και επηρέασαν αρνητικά τόσο τη χώρα όσο και τις διεθνείς σχέσεις.